Къде зимуват раците и англичаните

Всеки ден три огромни боинга на British Airways кацат на летището в Хонг Конг и от тях се изсипва пъстра тълпа, главно англичани. Много от тях са у дома си - тук имат жилища, ресторанти, магазини, бизнес.

Милена Попова 12 March 2009

Всеки ден три огромни боинга на British Airways кацат на летището в Хонг Конг и от тях се изсипва пъстра тълпа, главно англичани. Много от тях са у дома си - тук имат жилища, ресторанти, магазини, бизнес. Все пак Хонг Конг е бил 156 години английска колония, а сега се намира в договорените 50 години срок на автономно управление. (Нещо като политическия хибрид на Дън сяо пин - една държава, две системи.). Други идват, за да се спасят от мрачната зима на острова и да похарчат пари в неизброимите молове и магазини, модерни китайски ресторанти, казина или клубове с евтини момичета.

Всеки, който е посещавал Китай, веднага усеща разликата между най-многолюдната страна в света, с нейната мизерия, шокиращи контрасти и икономически парадокси и Хонг Конг - зашеметяващ  мегаполис с модерно облечени юпита-китайци. Хонг Конг е екзотична храна за сетивата: с жълтия цвят на Южнокитайско море, с особения мирис на въздуха, с ослепителната гледка на гората от стомана и стъкло, с идилични зелени пейзажи зад нея, така наречените Нови територии, с живописни рибарски селца, пръснати по 235-те малки острова, които от самолет приличат на разкъсана дантела. Мегаполисът е с население колкото България, но събрано на територия колкото София - остров Хонг Конг и полуостров Каулун. Архитектите са сътворили чудеса, за да се справят с това човешко желе. Тук са едни от най-високите сгради в света - футуристичната Bank of China, международният финансов център (88 етажа), Lippo Tower 1 и 2, ултрамодерните небостъргачи на хотелите Хаят, Риц-Карлтън, Мариот...

На няколко пресечки от тях се гушат улични пазари на открито, които излъчват смесена миризма на бедност, ориенталски подправки, изкуствена кожа и прясно изпържени скариди. Обикновените китайци живеят мизерно, работят денонощно и са натикани в блокове като солети – на по 20 и кусур етажа, на принципа един прозорец - едно семейство. Цялото това население се изсипва вечер, особено в петък, по улиците на Хонг Конг като потоп, който заплашва да удави чуждоземците. Но Хонг Конг не е просто бизнес и финансов център, територия на високи технологии и научни изследвания, или пък меката на консуматорите с американски или евро-паспорт. Това е великолепно място за ваканция, развлечения, лични открития.

Какво можете да правите
- най-напред да се изкачите с влакче на 373 м височина на прочутото място The Peak, за да разгледате от птичи поглед Хонг Конг, пристанището Виктория. Изумителна гледка! Самото пътуване е преживяване - влакчетата се движат по наклон от 50 градуса!
- да разгледате древен будистки манастир на остров Лантау
и да усетите божествената пропорция пред най-голямата в света статуя на Буда (34 м, строена цели 10 години).
- да наблюдавате играта на розовите делфини в резервата северно от остров Лантау. Живописно корабче ще ви закара до там, за да се убедите, че водите на Южнокитайско море, наречено още Жълто море, са наистина жълти.
- да поиграете голф на някой от малките острови.
- да се потопите в атмосферата на старо рибарско селце на някой от 235-те малки острова. Всъщност и основните острови на Хонг Конг, едноименният остров и Каулун са били стари рибарски селища, посрещали разбойници и авантюристи от цяла Европа и колонизирани от холандци, французи, испанци, португалци, немци...
- да опитате късмета си в най-голямото казино на света на остров Макао. Водна «ракета» ще ви закара за по-малко от час. 
- да наблюдавате птиците в някой от националните паркове (извън небостъргачите Хонг Конг има запазена природа с много зеленина и меки планини), или на специалния петъчен пазар на птици на полуостров Каулун.
- да отидете на плаж, да се гмуркате, да заведете децата си в Оушън парк или китайския Дисниленд, където има забалвления, зологическа градина, конни надбягвания и пазари.
- да наблюдавате невероятната светлинна симфония от кораб, обикалящ вечер остров Хонг Конг. В такт с музиката и напевен говор на английски, сякаш извиращи от морето, небостъргачите един след друг и заедно избухват в светлини, рисуват изумителни неонови картини, едно космическо шоу, несравнимо с нищо друго.
- да похапнете раци и екзотични морски дарове в някои от европейските ресторанти около пристанището, които също разкриват приказна гледка от светлини.
- да се разходите по пазарите - за подправки, антики, нефритени изделия, риба и морски дарове...

Къде да отседнете
На полуостров Каулун: хотел Intercontinental: петзвезден, на пристанището, със зашеметяваща гледка и открит басейн на последния етаж
Langham Place - четиризвезден, неусетно преминаващ в огромен мол, с чудесен спа-център и открит басейн на 25-тия етаж.
На остров Хонг Конг: хотел Regal: петзвезден, с открит басейн и ресторант, удостоен със звезда на Мишлин, както и с един от най-добрите китайски ресторанти 
Grand Hyatt, с гледка към пристанището, градина и басейн, пет фитнес-студиа, кралски китайски ресторант, японски, италиански ресторант

Полезни съвети
ако пътувате с такси, помолете администратора в хотела да напише адреса на английски и китайски. Част от таксиджиите се държат като извънземни и говорят свой собствен английски
Не пушете на обществени места. Наистина ще ви глобят.
Носете си адаптор за контактите. Не забравяйте, че движението е английски модел.
Внимателно избирайте местата за хранене. Уличните кръчми ухаят неустоимо на пресни миди, но по-добре там само пийте бира. Китайската не е като Туборг, но пък я пиете под открито небе през зимата, нали така?
Метрото е чисто, безопасно и е отличен начин за придвижване.

Повече инфо на www.discoverhongkong.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР