Валери Тасо

Вагината е демократична, не диктатор

Ивайло Харалампиев 03 January 2014

фотография Plaza&Janes
Името на Валери Тасо нашумя с публикуването през 2003 г. на книгата й „Дневникът на една нимфоманка“, в която използва автобиографични елементи, включително и работата си като елитна проститутка. (На български книгата е издадена от ИК „Бард“.)

Пет години по-късно по историята й е направен и филм. Родена във Франция, Валери завършва бизнес администрация и чужди езици, а след това докторат по междукултурни отношения и магистърска степен по сексология. Автор на още няколко книги, тя е редовен участник в тв предавания в Испания. В новата си книга El Metodo Valerie (Plaza&Janes) с чувство за хумор се впуска в дебрите на съблазняването, секса и отношенията между жените и мъжете. Нейната мисия е да разбие многобройните табута и предразсъдъци в секса. Специално за ЕVА Валери Тасо даде откровено интервю.

В какво се състои методът „Валери“?

Книгата не е наръчник, защото не съществуват рецепти нито в съблазняването, нито в секса. По-скоро предлагам идеи как да се самоопознаем по-добре, тогава общуването с другите е много по-ползотворно. За секс най-често се говори от гледна точка на проблемите, страховете, рисковете и опасностите. Аз предпочитам да наблягам на удоволствието и положителния му ефект върху здравето. Заглавието е по-скоро иронично, привърженичка съм на анти методите, при това не само в секса.

Защо твърдите, че жените все още не са достатъчно освободени в секса?

Обикновено жените, които се хвалят, че са мултиоргазмени, че всяка нощ практикуват анален секс и постоянно си купуват нови играчки, не са освободени, а са жертва на модата. На пръв поглед жената днес е по-свободна, но истината е, че се е превърнала в консуматорка или обект. Свръхинформацията, особено в интернет, понякога има обратен ефект. А и едно е да се говори, друго е да се практикува. Много хора продължават да смятат, че ако не са се изчукали, не са правили секс. Освободените хора дори не говорят за тези неща, а просто живеят своята сексуалност като нещо напълно нормално и естествено.

Какво тогава е мнението ви за секс играчките?

Играчките, порното, всичко това помага, но сексът вече е част от капиталистическата машина за правене на пари. Той се е превърнал в стока, която се купува, като нямам предвид проституцията. Като че ли вече не можеш да имаш страхотен секс, ако не притежаваш последен модел вибратор. Парадоксално е, но включително табутата и остарелите представи за секса са част от играта. Смятам, че еднакво тиранично е както потискащото общество, така и това, в което всичко е позволено. В същото време никой не говори, че цялото ни тяло е ерогенна зона и че оргазъм може да се постигне и от масаж на главата.

Кое табу намирате за най-вредно?

Дори в съвременното общество идеята за женското сексуално удоволствие сама по себе си е немислима. Затова почти не се споменава и женската мастурбация. Няма сериозни изследвания за женската сексуалност. Мъжкият член е измерен по всички възможни начини, но не знаем как се мери една вагина, нито какво представлява женската еякулация. Дори сексолозите нямат представа за много от тези неща. 95 процента от проблемите с липсата на оргазъм у жените не са породени от физиологичен фактор. Основната причина е, че те дълбоко в себе си не си позволяват да се наслаждават на секса, не се отпускат. Липсата на оргазъм идва най-вече от заложеното дълбоко у жената чувство за вина от секса, а далеч не толкова от качествата на нейния любовник.

Редовният въпрос към всички специалисти по темата: важен ли е размерът?

Ние, жените, до голяма степен сме виновни за това клише, защото продължаваме да го повтаряме. Често мъже ми споделят, че според тях приятелката им не е доволна от размера им. Това се дължи вероятно и на порното. То силно влияе върху естетиката на половите органи. Но в порно списанията най-често половите органи са „разкрасени“ с фотошоп, същото се отнася и за женските крака, които спокойно може да са удължени дигитално с петдесет процента. Още обаче има жени, които не са наясно, че органът на женското удоволствие е клиторът, а не вагината. Тя няма нервни окончания, иначе раждането би било непоносимо. А по отношение на размера на мъжкия член тя е много демократична, далеч по-важно е какво правят пръстите и езикът. Убедена съм, че дори и жените, които твърдят, че размерът е от голямо значение, не го вярват в действителност.

По-логични ли са изневерите, отколкото се смята?

Хората по природа постоянно искаме и желаем нещо ново, а когато го получим, силата на желанието автоматично спада. Това се отнася както за ново бижу или чанта, така и за секса. Обикновено когато сексът ни е „сигурен“ с постоянен партньор, желанието започва да се оттегля и да гледа настрани. Не веднага и невинаги, но е доста сериозна тенденция. За мен по-важно от самата изневяра е нейният мениджмънт. Защото ако изневерявате, въпросът е не дали, а кога ще бъдете разкрити. Затова съветвам хората още от началото да са наясно какво ще загубят и какво ще спечелят, когато това се случи.

Кой лъже по-добре, мъжете или жените?

Говори се, че жените са по-умели в прикриването на изневерите си, но не съм напълно убедена в това. Познавам и мъже, и жени, които разиграват картите си много добре, както и обратното. Но така или иначе човек винаги оставя следи. Още повече днес с новите технологии, мобилните телефони, интернет, някъде нещо остава.

Способни ли са сексуалните изневери да спасят една връзка?

Абсолютно! Категорична съм в това.

Развенчайте някое от най-използваните клишета по адрес на мъжете.

Никак не съм съгласна с фразата „Всички мъже са еднакви“. Съветвам жените, а и мъжете, да подхождат напълно индивидуално към обекта на своето желание. С някого ще проработят и най-смехотворните и глупави клишета, с други – не.

Какво ви изненадва най-много у хората, които идват при вас на консултация?

При мен са идвали двойки, които на пръв поглед нямат никакъв сериозен сексуален проблем, но оставам с усещането, че го търсят. Това идва подсъзнателно от чувството за вина, което ни е втълпявано във връзка със секса.

А коя от модерните тенденции в отношенията между жените и мъжете смятате за погрешна?

Интересна е новата жена вамп, която сякаш просто иска да заеме ролята на мъжа. Това несъмнено стои зад доста от сексуалните проблеми, като трудност за ерекция или преждевременна еякулация, които дори и млади мъже имат все по-често. За мен много по-правилно е да приемем, че мъжете и жените сме едно цяло. И да говорим повече за това, което ни обединява, отколкото за това, което ни разделя.

1 КОМЕНТАР
1
ТОДОР
24 January 2015, 09:26

дРЕГНННН

ТВОЯТ КОМЕНТАР