Шуслерови соли и диети

Две книги за така популярните в последно време и у нас Шуслерови соли предлага в момента нашият книжен пазар. Първата е „Наръчник по биохимията на д-р Шуслер“ (ИК Кибеа), втората - „Основни принципи на приложение на 12-те минерални соли на д-р Шуслер“ (ИК Алпен Фарма).

Мариана Антонова 16 December 2013

Снимка: Марин Каравелов

Особеното в Наръчника е, че са дадени физическите и психоемоционалните показания не само на известните 12 основни клетъчни соли, но и на по-новите, с които арсеналът на тази щадяща биохимична терапия достига до 27 вещества. Приложени са и обстойни справочници по заболявания, данни за външната употреба на препаратите и съчетаването им с други методи и средства. Книгата може да се ползва както от лекари, така и от любители, тъй като всички медицински термини са „преведени“ на разбираем език. Тя е съставена от трима автори, свързани всеки по свой начин с учението за минералните соли на д-р Шуслер, и трудът им наистина е сериозен, обстоен и многообхватен, разположен на цели 790 страници. Втората книга е концентрирана върху 12-те популярни соли, но пък към описанието на въздействието и приложението им са добавени споделени клинични случаи на български лекари, при които солите са помогнали. Цветни илюстрации преди и след лечението демонстрират нагледно положителния ефект.

На вечната тема за хората и диетите е заложила ИК Милениум в новата си книга на здравна тема „120 най-ефективни диети“. Авторката не претендира за откриването на нов, революционен хранителен режим, който ще ви направи слаби и стройни завинаги, а просто е събрала на едно място 120 диети, създадени и изпитани от диетолози и специалисти по хранене, както и доказали ефективността си. Тънкостта при подбора е всеки да може да открие поне 30 хранителни режима, които пасват на неговия стил на живот и на вкусовите му предпочитания. Има и още едно предимство. Както знаем, каквато и диета да прилагаме, рано или късно организмът ни свиква с нея. Именно тогава отваряте тази книга и бързо си намирате друга. Приятно гладуване!

Често задавани въпроси за Шуслеровите соли
(от „Основни принципи на приложение на 12-те минерални соли на д-р Шуслер“)

Колко дълго се приемат?

Солите трябва да се приемат поне до настъпване на подобрение. По-добре е лечението да продължи още няколко дни или седмици за покриване на нуждите извън острото състояние. При хронични оплаквания и за профилактика може да се приемат в продължение на месеци и години.

Може ли да се приемат едновременно с други медикаменти?

Солите подпомагат всеки друг лечебен метод, тъй като доставят необходимите ресурси за организма. Могат да се прилагат едновременно с всички традиционни и хомеопатични лекарствени средства.

Колко бързо действат?

Различно бързо в зависимост от минерала и съответното нарушение. При остри проблеми могат да имат изненадващо бърз ефект в рамките на минути или часове. При хронично нарушение е необходимо значително по-дълго време.

Имат ли странични ефекти?

Няма странични ефекти, нито първоначално влошаване, както е при хомеопатията. Възможни са реакции в хода на оздравителния процес, които често създават впечатление за непоносимост към таблетките. Могат да се появят запек, диария или главоболие.

Може ли да се приемат от кърмачета и деца?

Да, безусловно. Децата могат да смучат таблетките или да ги приемат разтворени. При кърмачета таблетките може да се разтворят в преварена вода и да се накапват през устата или да се добавят към шишето с храна.

Защо отделните соли имат различен вкус?

Таблетките са толкова по-сладки, колкото по-голяма е нуждата от съответния минерал. За адекватна преценка е необходимо да се употребяват таблетки от един и същ производител.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР