Само киноманите остават живи

Голяма част от заглавията от тазгодишната Киномания ще бъдат показани за първи и последен път на голям екран в България

12 November 2013


Изобилие от биографични филми, някои от най-интересните заглавия от световното кино, детска програма и по много от Фелини и Де Ниро – това ни предлага тазгодишната Киномания (14-28 ноември, НДК). Голяма част от заглавията ще бъдат показани за първи и последен път на голям екран в България.


Новото цвете на Уди Алън
Сако Chanel, пътническа чанта Louis Vuitton и добър набор антидепресанти – това е Кейт Бланшет в новия филм на Уди Алън „Син жасмин“ с премиера в България на Киномания 2013. Самият Тарантино го класира в собствената си десетка на най-добрите филми на годината, а критиците го наричат истински шедьовър и откриват в него същите подпочвени води, които движат пластовете в знаменитата пиеса „Трамвай Желание“ на Тенеси Уилямс. Кейт Бланшет е в ролята на Жасмин – съпруга на супербогат бизнесмен (Алек Болдуин), арестуван за финансови измами. Тя е чудовищна снобка, вечно на поне едно мартини, вечно на ръба на нервна криза и все пак у нея има толкова обикновена женска лудост, че всички ние – със и без Chanel и прочие в гардероба – тутакси я разбираме и й прощаваме. Както винаги, Алън има на разположение истински актьорски дриймтийм, в който – освен Кейт – високо, много високо скачат и Болдуин, и Питър Скарсгард, и личното ни откритие Андрю Дайс Клей. Разпространява А Плюс Синема.




Само любовниците остават живи
, реж. Джим Джармъш с Тилда Суинтън, Миа Васиковска, Джон Хърт
Премиерата на вампирския филм на култовия режисьор бе на фестивала в Кан. Обожаваме страстта на Джармъш към киното и знаменития му сарказъм. Ето пример – неговите главни герои са хилядолетни вампири, мъжът се казва Адам, а жената - Ева.




Зад свещника: Моят живот с Либерачи
, реж. Стивън Содърбърг
с Майкъл Дъглас, Мат Деймън
Най-добрият филм и на Майкъл Дъглас, и на Мат Деймън от последните... много години. Разказва за живота на екстравагантния и виртуозен пианист Владзиу Валентино Либерачи, икона в Лас Вегас през 60-те и 70-те.




Великият майстор
, реж. Уон Кар Уай
Човекът, който снима дъжд по-добре от всички други в съвременното кино – Уон Кар Уай, разказва историята на Ип Ман, великия майстор на бойните изкуства и учител на Брус Ли. Задължителен филм, ако киното ви е в кръвта.




The Look of Love
, реж. Майкъл Уинтърботъм със Стийв Кугън, Ана Фрийл
Пол Реймънд, порномагнат, известен като Краля на Сохо и, неофициално, като „най-богатия мъж в Британия“, умира през 2008 г. на 82-годишна възраст. Известен е с това, че подарявал на съпругата си диамантени огърлици всеки път и само тогава, когато тя го хванела в изневяра.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР