Маша Шарапова

Да я вземем или не

Ирина Иванова 10 November 2013

Да я вземем или не

През 2013 г. 23-годишният български тенисист Григор Димитров победи не само номер 1 в световния мъжки тенис Новак Джокович, но и (макар и по друг начин) номер 3 в женския Мария Шарапова (а преди това успя набързо да разбие сърцето на първата – Серина Уилямс). Приказката за Гришо „Черното сърце“ и „Грухтящата кралица“* Маша е в разгара си. Само Лари Кинг успя да измъкне от Маша признанието, че все още не са сгодени и на този етап въобще не мислят за брак.
Кое е това момиче, което не мисли за брак с нашето момче?

Защо Гришо и защо Порше Историята между Мария и Гришо започва с невинна папарашка снимка, направена през ноември 2012 г., на която виждаме Шарапова на преден план, следвана небрежно от Григор Димитров и още няколко души на шопинг тур в Милано. Пет месеца по-късно папарашките обективи запечатват нещо съвсем различно – двамата се държат за ръце и се целуват броени дни след като нашият тенисист е сразил на корта самия Джокович.
„Моето гадже има стил и ми прави страхотни подаръци“ – лаконично отговаря Маша на въпроса какво я е впечатлило у българина. Признава, че единственото, което я дразни у него е, че „обсебва поршето ми“. Затова тя вече избягва да му го дава. „В един момент установих, че ключовете от колата никога не са у мен.“ Шарапова е известна със страстната си любов към високоскоростните коли, и особено към поршетата. „Този автомобил ме кара да се чувствам млада и силна“ – казва тя пред Vanity Fair.

Разярената Серина „Толкова съм щастлива! Такава късметлийка съм! – така мощната Серина Уилямс имитира гласа на Мария Шарапова и добавя: – Всяко интервю с Шарапова започва с тези думи. Ужасно скучна е! Нея дори сега никой не я кани на най-готините партита. Но ако толкова иска мъжа с черното сърце – да върви при него.“
През 2012 г. Григор и Серина са уловени да се разхождат заедно в Париж и мълвата, че двамата имат връзка, се понася из медиите. Коментарът на Григор е, че между тях не е имало абсолютно нищо, само нормални приятелски отношения, но Серина очевидно е приемала нещата по друг начин.
Интервюто със злобничките коментари на по-малката от сестрите Уилямс по адрес на нейната съперница Мария Шарапова обиколи всички медии през юни тази година. Маша моментално отвърна на удара, като заяви, че Серина по-добре да си мълчи, защото именно тя разведе настоящото си гадже Патрик Муратоглу, който при това има и деца. Госпожица Уилямс разбра, че Маша може да бъде и лоша, и публично й се извини. А рускинята каза, че не е изненадана от конфликта, защото тенисът е индивидуален спорт и няма как да се забавлявате заедно на купони, а после да излезете на корта и да сте истински съперници. „Нямам приятелки в съблекалнята“ – отсече първата рускиня, носителка на титлата от Уимбълдън, в шоуто на Лари Кинг.
Истината е, че именно Григор запознава Серина със сегашния й любим (и треньор) Патрик Муратоглу. Гришо години наред тренира в парижкото тенис училище на Муратоглу, който от своя страна го нарича Baby Fed, защото е нещо като бебешка (все още) версия на супершампиона Роджър Федерер. В момента името на българина въобще не фигурира на сайта на Муратоглу.

Ексгоденикът беглец Маша и баскетболистът от Ел Ей Лейкърс Саша Вуячич се сгодяват през октомври 2010 г. по време на лежерно барбекю парти у техни общи приятели. Саша й предлага годеж в момента, в който си спомня, че точно на този ден се навършва една година от първата им среща, а и двамата са забравили. Така излиза от неловката ситуация, но година по-късно годежът е развален. Защо ли? Защото Вуячич заминава за Турция, за да играе в тамошен отбор, и не се прибира цели десет месеца. А Маша не обича да стои сама.

В началото е една катастрофа 26-годишната Шарапова не е момиче на трудните решения, взема ги с лекота и от раз. Наследила го е от родителите си, които също са спортисти. Майка й забременява скоро след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Семейството не се колебае и секунда, моментално напуска родната Беларус и се заселва в Сибир, където през април 1987 г. се ражда Мария. Две години по-късно родителите й решават, че все още не са достатъчно далеч от мястото на катастрофата, и се преместват в курортното градче Сочи, където живее известният руски тенисист Евгени Кафелников. Бащата на Кафелников е близък приятел на бащата на Шарапова и той подарява на 4-годишната Маша една от старите ракети на сина си. Така започва всичко. После я забелязва Мартина Навратилова. „Трябва да изпратите дъщеря си в школата на Ник Болетиери в Америка. Тя е родена за шампионка“ – казва Навратилова на Юри Шарапов. За Маша настъпва най-ужасното време в живота й – първите две години в Америка, когато е далеч не само от майка си, която все още не е получила американска виза, но и от баща си, тъй като обучението в школата на Болетиери е с казармен режим. „Знаех, че баща ми мие чинии в ресторанти, за да ме издържа. Тези две години ме пречупиха. Преживях ги тежко, изпаднах в сериозна депресия, защото бях едва на седем години, обаче се научих да взимам сама решенията в живота си“ – разказва Маша.

Бизнесът Мария е номер 3 в женския тенис и е най-високоплатената жена спортист в света, що се отнася до участие в реклами и други комерсиални продукти. Притежава собствена марка Sugarpova, като първоначално разработва само серии сладкиши и бонбони. Вдъхновява се за този бизнес, като сравнява изобилието и разнообразието от сладки неща в Европа и Америка с ограничения избор, който предлага родната й Русия. Избрала името, защото й се сторило весело. „Искам да се забавлявам, когато правя бизнес. Животът ми е обсебен от сериозни неща, нека поне в бизнеса да се забавлявам.“ От тази година лейбълът Sugarpova краси и модна линия от дрехи и аксесоари, сътворени от тенисистката. Мария е и председател на благотворителна фондация, посланик на добра воля на Обединените нации и рекламно лице на всякакви продукти – от обувки до таблети. Благотворителната й фондация се занимава с районите, пострадали от чернобилската авария и последвалата я екологична катастрофа. „Имах късмета да израсна в град с чиста вода и чист въздух, но много от моите роднини нямаха възможността да избягат и понесоха последствията от бедствието“ – обяснява Маша.

* От „the grunt queen“ – един от неласкавите прякори на Шарапова, свързан с навика й да издава дрезгав вик при всеки свой удар на корта.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР