Разширени капиляри ли? Забравете!

Новият лазер на Hill Clinic е специално предназначен за третиране на повърхностни капилярни мрежички и разширени венички.

Ваня Шекерова 07 November 2013

Не съм маниачка, но все пак „звездата“ от разширени капиляри на крака ми, която цъфна след втората ми бременност... Не ми харесва, нищо че не ме боли. Мазах, мазах какво ли не. Пих билки за укрепване на съдовете. И... нищо. Седи си и ме дразни – пред огледалото в банята погледът ми все в нея

Тази есен прочетох, че в Hill Clinic разполагат с NDYag лазер – нарича се Synchro FT на DEKA, специално предназначен за третиране на повърхностни капилярни мрежички и разширени венички. И реших, че ще направя последен опит да се отърва от моя дразнител. Записах си час при дерматолога д-р Елеонора Валянова, обучена да работи със сложната апаратура.
Споделих с нея, че съм скептична за резултатите. А тя погледна крака ми, сложи ме да легна на кушетката, охлади мястото, настрои лазера, сложи си очилата и започна. Леко, почти недоловимо парване. Кожата се зачерви и направо пред очите ми звездовидно разположените червено-синкави нишки изчезнаха. Усмихната, д-р Валянова ми се стори като вълшебница с магическа пръчка в ръка. И тъй като съм любопитна, започнах да питам.



Какво се случи, д-р Валянова?
Под въздействието на импулсна светлина с дължина на вълната 1064 нанометра съдът се сви, направо стените му се слепнаха и изчезна. Принципът на въздействие е базиран върху способността на хемоглобина в кръвта да поглъща светлината и да коагулира при определена температура.

Аз имам много слаби съдове и дори когато ми вземат кръв, получавам хематоми. Сега защо не посинях?
Защото капилярчето не се пръсна, а просто се сви, като кръвта от него се оттече към по-големи кръвоносни съдове. Благодарение на системата за охлаждане процедурата е атравматична. А лекото зачервяване на кожата ще изчезне до два дни.

Какво не трябва да правя след процедурата?
Няма да се излагате на слънце поне две седмици. Между другото, беше важно и това, че дойдохте за процедура доста време след като сте била на море. Освен това не препоръчвам да се вземат много горещи вани или душове, което по принцип не е добро за кожата.

А кое е доброто, което ще затвърди и удължи ефекта от третирането на тези повърхностни капиляри с лазер?
Сега ви намазах с противовъзпалителен крем, с който ще продължите два дни и вкъщи да мажете. После ще включите и B Pantenol. На пациенти с по-дълбоки венозни разширения препоръчвам 24 часа след процедурата да носят ластични чорапи или превръзки.

Добре, аз само с една процедура ли ще мина, или ще се наложи да идвам пак?
При вас ефектът дойде с първата процедура, защото съдовете бяха на повърхността и в не много голям участък от кожата. В случай че са по-дълбоки, оцветени в по-интензивно лилаво, на по-голяма площ, се налага да бъдат третирани повторно, но едва 6 до 8 седмици след първата процедура. Само с една процедура с този апарат Synchro FT изчезват т.нар. чери хемангиоми, дребните червени точки по тялото и лицето, паяковидни и звездовидни съдове и съдове на устните. При третирането на множество разширени капиляри по лицето, т.нар. дифузно зачервяване, може да се включи и ELOS накрайник.

Ще ми се появят ли отново капилярите след време на същото място?
Категорично не, няма случай на рецидив на място, обработено с импулсна светлина. Което не изключва поява на спукани капиляри и разширени съдове на други места. Причини за това могат да бъдат и генетична предразположеност, и предозиране на медикаменти, и промяна в хормоналния баланс – визирам бременност или заболяване, дефицит на витамини, екстремно високи или ниски температури, злоупотреба с алкохол... Аз препоръчвам всички тези фактори да бъдат сведени до минимум, както и кожата да се хидратира дълбоко, за да се избегне появата на този в 90% от случаите чисто естетически проблем. Но ако все пак забележите червени точки или мрежички от капиляри по кожата си, не се тревожете – вече имаме безболезнено и трайно решение. Вие сама сте се убедила, че не става с билки и гелове.

Може ли и друго да прави тази лазерна техника от последно поколение?
Да, тя е утвърден метод за лечение на гъбички по ноктите. Вече наистина няма смисъл да се опитвате да мажете и да пиете лекарства, които натоварват черния дроб. В нашата лаборатория може да направите изследвания, които да докажат, че ужасният вид на ноктите ви се дължи именно на гъбички. И после с няколко процедури с лазер да се отървете от тях завинаги.

За повече инфо: Hill Clinic, София, тел. 02 439 31 31, www.hillclinic.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР