Братя и сестри

Надяваме се чрез двойните портрети да направим популярните личности по-понятни, да ги представим и чрез техните най-близки хора по малко по-различен от досега използвания директен начин.

Ваня Шекерова 25 September 2004

От автобиографичните книги на Андрей Кончаловски научих, че те двамата с Никита имат сестра. От първия брак на майка им, по-голяма от тях и напълно неизвестна като член на едно толкова звездно семейство. Както се изрази самият Кончаловски, "домакиня". Това ме накара да си задам въпроса колко такива много близки хора имат известните личности от нашето съвремие. Братя и сестри, с които са пораснали, с които са повече или по-малко близки, но които по някакъв начин са им повлияли и продължават да присъстват в живота им. Без да се натрапват, без да отразяват светлината на тяхната популярност. Преди години представих в ЕВА сестрата на Слави Трифонов - Петя. И досега смятам, че няма толкова скромен и толкова земен човек като тази кака, на която Дългия си казва всичко, наричайки я "Петунчик". И която продължава да бъде най-верния му съветник в личен и професионален план. Сега е ред на други братя и сестри на хора, които всички познаваме - телевизионни журналисти и водещи, актьори, спортисти. Надяваме се чрез двойните портрети да направим популярните личности по-понятни, да ги представим и чрез техните най-близки хора по малко по-различен от досега използвания директен начин.
  

Валя и Аня Пенчеви

Валя е каката. И също е много хубава. Аня говори, тя предпочита да мълчи. Работи в Министерството на земеделието и горите. Има завършени две магистратури - геодезия в УАСГ и маркетинг и мениджмънт в УНСС. Защитила е и докторат. Като малка обичала да рецитира, дори пишела стихове и разкази. С един свой разказ спечелила национален конкурс. Но по-късно се хванала с математика и физика. В гимназията в Троян била отличничка. С това подготвила и пътя на Аня.

Валя постигала успехите си с логика и много труд, Аня - с изключителна памет и практичност. Но нито една от тях не понасяла консерватизма и ограниченията. В десети клас намалили на Валя поведението, защото вместо да отиде на задължителното военно обучение, се явила тайно на изпит за свидетелство за правоуправление на мотор. Аня пък едва се спасила от същото, тъй като предпочитала да ходи в мъжка униформа. Обичали музиката - Валя свирела на цигулка, Аня - на пиано. Стигнали дори до втория концерт за цигулка и пиано на Григ.

Нямали проблеми с езиците - Валя обаче предпочитала немския, а Аня английския. В свободното си време Валя обичала да разглобява и сглобява стари радиоапарати и транзистори. Аня се занимавала с драматично изкуство и естрадни състави. И затова, когато Аня решила да кандидатства медицина, Валя била категорично против. Вървяла след нея и повтаряла ВИТИЗ, ВИТИЗ.

Валя е омъжена и има две дъщери - на 24 и на 17 години. Голямата нарекла Йоана, за да има в името й и част от името на сестра й, която е нейна кръстница. Йоана вече учи второ висше. Славея е в езикова гимназия. Самата Аня родила сина си Ангел на рождения ден на Валя, която присъствала на трудното раждане. И затова като подарък "получила" ... бебето. Всяка от тях казва, че има четири деца - две законни и две осиновени. Най-близките им приятели са общи. От 20 години имат обща фризьорка - Нора-стил, общ зъболекар и гинеколог.

И Валя много държи на външния си вид. Поне веднъж седмично ходи на козметичка. От около осем месеца не пуши. Всеки месец гладува по 5 дни, за да прочисти организма си. А за да пречисти душата си, обича да се усамотява. През зимата ходи на фитнес. Всеки ден изминава поне по 7-8 км пеш. Валя смята, че Аня има по-точна преценка за хората и ситуациите, Аня пък е научила много ценни неща от сестра си. Като например да казва, че е на повече години отколкото е в действителност, за да й казват: "Браво, въобще не ти личи!"

 Петко и Николай Кънчеви

Един овен и един козирог с разлика от пет години. Кънчев старши е главен асистент по металознание в техническия колеж на Технически университет в София. Пораснали заедно в Червен бряг, докато по-големият брат не дошъл да учи в София. Признава, че е бил отстъпчив, никога не е тероризирал или пердашил Ники, който понякога си го просел. Не за друго, а просто защото бил по-спортен тип, да не кажем по-палав. Петко признава, че малкият бил и по-четмовен - по едно време си мерели картоните в градската библиотека, на Ники бил по-изписан.

Другият терен за съперничество между двамата били момичетата. Петко твърди, че винаги са харесвали повече брат му. Когато Кънчев младши изкласил, двамата заминали заедно на морето със семейния вартбург. На плажа в Китен се запознали с две момичета и се оказало, че и двамата харесват едното от тях. На третата или четвъртата вечер, вече трябвало да се разберат кой с коя. Поговорили си по мъжки и Петко отстъпил.

Откакто Ники води "Стани богат" често представят брат му като "брата на Ники Кънчев". Това му придава допълнителна известност и предизвиква интереса на студентите. Той се възползва от това по малко необичаен начин - вкарва похвати от играта в учебната програма. Прави например тестове, подобни на въпросите в "Стани богат", дава жокер на изпити, което повдига интереса към иначе суховатия предмет материалознание.

Петко Кънчев е женен, има голяма дъщеря, от тази година студентка. С брат си се виждат най-вече на семейни празници. Иначе цялото семейство го гледа по телевизията - родителите на двамата, които са в Червен бряг, изключвали и телефона в часа на Ники, дори и гости когато имали, не се лишавали от задочното свиждане с малкия си син.

 
Биляна и Емил Петрински

Странно е колко много по-малкият брат на актрисата не прилича на нея. Емил е един много точен Овен, ориентиран към бизнеса, въпреки че от съвсем малък е следвал артистичните идеи на сестра си. По-голямата с три години Водолей-ка измисляла какви ли не игри, в които двамата били индианци, доктори, спортисти... Крайната цел на заниманията била да се изяде шоколадът на Емо - хитрушата Биляна винаги извъртала нещата така, че освен нейните, да излапа и сладките на брат си. Освен това винаги, когато й се скарвали, тя играела толкова нещастна, че той винаги я защитавал.

Емил си спомня за това със смях и е готов винаги да отстъпи своето на кака си. Упреква я понякога, че е припряна и сприхава, за разлика от него - спокоен и уравновесен. Тя обаче винаги успява да го накара да й прости и да бъде на нейна страна. Иска му съвети дори за работата си - в последно време Биляна Петринска е сред най-търсените актриси за българското кино и за участие в чужди продукции.

Тази есен започва снимки в седемсериен телевизионен филм с режисьор Дочо Боджаков, в детски филм заедно с Кръстьо Лафазанов, има предложения от Hallmark, както и доста ангажименти за новия театрален сезон. Емо никак не се притеснява от нейната популярност, нито от фразата "братът на Биляна Петринска", с която го представят понякога.

Носи винаги със себе си нейна снимка и тя почти никога не е една и съща, тъй като сестра му има слабост към снимането. Цени нейното мнение за момичетата, с които излиза, макар тя никога да не му го натрапва. Много често са заедно и по силата на обстоятелството, че не са женени и все още живеят в семейното жилище на родителите си.

 
Камелия и Лилия Игнатови

Разликата между тях е година и половина, което си е почти нищо за две сестри. Камелия е по-голямата, но трябвало да отстоява лидерството на Стрелеца пред Лили, която е Телец и от малка е със силен и непреклонен характер. Иначе почти всичко в живота си са правили заедно - свирили на цигулка, ходели на кънки, влезли в залата за художествена гимнастика. Запалила ги Илиана Раева.

Лили тутакси се очертала като индивидуална състезателка, докато Камелия проявила предпочитания към ансамбъла, ръководен от Нешка Робева. "Бях притеснителна и не исках всички да гледат само мен. Затова в ансамбъла си бях точно на мястото", казва Камелия. И по-късно, когато се омъжила и заради това прекратила активната си кариера на състезателка, тя останала да работи в екип - във федерацията по художествена гимнастика.

Странно е, че гимнастиката колкото е сближавала, толкова и е разделяла и сега разделя сестрите Игнатови. Споровете помежду им са само на тази тема. Иначе се разбират прекрасно, особено откакто и Лили е майка на две деца. Камелия й води с едно - има три дъщери, най-голямата от които е на 17 години. Нито една от тях не е в допир с нейния спорт - майка им отдава това на липсата на свободно време да ги води и взима от тренировки. Докато дъщеричката на Лили вече е глътнала първите дози от наркотика, наречен гимнастика.

 
Ангел и Тончо Токмакчиеви

Привърженици на един футболен отбор, двамата от малки изповядват едни и същи възгледи. Определя ги морето, край което са пораснали, бащата-художник, който никога не е рисувал петолъчки и герои на социалистическия труд. Ангел е само 5 години по-голям от Тончо, но говори за него като за представител на друго поколение, предизвикателно и революционно настроено. Тончо отвръща с усмивка, която трябва да покаже избития му зъб - от брат му преди години, разбира се.

Ангел е художник-реставратор, пряк наследник на Ненко Токмакчиев, в къщата на когото хлябът винаги е миришел на боя. Работил е в Института за паметниците на културата, възстановявал е икони на манастири, археологически руини, реликви в частни колекции у нас и в чужбина. Специализирал е в Италия, Франция, Япония, където 4 месеца се грижил за руски икони в частна колекция. Тъй като в България професията му не го храни, в последно време за се е замислил за частен бизнес, свързан със селското стопанство. Пази проектите си в тайна и твърди, че ако станат, ще се разчуе. Баткото на Тончо не умее да разказва вицове. Женен е за актриса от Столичния куклен театър, но не поради това, че брат му е "куклар". Срещнал я в Бургас, не в София. Имат две дъщери - Рая и Люба, Рая е от първия брак на съпругата му. Люба не е посегнала към четката и боите - учи в националната природо-математическа гимназия и също като дъщерята на Тончо се оправя перфектно с точните науки. Типичен Рак, Ангел и в момента има колебания дали ще остане в апартамента си в София, който много харесва, или ще сменя дом и местожителство в най-скоро време.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР