Лиса Мари Пресли, момичето на татко Елвис

По време на браковете си с Майкъл Джексън и Никълъс Кейдж, дъщерята на Елвис плаче на рамото на първия си мъж Дани Киаф

22 February 2004

"Лиса, бивша наркоманка със солиден стаж."

Така се представя при първата среща с бъдещия си съпруг Дани Киоу дъщерята на Елвис. Тогава тя е само на 20 години. Изглежда като малката разбойничка - дълги сплъстени коси, джинси с кръпки, ярка хипарска раничка на гърба. Гледа мрачно и диво, ако нещо не й харесва, веднага вдига скандал и псува така, че чернокожите таксиметрови шофьори се изчервяват. Преживяла е десетки мимолетни любовни връзки и изглежда твърде нетърпелива да се омъжи. Много скоро тъкмо тя прави на Дани, младият бас-китарист в един Лос-Анжелески клуб, предложение за женитба. Изглежда самотна и тъжна, въпреки че нямало нещо, което да й липсва. Скоро Дани разбира, че Лиса търси при него защита - от себе си, от своето минало. Съвсем по детски тя го кара да се закълне, че винаги ще бъде нейният рицар и едва тогава се почувствала в пълна безопасност.

Лиса Мари Пресли преживява болезнено развода на родителите си, когато е само на 5 години. Тогава започва нейният двойнствен живот - при майка си Присила тя се подчинява на строги правила и се стреми да остане колкото се може по-дълго в приказния Грейсленд - имението на великия си баща, където й е позволено всичко. Макар че тогава от Елвис е останало едно затлъстяло туловище, водещо разюздан живот с разврат и наркотици, Лиса му съчувства, пази го от тълпите папараци, които обсаждат денонощно имението.

На 16 август 1977 г., когато намират Елвис мъртъв във ваната, Лиса е пак на гости на баща си. В деня на погребението 9-годишното момиченце вижда тълпите поклонници, които плачат, вият, хвърлят се в гроба. Никой не й обръща грам внимание. А тя не може да повярва, че нейният татко никога повече няма да я качи в частния си самолет, когато тя иска да види сняг, няма да й подарява истински скъпоценни бижута. През нощите Лиса броди из къщата му, лежи в леглото му и вие като кученце. След няколко дни майка й прибира от Грейсленд и малката е принудена да живее с Присила и нейния любовник, някой си Майкъл Едуардс. Той си навлича омразата на детето с опитите да го вкарва в правия път, като го кара да учи в почивните дни, да не излиза от стаята си без нужда. Лиса Мари прави на майка си грандиозни скандали, искайки тя да изхвърли от вкъщи този мерзавец, плаши я, че ще се оплаче в полицията от опит за изнасилване, даже има намерение да го отрови.

На 13 години Лиса Мари е опитала всички възможни наркотици. По-късно си спомня как, идвайки в съзнание в една одимена стая, където край нея са натъркаляни нейните приятели, чува телефона. Съобщават й, че един от най-близките й се е застрелял след злоупотреба с наркотици. Тогава именно Лиса се изплашва до смърт и настоява майка й да я изпрати на лечение. Присила я настанява в сиентоложки рехабилитационен център, където карат Лиса Мари да се грижи за неизлечимо болни наркомани. Тъкмо този опит я кара завинаги да забрави за наркотиците.

Само училище не успяват да я накарат да завърши. Пресли зарязва ученето в последния клас и се отдава на безделие, хипарство и скитничество. Когато среща Дани, тя вече е уморена от бездомничеството и постоянната смяна на партньори. Иска й се да има до себе си нормален човек, който да не се бои от тъмното и да я кара да прави секс на светло, или да не го прави с ръкавици, или само в басейна...

Дани не очаква безоблачен брак. Детските огорчения на Лиса търсят изход, тя често ги стоварва на главата на майка си, но още по-често прави на мъжа си невъобразими сцени или си отива за няколко дни, за да изпусне парата. През тези дни тя кара безцелно колата си, напива се в крайпътни мотели. Понякога играе на рулетка в Лас Вегас. Когато се върне, се разлютява, ако Дани й задава въпроси.

Семейният им живот рухва през 1994, когато в един априлски ден Лиса пак е хванала пътя, а Дани гледа през прозореца бурята, развилняла се навън. Тогава вижда жена си, която никога не се е връщала от своите "самоотлъчки" толкова скоро. Киоу, приел вече да го наричат мистър Пресли, е жегнат от лошо предчувствие. То не го излъгва. Лиса се стоварва в една кресло и заявява, че един човек е в беда и тъкмо тя трябва да му помогне. Като се разведе.

"Попадналият в беда" се оказва Майкъл Джексън, който по думите на Лиса "ще загине без нея, ще пропадне или ще направи нещо ужасно".

Става ясно, че са се запознали преди няколко месеца в дома на общ познат. И че Лиса не възприема Майкъл като страшничка каучукова кукла, която предизвиква погнуса и отвращение. Той все още не ходи навсякъде с ръкавици и с марля на лицето, яде и пие нормално. Още при първата среща Майкъл признава, че харесва Лиса от времето, когато за първи път я видял на свой концерт - тогава той бил на 17, тя само на 7 години.

Тя отбелязва, че гласът му не е противно висок, какъвто звучи от сцената, а даже малко хрипкав баритон. В маниерите му няма нищо женствено, а по-скоро грубовата напористост като у другите чернокожи, с които тя се е срещала. Лиса седи като че ли си е глътнала езика, а Майкъл й шепне, че харесва парфюма й, че изпитва към нея страхотна симпатия и е убеден, че може да й се довери. Говори й, че е космически самотен, че никой не го разбира и всички го смятат за такъв, какъвто не е. Че всички го мислят за гей, а той обича жените, но те се дърпат от него като от Квазимодо. Затова той и досега спи с плюшеното си мече и излива душата си пред него. Приятели мъже също няма, само делови партньори. Всички искат, само искат от него - пари, протекции, а самият той никому не е нужен.

Лицето на Майкъл е нашарено с некрасиви бели точки. По-късно Лиса Мари разбира, че това са симптоми на болестта витилиго - страничен ефект от лекарствата, неутрализиращи тъмната пигментация на кожата. Обаче е поразена от очите на певеца: с необичайна форма, изглеждат като нарисувани и в тях се таи вселенска тъга, каквато може да видиш в очите на изоставено животно...

След тази среща Майкъл започва често да звъни на Лиса. Той никога не е имал такъв събеседник - разказват си един на друг за детството, споделят проблемите си. Говорейки за Дани, Лиса безцеремонно съобщава, че той никога не я е разбирал така, както Майкъл, защото не се е родил знаменит и не е изпитал на собствен гръб последиците от това. По-късно тя заявява на Дани, че ако той страда, че му казват мистър Пресли, то Майкъл никой не би го нарекъл така. Със садистично удоволствие тя продължава да споделя със съпруга си как с Майкъл са хранили животните в имението му Невърленд, как са играли хазартни игри във Вегас, как са летели с частния му самолет... На Киоу са му омръзнали тези лирични отклонения и той напомня на Лиса, че тя е залетяла по Джексън, защото той бил в беда. Настоява да знае от какво ще спасява популярния изпълнител собствената му съпруга. О, това ли? Майкъл е обвинен в сексуално посегателство над 13-годишно момче и от това медиите правят скандал. Наричат го чудовище, лъжец, извратеняк. Репутацията му е почти съсипана, продажбите на последния му албум не вървят. Негови фенове правят митинги и скандират "Бойкот и позор за педофила Джексън!" Това е ужасен удар за Майкъл, твърди Лиса, той страда, боли го глава непрекъснато и тя не може да го изостави в тази ситуация. Затова тя се е съгласила да се омъжи за него.

Лиса плаща огромна сума на адвокати, за да се разведе мигновено с Киаф. Само 20 дни след като са подписани всички документи по развода Дани научава, че на 18 май 1994 Лиса Мари Пресли се омъжила за Майкъл Джексън и даже е взела неговата фамилия. Бракосъчетанието било в Доминиканската република само пред двама свидетели.

Дани нито за миг не се съмнява, че Джексън е хитър и внимателен като всеки педофил и просто е използвал наивната Лиса, за да потуши скандала и да убеди публиката, че е с нормална сексуална ориентация. Киаф по традиция продължава да гостува на тъща си Присила. Така разбира, че Лиса не сметнала за нужно да уведоми майка си за предстоящия брак с Джексън, тя научава за това от вестниците. Веднъж Присила показва на Дани списание с интервю на дъщеря си, в което Лиса Мари се кълне, че Майкъл е "забележителен нормален мъж" и че имат "идеални съпружески отношения и в скоро време двамата се надяват на потомство", че Майкъл "обожава нейните деца и децата изобщо".

Само след няколко месеца Лиса звъни на бившия си съпруг и иска да го види спешно. Срещат се на безлюдно място. Лиса изглежда ужасно: бледа, уморена, със сенки под очите. Хвърля се в обятията на Дани и дълго и безутешно плаче. Той мълчаливо я гали по главата.

Всички месеци, прекарани от нея в качеството й на мисис Джексън, се оказват чудовищен абсурд, в който така и не може да се опомни. Майкъл е внимателен към нея през първите три седмици от брака им. Остават сами само късно нощем, през останалото време той се движи с тълпа охранители, мениджъри и асистенти. Докато Джексън е на репетиции или където и да било, да му се позвъни по телефона е съвършено невъзможно. Но за всички движения на Лиса се следи много стриктно, от това тя развива мания за преследване и не може да спи нощем. Проверяват храната, която тя приготвя за Майкъл. На концертите му я инструктират подробно къде да застане, какво да бъде изражението на лицето й по време на тази или онази песен, защото може да я снимат по телевизията. Веднъж й обясняват, че трябва на всяка цена да заплаче, а ако не успее, ще й купят специални сълзотворни капки. Тя плаче по време на целия концерт - без капки, от обида и недоумение. Понякога й се струва, че и в спалнята им има камери. Веднъж си позволява да пита Майкъл за това, но той така гневно я стрелва с очи, че тя си затваря устата.

Всичко това тя разказва на Дани Киоу. На въпроса му все пак нормално ли се държи Майкъл в леглото, отсича: "Много искаш да знаеш! В общи линии, да ... почти... поначало."

По-нататък Лиса споделя, че Майкъл много често изчезва от дома - за по две-три седмици. Мисис Пресли нито може да му позвъни, нито знае къде е. А на нея, глупачката, продължава да й се струва, че той има нужда от присъствието й. Веднъж, когато Джексън изчезва задълго, й звъни непознат мъж, който й казва, че мъжът й е в болница и тя може да го посети. Бронирана кола я откарва в клиника, където Майкъл лежи, омотан в тръбички и включен към всякакви измервателни прибори. Лиса иска да се хвърли на врата му, но санитарите я въдворяват на стол на прилично разстояние от болничното легло. Тя е в паника, иска да знае какво се е случило и с треперещи устни гледа към мъжа си, чиито лице и гръб са покрити с уродливи бели петна. Джако обаче избягва погледа й, очите му са като стъклени и на Лиса й се струва, че в тях се таят болка и страх. От устните му се отронват странни думи, изречени с безучастен глас: "Само като те видя и получавам тахикардия. Отивай си."

Излизайки от болницата, Лиса Мари решава, че повече не иска да бъде мисис Джексън. Майкъл й звънва няколко минути след като тя декларира намерението си да се разведе пред неговия мениджър. Иска да знае дали тя наистина не го обича вече и дали смята да го остави сам-самичък на света. Лиса хвърля телефонната слушалка в прозореца, започва да буйства. Нервите й са абсолютно разсипани.

Изпраща децата при майка си Присила, където баща им ги вижда всеки ден. Дани впрочем е и почти непрекъснато край бившата си жена, която се чувства все по-зле и по-зле. Никой не може да разбере защо тя получава алергия към всичко освен към пиле и броколи. Няколко седмици е със симптоми на астма, после получава силни стомашни болки, тежка сърдечна недостатъчност. Всичко това е съпроводено със силен пристъп на паника. Лекарите са затруднени да й поставят диагноза, но в края на краищата оперират жлъчката й. Едва след около две години Лиса се възстановява почти напълно с помощта на никому неизвестен хомеопат.

Характерът й обаче е напълно променен - изчезнала е нейната безгрижна жизненост, отстъпила е на мрачна безнадеждност. Самоувереният й глас е тих сякаш тя няма сили. И непрекъснато повтаря: "Татко може да ме презира. От мен нищо не излезе, няма смисъл да живея."

На 16 август 1997 - за 20-годишнината от смъртта на Елвис Присила излиза на сцената в Мемфис и обявява, че Пресли ще пее със своята дъщеря. На огромен екран се появява Кралят на рока, заедно с него е и 29-годишната Лиса Мари. Запява заедно с баща си известния хит "Don't Cry Daddy" в съпровод на жива музика. Идеята за това видео е на Дани Киаф, който го нарича план за спасяването на Лиса. Докато снимат клипа Лиса е много въодушевена и е почти като преди. Във всеки случай не повтаря непрекъснато, че няма смисъл да живее. Работата продължава със записването на нейния албум "To Whom It May Concern" и отнема почти 6 години. Би могла и да е по-експедитивна, ако Лиса отново не започва своите романи и приключения. Пак пред очите на Дани, който живее заедно с нея. Първият, от когото Киаф сериозно ревнува бившата си жена, е актьорът Никълъс Кейдж.

Тя го кани на своя 33-ти рожден ден в ресторант. Танцува с него. Кейдж е поласкан от вниманието й и след тази вечер започва да й звъни всеки ден. Дани се опитва да охлади ентусиазма на Лиса, като й говори, че за Ник тя сигурно е само част от колекцията на тема Елвис. Работата обаче се оказва твърде сериозна. Кейдж се развежда с Патриша Аркет и заявява в пресата, че строи в Ню Орлеан имение, което прилича на Грейсленд. Там ще живеят с Лиса, когато се оженят.

Според Дани този път те двамата са подходящи един за друг - Ник е ексцентричен тип, който има нужда от постоянно повдигане на адреналина, двамата са с взривни характери. При едно пътешествие с яхтата на Ник двамата с Лиса така се скарват, че тя веднага бърза да заяви, че всичко помежду им е свършено. Той на свой ред побеснява, измъква от пръста й годежния пръстен с жълти диаманти на стойност 65 хиляди долара и го хвърля в морето. Лиса оглупява от изумление. Но няколко дни по-късно Кейдж й подарява нов пръстен, два пъти по-скъп от първия.

На 10 август 2002 година те все пак се бракосъчетават на Хавайските острови. Лиса до последно кани Дани на сватбата, той отказва и тя взима само децата. Само след три месеца става ясно, че от този брак нищо няма да излезе - младоженците не могат да се разберат дори за това къде ще живеят. Лиса не иска да отиде в Ню Орлеан, за да е по-близо до Дани. Кейдж не може да се примири с този парадокс. Те по цял ден само се карат и накрая Ник подава молба за развод.

Дани прибързано решава, че сега Лиса Мари ще принадлежи само на него. Обаче греши. След излизането на нейния самостоятелен албум Лиса се превръща в гастролираща певица, оставяйки грижите за децата си Даниел и Бенджамин изцяло на Дани Киоу.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР