Старосел

Розе и розова кожа

Адриана Попова 19 September 2013

Розе и розова кожа

В двора на винарския комплекс „Старосел“ стои Камъкът на желанията – от V век преди Христа. Върху него преди хилядолетия се е стичало вино в чест на тракийските богове, а сега Негово древно величество е впрегнат в по-човечна мисия – може да ви изпълни по едно желание на ден. Сигурно е, че ако си пожелаете да пиете чудесно розе, желанието ви ще бъде сбъднато моментално. Розовото вино от сира от избата „Старосел“ е прочуто с аромата и плътния си вкус и е много, много препоръчително за летните дни под чардаците на хотелския комплекс.
Отскоро комплексът има и втори басейн. Освен външния, вече разполага и с покрит с вградено джакузи и мокър бар в единия край. Водата е от Красновските минерални бани и е като балсам за кожата заради сярата в нея (спокойно, не мирише). Особено добра е за рани и белези. В комплекса има и „мъжки спа център“: избата и дегустационната зала, която е направена в тракийски стил. В тази зала може да видите налягали по рафтовете едни специални госпожи – колекционерски бутилки. Над 30 колекционери държат тук вината си, бутилирани по тяхна поръчка от определени бъчви. Някои поръчват да им се бутилира вино по случай сватба или дълго чакано бебе.
До открития басейн има бар и маси, сгушени сред лозички, а навсякъде щъкат мили животни за всеобща детска радост: зайчета, миниатюрни петли и дори една сърничка. Опитайте от специалното лимецово меню на ресторанта: салата, зеленчуци на барбекю, пиле, домашно цедено мляко и хляб, всичките със специалното участие на житото на траките – лимеца. Комбинира се приятно с „виното на избата“, което може да опитате само тук – купаж от типично български сортове. 
Традицията във винопроизводството е от времето на траките. Ще се убедите, ако посетите прочутия комплекс с мавзолей на одриския цар Ситалк, открит наблизо от археолога Георги Китов, където има скална вана за производство и съхранение на вино.

Старосел се намира на около 65 км от Пловдив и на 190 км от София. За информация и резервации: тел. 0897870908, www.starosel.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР