Eколукс по италиански

Всеки архитект ще ви каже, че е по-лесно да изградиш нова къща, отколкото да реставрираш стара с история и наследство

Елка Влаховска 11 September 2013

Всеки архитект ще ви каже, че е по-лесно да изградиш нова къща, отколкото да реставрираш стара с история и наследство. Може би затова у нас рядко виждаме успешни такива примери. Колкото и изгодно да излиза покупката на изоставена къща в провинцията, трябва да имаш пари, познания, невероятно търпение и въображение, за да я събудиш за нов живот.

Показваме ви как стара ферма в сърцето на Тоскана се превръща в романтично гнездо. Когато през 1992 г. Марина Спаньоло вижда отдалеченото от големите градове място, то е пущинак с прегоряла от слънцето рядка растителност. На него има няколко порутени постройки с избити прозорци и продънени покриви. Марина обаче е пленена от невероятната гледка към тосканските хълмове и старинната църква „Сан Биаджо“ и решава да ремонтира с помощта на архитекта Маурицио Честола, който познава строителните традиции на италианската провинция и може да проектира дом, съчетаващ старинен градеж със съвременните разбирания за удобство. Година по-късно общата работа ги свързва в семейство.
Започват с градината, в която засаждат местни видове кипарис, акация, декоративна растителност. За къщата използват характерните за Сиена камъни за градеж и опита на местните каменоделци. Няколкото постройки се свързват с калдъръм и красиви арки. Дървената дограма е нова, но според традицията е обработена с естествени масла, вместо с импрегниращо лаково покритие. Елегантни старинни капаци украсяват прозорците. Ковано желязо допълва ековизията на дома.

В интериорните решения се включва и фамилията Мурцини, чиято професионална история започва с модния бранд El Charro. Вдъхновени от произведенията на Фрида Кало, те смело се впускат в игра с цветовете. В резултат седемте стаи и общите пространства са с уникална визия и стил и носят различно настроение и емоция. В „зелената стая“ старинните табли за леглото са съчетани с мебели с ефектни и пищни тъкани. В „червената“ доминира текстилът в активни цветове, уравновесен от семпъл килим и рамки от ковано желязо. „Синята стая“ носи усещане за хармония и релакс с класически форми на мебелите и по-обрани драперии.
След решението през 2007 г. мястото да се превърне в семеен хотел кухнята и трапезарията са преустроени, отделени са самостоятелни входове към стаите, в двора е изграден голям басейн.
Днес Hotelito Lupaia е любимо място на италианците за бягство от големия град. Посрещат ги с домашно приготвени гозби от местни продукти, а избите с най-добрите тоскански вина са наблизо.

Lupaia се намира на 55 км от Сиена, близо до Монтепулчано. Стратегическа позиция за посещение на най-известните средновековни италиански градове Пиенца, Кортона, Сан Джиминиано, Сиена. На това място е съхранен автентичният дух на старата италианска провинция, част от който са и традициите за биоземеделие и винопроизводство.
Повече информация – на www.lupaia.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР