Как се отглежда бизнес за милиони

Когато за първи път видях Станислава, си казах: какво симпатично и естествено момиче!

Рослава Куманова 14 April 2005

 
Когато за първи път видях Станислава, си казах: какво симпатично и естествено момиче! От онези, които не обичат да усложняват живота с превземки и претенции, но знаят какво искат. 

Тя е слаба, елегантна, облечена в дънки и яке. Никакви бизнес костюми, никакви тежки бижута. Когато се вгледаш обаче, виждаш, че ботите й са очевидно скъпи, а чантата й е с небезизвестната марка Petek. И още един детайл издава отношението й към живота, разглеждан чрез детайлите- семпъл пръстен и обици с истински диаманти. Станислава е с небрежна прическа и почти никакъв грим. Едва ли човек може да предположи, че това момиче е дисциплинирана млада бизнес дама, която всяка сутрин става, за да прави закуска на детето си, а след това управлява верига от магазини за мобилни телефони. Едва ли можеш и да предположиш, че тези магазини са общо 36 в цяла България. Сигурно сте влизали в тях. Казват се "2be". А Станислава Арнаудова, която е главен мениджър на тази верига, управлява над 150 души. Годишният оборот на компанията е 50 милиона лева. И всичко това е на главата на 27-годишната Станислава и съдружничката й Теодора Михайлова. 

на 17 години в бизнеса

Станислава влиза в бизнеса с телефони през 1995. Тогава е на 19 години, току-що завършила френската гимназия. Не я приемат в Американския университет в Благоевград и си намира работа във фирма за продажба на мобифони. Там се запознава със своята сегашна партньорка. Няколко месеца по-късно двете получават предложение за съвместна работа от свой познат, който има договор за дилърство с "Мобиком". По онова време това е единствената фирма за мобилни телефони - те тепърва навлизат на пазара и струват по 2-3 хиляди лева. Всеки уважаващ себе си бизнесмен има такъв телефон. Станислава, Теодора и партньорът им правят фирма, която продава продуктите на "Мобиком". След време двете новоизпечени бизнес дами изкупуват дяловете на съдружника си. Макар и да скромничи, Станислава здраво е работила от сутрин до вечер. Спомня си как са открили първото си магазинче на ъгъла на ул. "Козлодуй" и бул. "Мария Луиза". Признава и че сама е боядисвала първия им офис.

"Бяхме млади и ентусиазирани и дори си мисля, че нашите клиенти са ни симпатизирали и затова нещата вървяха лесно. След няколко години "Мобиком" започна да залязва като фирма и хората започнаха да купуват GSM-и. Ние също започнахме да продаваме такива апарати и след това създадохме нашата търговска марка "2be". Тя се засили много, след като на нашия пазар стартира "Глобул".

Виждам Станислава за втори път, когато отивам у тях с фотограф, за да я следваме по петите по време на типичния за нея работен ден. Тя отново е с дънки. Естествено, обувките й са скъпи, чантата и коланът са от кожа на пони и са на Stefanel. Дискретната елегантност явно е запазена марка на

г-ца Арнаудова.

Тя живее в "Лозенец" заедно със своя приятел, без да е омъжена за него. Той е собственик на строителна фирма. Заедно са от 7 години, а синът им се казва Владко. 

вкъщи

На вратата ни посреща огромен доберман, който лае настървено. Гледачката на Владко едва го задържа. После го гони на балкона. Впоследствие се оказва, че кучето само лае страшно, но е много общително. Същото се отнася и за сина на Станислава. Владко идва при нас и ни показва любимите си играчки - багерите. След малко пристига и майка му. Часът е 9 сутринта. Тя отдавна е станала и е направила баница за закуска. В 9,15 излизаме.

При г-ца Арнаудова целият ден е разчетен. Ходи с тефтер със задачи. Не може без двата си телефона, без компютър и без органайзер. Твърди, че понякога всички тези технически новости й идват в повече и когато е извън офиса, си носи само телефоните. Обикновено намалява звука им, защото непрекъснато звънят. Единият й телефон е Nokia 6230. "Това е бизнес телефон и ми е идеален за всекидневието. Аз така съм му свикнала на менюто и така съм си го програмирала, че ако си взема друг, ще си затрудня работата. Сменям си телефона не повече от два-три пъти годишно." По принцип при нея всичко е инфарктно. Въпреки това тя всяка сутрин става и прави закуска за сина си. Включва кафе машината и започва с мекиците, пържените филийки или баницата.

В 9,30 ч. сме при фризьорката на Станислава. През цялото време телефонът й звъни. Всичко е суперспешно и затова фризьорката спира с прическата всеки път, когато клиентката й вдигне слушалката. И да не си помислите, че тя ходи всеки ден да си прави косата. Това се случва един път седмично. 

в офиса

В 10,30 ч. потегляме за офиса на "2be". В момента, когато влиза в общия със съдружничката си кабинет, г-ца Арнаудова веднага се залепя за телефона, отваря органайзера си и започва да дава наставления на някого. По-нататък денят й минава в срещи. Обикновено се стреми в 18,00 ч. да е приключила с работата си. Това обаче много рядко се получава на практика. По принцип непрекъснато пътува, защото има магазини в цялата страна. Мъчи се да намери време, за да спортува, но не успява. Много иска да има лично време да направи нещо за себе си. Например никога досега не е ходила на масаж. За да отиде, трябва да е през работния й ден, защото в останалите часове гледа да обръща повече внимание на сина си.

Това, което й липсва най-много, е личното време. Казва, че няма такова. Най-много обича в събота и неделя да излезе сама, да се разхожда по улиците и да си купува книги от площад "Славейков". Тогава детето й е при баба си, работата й е свършена и тя е сама и няма нужда да говори с никого.

"Отговорността ми е много голяма, мащабите във фирмата също не са малки и аз дори понякога не си давам сметка за тях. "Отгледала" съм го този бизнес и знам какво може да стане във всяка една брънка от него. Отстрани погледнато, всичко е много колосално."

Междувременно Станислава е успяла да завърши задочно МИО в Икономическия, но твърди, че нещата, с които се е сблъскала в практиката, са много по-сериозни, отколкото тези, за които е учила. Казва, че понякога завижда на своите приятелки, които са изкарали редовно обучение и са имали студентски живот. Това, за което си мечтае, е да научи немски език, защото няма проблеми с френския и английския.

Собственичката на "2be" не робува на марките, даже понякога си купува нещо от сергия. Обича спортно-елегантните дрехи. Харесва "Мax&Co", но обикновено единственото й изискване е нещата да са от естествени материи и истинска кожа. Станислава ползва декоративната козметика на "Шанел" и кремовете на "Академи" по препоръка на козметичката си. Набляга на слънцезащитните кремове, защото е с много светла кожа.

Г-ца Арнаудова не вижда проблем в това, че не е омъжена. "Повечето жени търсят в брака сигурността, докато при мен тя съществува, защото имам бизнес. Истината е, че съм силна жена, но понякога това наистина ми омръзва."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР