Пи арт или кой как калява чалгата

Не говорим за големи поп фолк звезди като Ивана, Анелия, Глория, Десислава и Преслава. Нито дори за Емилия, Камелия, Андреа... Говорим за масата трудно различими звездички,

Адриана Попова, Ирина Иванова 24 March 2008

Не говорим за големи поп фолк звезди като Ивана, Анелия, Глория, Десислава и Преслава. Нито дори за Емилия, Камелия, Андреа... Говорим за масата трудно различими звездички, които се появяват незнайно откъде и обикновено там се и връщат ведно с новите си бюстове и псевдонимите си. Докато са на пазара обаче за тях работи добре смазаната машина на пиарите, вечна слава на перата им. Това са онези феи и фейове (мъжки род от фея – б.а.), които неуморно известяват медиите и чрез тях – публиката, за всичко, ама всичко случващо се с младия талант. В редакцията ежедневно, дори ежечасно получаваме такива сводки. Разбираме кога талантът ходи в Испания или в Тутракан, кога е пазарувал риба, кога и по какъв точно начин са му откраднали якето или колата... Тези вълнуващи произведения задължително завършват с инфо за новия му албум или нова песен, съчетавайки така приятното с полезното.
Задължителен персонаж в историйките е и фенът – той или праща писма на звездата: “Не мога без теб, идвам, наемай апартамент”, или се обажда превъзбуден по телефона, или напира да играе боулинг с идола си (да ви кажем, колеги, това с боулинга вече малко поомръзна. Сигурни сме, че певците могат да играят и други игри – опитайте с джаги или билярд). Естествено, има и снимки на съответната “червенокоса фурия”, “ефектна блондинка” или просто “гласовита дама”. Всички те обаче толкова си приличат, че си спомнихме един стар лаф, изречен от актьора, изиграл най-много каубои в Холивуд - Джон Уейн. Попитали стария Уейн кой от всичките уестърни, в които е играл, му е любим, а той отговорил: “Не ги различавам много. Ние сменяхме само конете, не и сюжетите.”
Понякога, трябва да признаем, пиар текстовете са толкова простодушни, че може да те заболи коремът от смях. Например третата ви братовчедка по майчина линия имала нещастието да се омъжи (или щастието – няма да спорим за терминологията). Пиарът веднага се вдъхновява и пише кратко разказче как сте отишли на сватбата, колко скъпоценни камъни е имало по роклята ви, как свекърът е искал да ви краде, как вие сте му изпели хита си “Не ме мъчи, парите извади”, той е припаднал от възторг, а вие сте избягали с еселката, която ви е чакала отвън. Историйката се доокомплектова с любителска снимка, на която вие блестите с пайети за 400-500 лв. до сватовете с ризи от Илиянци и костюми от 83-а година например, и още гореща се праща по редакциите. Там е работата обаче, че цялата тази уж наивна и глуповата схема на “връзки с обществеността” работи и печели. Факт е, че ние вече можем да различим Албена и Емануела. Всъщност в началото много се смяхме и на текстовете на чалга песните, но накрая се оказа, че други са се смели последни. Ето защо ви предлагаме нашата извадка от пиар историйки на принципа “от нищо-нещо”, които сме получили на редакционната поща. Освен това на всеки в тоя живот му се налага да си прави личен пиар – например да обяснява на шефа си, че работи колкото целия китайски народ в момент, когато видимо не прави нищо. Така че - четете и се учете.*

Анна използва банския си
Анна, сексапилна изпълнителка на хита “Наздраве за рожденика”, чаровно миньонче, красива блондинка и лолитка, която често сияе в бюстиета на Роко Бароко и има два самостоятелни албума зад гърба си, се подлага на смазваща диета, защото възнамерява да използва банския си, тъй като приятелят й иска да я зарадва за Свети Валентин с романтична екскурзия, за която тя още не знае, но понеже го обича, му е обещала още на Антоновден да отслабне, ядейки плодове и зеленчуци, пиейки чай и посещавайки фитнес, сауна и масаж. Поуката от тази кратка стори е, че когато обичаме някого, за него сме готови на всичко, включително да използваме банския си.

Теодора, синеока бургазлийка, фолк фурия, чаровна и сексапилна изпълнителка, е една от най-плътно покриваните с пиари певици

Доан играе боулинг
Доан, наричан още тъмнокосият млад мъж и снажният изпълнител, отива на боулинг, за да убие свободно време. Там го пресреща фенка, която иска да се снима в негово видео. Предлага му облог – играят на боулинг и ако тя спечели, той я включва във видеото. Това не се харесва на група младежи и те притесняват боулинг партньорката на Доан. Той я защитава и си навяхва ръката – за зла беда точно онази, с която държи микрофона, което изрично е уточнено. Тук пиарът добавя една тайна: момичето не е спечелило облога, но въпреки това Доан я кани за клипа си. А дали между двамата се е породило нещо, предстои да разберем. После седмици наред отваряхме пощенските си кутии, за да разберем какво се случва с Доан, но уви!, той изчезна от полезрението ни, ведно с боулинга и фенката си.

Албена намира червен конец
Срамежлива, но талантлива почитателка на Албена, известна като Големия глас, оставя пред дома й в Луковит писмо с три текста за песни. Ако Албена хареса някой от текстовете, да завърже червен конец на входната врата, пише фенката. Не можем да не отбележим, че тук пиарът остроумно смесва фолклорната стилистика (оставяне на нишан – червен конец) с похвати, познати от крими романите (анонимно лице, подхвърлена вещ). Може би си задавате справедливия въпрос защо фенката подхвърля на Албена текстове за песни, а не някоя подкова луканка например. Пиарът веднага обяснява – певицата е в процес на подготовка на албум. Тя вече си е направила “чисто нови силиконови възвишения”, а сега й остава да събере и текстове за песни.

Емануела и компютърът й пипват вирус
Атрактивната зеленоока дива, чаровницата, сексапилната брюнетка, знойната хубавица, макар и звезда, не е пожалена от болестите на простосмъртните. Грипът коварно я тръшва и тя какво-какво да прави, ще разменя мисли по нета с гласовитата изпълнителка, певицата на актуалното парче “Набелязвам те”, Пепа. Изглежда обаче, че компютърът на Емануела също бил тръшнат от вирус, който подло се пренесъл на компютъра на Пепа, защото вирусите много лесно се предават с различните програми за чатене, по израза на самата Пепа. Тогава Пепа взима тежкото, но вярно решение да занесе поразения си домашен любимец на сервиз. Емануела в това време се смее безгрижно: “Сега ще се лекуваме дружно с компютъра.” Този пиар, макар и леко безмислен на пръв поглед, всъщност намеква за един проблем, с който човечеството вероятно ще се сблъска в близко бъдеще: дали няма опасност компютърните вируси да започнат да разболяват хората и да се изправим пред истинска пандемия? Но само бъдещето и пиарите ще покажат!

Ерик снима клип със специалното участие на 100 м. бял плат
Навремето Архимед възкликнал: “Дайте ми лост и опорна точка и аз ще повдигна Земята”. “Дайте ми 100 кв. м бял плат и малко черен и аз ще заснема този клип”, възкликнал режисьорът на клипа на Ерик “Един въпрос”. Намерили му белия плат, а също и черния и той заснел клипа. Все пак поработили малко и върху Ерик – за перфектната му визия се погрижила фризьорката Елена, дошла специално от Банско.

Сняг затрупва колата на Виолета по нестандартен начин
Във всички пиар текстове се подчертава, че блондинката със страстни устни, русокосата фурия и изпълнителка на парчето “Бейби”, е страхотна шофьорка. Тя умее да върти автомобила с мръсна газ на 180 градуса. И точно на нея – на автоманиачката с “гориво в кръвта”, да се случи следното и то в родния й Плевен: сняг затрупва мерцедеса й. Вечерта тя доверчиво го оставя паркиран навън, а на сутринта – тук мерцедес, там мерцедес, няма го. Точно в този момент в историята се намесват случайни почитатели на певицата, които не само успяват да открият затрупания мерцедес, но и да го освободят от снежния плен. После Виолета дава изявление пред младежите – доброволци в модния напоследък стил Бойко Борисов: “Необходимо е да се полагат повече грижи за почистване на пътищата. Иначе може да стане някоя беля, много е опасно.” С такъв пиар обаче ние сме спокойни за Виолета – и презрамката на сутиена да й се скъса, белята ще се превърне в История.
Извън класацията останаха много стойностни текстове като този за разболялата се от грипа “Соломонови острови” Теодора, тъкмо докато снимала клипа към кючека “Шумно ли го правя”, за земетресението, което пак Теодора предизвиква в Турция, за това как Румина става любимка на арабската общност в София, а шеф на столично заведение й обещава да я въведе лично в тънкостите на арабските движения (молим ви, колеги, не трябва чак толкова буквално!). За да няма недоразумения, накрая ще кажем, че нямаме нищо против певците, повечето от които бачкат наистина бясно на единствения добре работещ музикален пазар в България – този на чалгата. Но понякога пиар текстовете са толкова семпли, че те – по думите на влюбената в Тони Стораро фенка: “сякаш с нож пронизват сърцата ни.” Пощадете сърцата ни, колеги, електронните ни пощи също! Защото и ние можем да напишем текст от типа: “Ми то и аз тази сутрин...” като отговор на ваше известие за последния sms, който - да кажем - е получила Румина. И ние можем да бъдем досадни, честно.

*Историите, които преразказваме, както и епитетите за изпълнителите, не са плод на нашето въображение – защото са отвъд него, а на опасните умове на пиар творците, които всеки ден трябва да раждат “новини” за зачислените им фолк изпълнители.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР