Порфирио Рубироса – Руби

И за мен една Рубироса, моля!

Милена Попова 25 July 2013

И за мен една Рубироса, моля!

В средата на миналия век в елитните заведения в Париж, като Maxim’s например, е вървял лафът „Подайте ми една Рубироса, ако обичате“. Става дума за най-големия размер мелничка за черен пипер, „кръстена“ на Порфирио Рубироса – Руби, най-великият любовник на всички времена. На негово име е кръстено и популярно лекарство за потентност. Кой е този знаменит плейбой? Дипломат и космополит, състезател по поло, колекционер на коне и ферарита, високопоставен жиголо, който вечеря с крале и президенти, а после спи със съпругите им? Прелъстител на най-желаните жени по онова време – Даниел Дарийо, Ава Гарднър, Мерилин Монро, Дорис Дюк, Патриша Кенеди, За За Габор и стотици други?

В архивите на ФБР има цели 900 страници за него. Изследователите им, двама американци, които написаха книга за Рубироса след 20 години проучвания, твърдят, че той е бил шпионин от висока класа, вдъхновил екранния образ на Джеймс Бонд от неумиращата филмова поредица. Дали е така, все още се спори, но животът му е по-бурен, странен и цветен от всеки сценарий за Джеймс Бонд.

Доминикана, 22 януари 1909

Ражда се Порфирио, третото дете на дон Педро Мария Рубироса и доня Ана. Семейството живее в Сан Франсиско де Макорис в огромна плантация с мангови и кокосови дървета. Дон Педро е неуморим женкар, но дълбоко влюбен в жена си. А Доминикана е врящ котел от заговори, бунтове и предателства, борба за власт и насилие. Съединените щати, окупирали страната няколко години по-рано, контролират всичко – от митниците до Националната гвардия, в която служи генерал Педро Рубироса. Когато американците се изтеглят през 1916, оставят начело на гвардията Трухильо Молина, известен като конекрадец и контрабандист. Същата година президентът Хуан Хименес, подкрепян от американците, назначава дон Педро за посланик във Франция заради безстрашието му в битките срещу бунтовниците и лоялността му. Порфирио е на 7, когато семейството му се отправя на дълго плаване до Париж.

Париж, 1916–1927. Млад и безсмъртен
Въпреки че пристигат по време на зловещата Първа световна война, Порфирио се влюбва завинаги в този град. Фактът, че бомбардировките винаги се случват по време на вечеря, силно нервира дон Педро. Доня Ана обаче е щастлива – в Доминикана и без война е доста по-опасно. Пък и мъжът й вече не може да тича след всяка фуста.
Руби трудно се вписва сред съучениците си със своите къси панталони през зимата (доминиканците не носят дълги панталони преди да навършат 16), хилаво телце и странен акцент. Но е от малкото, които знаят какво искат. Записва се на бокс, тренира всеки ден и на 13 вече е част от момчешка банда. На 16 познава парижките локали, устройството на бързите автомобили – индустрия, която процъфтява в Европа, – филмите с Рудолф Валентино и една продавачка на цигари, първото момиче, с което спи повече от един път.
Когато заради работата на бащата се преместват в Лондон, Руби си намира нов приятел – неговият съученик Али Хан, син на пакистанския шах Ага Хан III. Али го запалва за полото и конете и този спорт остава в кръвта на Рубироса до смъртта му. Свързват ги и свободолюбието, както и смелостта им. Двамата бягат от колежа и отиват в Париж, за да наблюдават на летището най-голямото събитие на 20-те години – първия презокеански полет. Настаняват се в апартамента на Али в Монмартър и го удрят на живот. Но Ага Хан има други планове за сина си: премества го в колеж в Швейцария, а Руби остава сам, защото през 1927 родителите му се връщат в Доминикана.
На 18 той изведнъж се оказва бездомен, отказва да продължи образованието си, а родителите му – да го издържат. Преди да се нанесе под наем в една дупка се мотае около Сена с група цигани, които изнасят представления в евтини клубове. Печели малко пари в комбинация с приятеля си Жан, като направо на улицата гледат на карти Таро. А парите отиват за шампанско в компанията на момичета от публични домове и за марихуана, която му позволява да продължи секса с тях с часове. Руби живее безгрижно, но когато идва зимата, съвсем губи чувството си за хумор и започва да сънува горещите плажове на Макорис.

Обратно в Доминикана. Зет на диктатора Трухильо
Към Доминикана пътува свит в машинното на кораба, мие чинии и върши черната работа. Годината е 1930: без избори на власт идва Трухильо като президент. Народът вече го е кръстил Ел Чиво (Козела), заради безбройните му сексуални подвизи. Времето на неговото управление става известно като Трухилиада – цели 23 години диктатура.  Ел Чиво е сянка, надвиснала над Рубироса, и контролира живота му.
На един турнир по поло Руби се запознава с Флор де Оро, единствената дъщеря на диктатора. Флор е на 17 и учи Париж. Двамата яздят заедно, говорят на френски сред доминиканци, заливайки се от смях, правят малки бягства в Каса Росада, тайното убежище на Руби, но скоро Трухильо научава за връзката им. Руби разбира, че го заплашва арест, а може би и смърт, и бяга в планината.
Влюбена до уши в Руби, Флор обявява гладна стачка. В любовната драма се намесва доня Ана, която отива при Трухильо и му припомня как нейният мъж го е крил от дебнещите го войници. Сватбата е през 1932 г., доня Ана не е поканена, а младоженците получават нова къща, ранчо, 50 000 песос и жълт автомобил „Пакард къстъм“. Руби изчезва от сватбата за малко, за да целуне колата.
Зетят е назначен в Министерството на външните работи, но инвестира зестрата в екскаватор с идеята да го дава под наем на пристанището. Идеята не проработва и той банкрутира. Двамата с Флор заминават за Ню Йорк да си търсят късмета. Руби скоро се отегчава от семейния живот и се „запознава“ с покера, който заедно с джаз музиката на Дизи Гилеспи и сладкото нарушаване на сухия режим му дава нужния адреналин. Изхарчил всичките пари на семейството на покер, той е „наказан” от Трухильо да работи в мисията на Доминикана в Германия.

Берлин 1936. Фашизъм и олимпийски дух
Рубироса по цели дни прекарва на Олимпиа-щадион в Грюневалд, където се провеждат олимпийските игри, и се удивява на германците, които пеят с цяло гърло „Дойчланд юбер алес“ и на дребничкия Хитлер, който успява да води за носа цяла нация. Вечер пък танцува с високи руси арийки, жени на офицери от SS, и често се забърква в любовни афери. Една гадателка му предсказва: „Ти не си роден да печелиш пари, а да ги харчиш. И освен това, няма да имаш деца, но ще имаш много жени.“ Но Флор не е способна да си затваря очите за авантюрите му, събира си багажа и се качва на кораба за Доминикана. Трухильо е категоричен: развод! Изхвърля го от посолството и нарежда да му вземат паспорта. Руби обаче отива в Париж, настанява се в хостел, посещава сбирките на Доминиканския легион и да държи така, сякаш е дипломат. Негов приятел поляк играе ролята на шофьор на „Негово превъзходителство“. Използвайки спасения си дипломатически паспорт, пътува в Испания, където се свързва с тайните служби, представяйки се за масон, влиза в кръгове на политици и индустриалци, преживява бомбардировките над Мадрид, гражданската война и барикадите по улиците. Печели пари – както твърди – от сделки с бижута, и отново се връща в Париж.
Трухильо, самият той играч от класа, мъж със силна воля и безразсъдно смел, а и женкар, не може да държи Рубироса дълго в немилост. Та нали двамата са от една порода? Третата жена на Трухильо заминава да ражда в Париж. Руби я обгражда с внимание, а десетгодишния й син води на поло мачове, екскурзии и филми с Лаурел и Харди. Пристигайки в Париж, той кани Рубироса на яхтата си – Кан, Марсилия, Монако... И така Руби се връща на бял кон в посолството в Париж.

Война и любов
В настръхналия, дори зловещ Париж, окупиран от Хитлер, Руби среща това, което най-малко търси. Любовта. Младата френска актриса Даниел Дарийо, в процес на развод, е очарована от него, а той я гледа сякаш е единствената жена в света. Усмихва й се, шепне в ухото й, долива й чашата, кара я да се чувства богиня. Как е успял да изпревари опашката от обожатели и да седне на масата й? Поръчал е дори музика! Циганска музика, в чийто ритъм пляска и я кара да се смее. А и как пие водка – като истински руснак! Дарийо не забелязва офицера от вермахта, който я кани на танц. Рубироса го отпраща и му поръчва пунш, но в следващия момент се оказва с опрян в главата пистолет. Подобни случки не са необичайни за него, но той сякаш е лишен от страх. Измъква се винаги невредим, а славата му на истински мачо расте.
Когато Даниел и Руби решават да се оженят, едно събитие едва не разваля плановете им – Доминикана обявява война на Германия.  След сватбата живеят в Межев, Швейцария. Блажена година за Руби – основното му занимание е да прави любов, да язди, да витае в облаците с питие в ръка и да гледа безброй филми. Връщат се в освободения Париж щастливи, но куршум от съпротивата уцелва Руби на улицата. Даниел е убедена, че куршумът щял да я убие, ако той не я предпазил. Води го на Ривиерата да се възстанови. И там Руби среща своя любим приятел от училище – Али Хан, бъдещ мюсюлмански лидер на Пакистан. Дон Порфирио! – крещи Али Хан и прави неприлични жестове, двамата се хвърлят в прегръдките си с бурен смях. Следващите дни прекарват на маса, на яхтата на пакистанеца,  в казиното, пият и си разказват спомени, заобиколени от красиви жени. „Знаеш ли моя рекорд, Руби? Седем часа непрекъснат секс.“ – „Мисля, че мога да го бия“, скромно казва Руби. И без да се напъва, започва да приема „оферти“.

Дорис Дюк, новата жена
Рубироса заминава като дипломат в Рим. Там Дарийо е звезда и тълпи от репортери се опитват да стигнат до нея. Сред тях се откроява Дорис Дюк, дъщеря на американски тютюнев милиардер. Не е красива, но е екзотична, мисли си Руби, когато я среща. Даниел се е отдала на кариерата си и двамата се виждат рядко. Пък и тя се е отказала да го променя – момчешката му безразсъдност, с която кара бързите коли, или игрите му на поло, безкрайните гуляи, жените около него... Дарийо го напуска, след като вижда в пресата снимките му с Флор де Оро на вечеря, на които той нежно държи ръката й. Рубироса е неутешим, което ни най-малко не се отразява на бурния му нощен живот. През 1947 вече е разведен с актрисата и започва връзка с богатата наследница Дюк. Романтичният период в живота му приключва, започва стремителната му кариера на плейбой.
Двамата пътуват заедно – една от страстите на Дюк, – купуват картини, мотаят се из най-скъпите голф игрища на света. Грозни слухове твърдят, че Дюк е платила на Дарийо един милион долара, за да даде бърз развод на Рубироса. Дюк дава партита, каквито никой друг не прави. Артисти и художници се смесват с политици, шпиони и милионери. На такива срещи тя запознава Руби с барон Ротшилд, с египетския крал Фарук и с фамилията Кенеди. На едно парти Дорис спира музиката, почуква с лъжичка по чашата си и обявява, че двамата с Руби ще се женят. Сключват брак в посолството на Доминикана, като преди това Дюк има среща с адвокати и с хора от ФБР – те искат само да я предупредят, че Рубироса няма собствени доходи и вероятно е забъркан в афери... На сватбата Руби непрекъснато пуши и пие толкова много, че губи съзнание. „Емоциите накараха младоженеца да се свлече в ръцете на булката“, пише един репортер. В брака няма взаимна любов, но има невероятен секс. Дюк открива, че новият й съпруг трудно стига до еякулация и това го прави машина в леглото, а в комбинация с размера... О, боже, тя просто е готова да размени състоянието си срещу секс с него завинаги! Руби се заема с обичайните неща – поло, пиене, понякога жени, почивки в Антиб и на Хаваите, където жена му има имение. Техен дом в Париж става хотел на три етажа с елегантно обзавеждане и седем слуги. Дорис Дюк е толкова обсебена от Руби, че му подарява фантастично скъпи коли и дори малък самолет, с който да прелита „по дела“ често далеч извън границите на Аржентина, където го води новата му дипломатическа работа. След един тежък гуляй, в който участват крал Фарук, Франк Синатра и купища голи мулатки, а шампанското се лее като река, Рубироса се качва на самолета, за да отиде на бизнес среща. Самолетът едва не катастрофира и двамата с пилота са на косъм от смъртта. Когато се връща, Руби продава самолета, но продължава да предизвиква смъртта с безумните скорости на болидите си. За края на брака им не Руби е формалната причина, а флиртът на Дорис Дюк с мъжа на За За Габор. Легендарната прелъстителка, която има 9 брака общо до края на живота си и стотици официални любовници, се заклева, че ще отмъсти на Дорис, като вкара в леглото си нейния красив доминиканец.

Фурията За За Габор: Кой е този мъж?!
Една статия приковава вниманието на За За Габор, докато закусва с петия си съпруг. Съдът е осъдил г-н Порфирио Рубироса, бивш съпруг на Дорис Дюк, да плати съдебните разноски по развода на Джоан Конъли и мъжа й, защото се оказал причина за развода. Репортерите описват как камериерката е заварила Джоан с прозрачна нощница да разкопчава панталона на Руби, докато мъжът й отсъствал. За За обича такива мъже като Руби – не просто женкари, а големи любовници. Но Руби е най-великият. В този доминиканец има магия, аура и напористата унгарка е готова да я открие.
За За и Руби се срещат в началото на 50-те в асансьора на хотел в Лос Анджелис. Тя – арогантно загърната в палто от норки, с голи рамене и дълбоко деколте и ослепително сини очи. Той – дълбоки черни очи, ослепително бяла риза, смугла кожа и бицепси, изпъващи фината материя на сакото. Изпратен е в Ел Ей от Трухильо по следите на Онасис, за да привлече „онзи противен грък“ като инвеститор в Доминикана. На следващия ден За За получава 30 червени рози в стаята си без подпис и се досеща, че снощи се е запознала с мистър „Червена роза“ – така се превежда фамилията на Руби. Първата нощ с него е фантастична – бавен, нежен и безкраен секс, без задръжки, тя се чувства като тропически плод в ръцете му. Да, той знае как да задоволява жените. Ражда се една легендарна любовна история от златните времена на Холивуд, в която има звездни нощи на яхтата на Рамфис Трухильо, сина на диктатора, вечери с барон Ротшилд, крал Фарук, Джоан Крофърд и разбира се, с Руби, който докосва бедрото й под масата, пътувания до Париж и Ривиерата, любов в луксозни хотели. Двамата се обичат толкова страстно, колкото обичат и парите. Заради парите За За остава със съпруга си, а Порфирио се жени за Барбара Хътън, но страстната им любов продължава. А Габор разиграва истински цирк пред пресата, като дава пресконференция с лепенка на скулата и твърди, че Порфирио я е ударил, защото е отказала да напусне мъжа си.

Руби, петият съпруг на Барбара Хътън
Барбара е на 47, състоянието й от 50 милиона долара се е стопило наполовина, отмъкнато от съпрузите, алчните й приятели и безочливите адвокати. Тя е като ранена птица, необходими са й няколко маргарити преди вечеря, няколко след, а по време на вечерята – шампанско плюс много цигари.
Завършила е източни изкуства, влюбва се в Танжер, Мароко, и иска да създаде там нещо като Монако. Купува и реставрира дворци и прави в тях грандиозни балове. Поканите струват повече от злато, а властите се разпореждат за разширяване на улиците на старинната част, Медината, за да може да минава нейният ролс-ройс. На една вечеря в двореца й Труман Капоти разказва на всеослушание за „инструмента“ на Рубироса, цели 30 сантиметра с цвят на кафе с мляко. Но тя не се интересува от мъжки инструменти, иска единствено закрила и внимание. Между два коктейла на една вечеря тя предлага на Руби, тогава на 44, да се ожени за нея. Заради парите, както пояснява без капка ирония. Синатра, който се е развел с Ава Гарднър и страда за нея, му предлага да й направи серенада. И Руби й поднася серенада – най-романтичния жест на света, мисли си Барбара. После Руби отива на турнир по поло във Франция, печели го, прекарва дива нощ със За За в апартамента си и когато се връща, се жени за Хътън. Мълвата твърди, че го е решил в казиното, пиян и страдащ по За За. Изгубил много пари и когато поискали да ги плати веднага, той поискал телефон, за да попита Барбара дали още иска брак. Бракът трае само 75 дни, но Руби излиза от него по-богат с 3,5 милиона и една кафеена плантация в Доминикана. Колите и конете не се броят. О, да, и един самолет В25 като онзи, с който щял да загине.

Одил Роден: краят на епохата Рубироса
Страстната любов със За За не пречи на Рубироса да има мимолетни връзки – с божествената Мерилин Монро, с която се запознава на сватбата на Джон Кенеди и Жаклин Бувие, с пищната Ава Гарднър, която се е развела със Синатра, с принцеса Сорая, втората съпруга на шаха на Иран, с когото Рубироса неведнъж вечеря. Кое му отключва вратите към най-силните хора на планетата? Онова, което отключва вратите и на Джеймс Бонд – харизмата, аурата на мъж, лишен от страхове, наслаждаващ се напълно на живота.
Руби среща последната си, пета жена на парти – къде другаде? Тя е френска актриса на 19, а той е вече на 45, с множество травми от полото, преживял не е един, а няколко живота. Тя не блести с красота, но е неопитна и млада, а Порфирио вече не се чувства безсмъртен. Женят се в Париж, продават на барон Ротшилд огромния апартамент на Руби и си купуват къща край Булонската гора. Рубироса изчезва от полезрението на жълтите вестници за цели две години. Значи – бил е щастлив. Но сянката на неговия живот, онзи, който стои под Господ – Трухильо, – отново го призовава. Този път за посланик в Куба. И Рубироса заминава с жена си, която се отказва от артистична кариера.

1958 г., Куба и Заливът на прасетата
Но още преди да замине войски на Венецуела и кубински партизани нападат Доминикана. Трухильо смазва агресорите, а синът му, спешно завърнал се от Париж, лично измъчва пленниците. В тази сложна обстановка заминава Рубироса, не е ясно дали Трухильо го наказва, или му засвидетелства почит. Партизанската война и битките са превърнали Куба в барутен погреб. Но старото имение, в което семейството се настанява, е очарователно. Руби попълва запасите на къщата от ром и пури и усилва музиката така, че да звучи в градината. Елвис Пресли, разбира се. Там, в градината, революцията ги застига под формата на снаряд, който избухва и превръща прозорците в стъклен прах. Руби грабва слушалката и иска самолет от Трухильо, за да спаси жена си и конете си. Трухильо се съгласява. Следващите три години Куба е разтърсена от революция и след щурма на казармата Монкада президентът Батиста бяга в Доминикана. Американците се опитват да свалят Кастро с военна операция в Залива на прасетата. Точно тогава Рубироса, който играе ролята на дипломатическа совалка на Доминикана, базиран в Белгия, лети често от Европа до Щатите. В архивите на ФБР е запазен случай, в който Рубироса организира нелегален чартър от Европа до Доминикана и когато самолетът прелита над Пуерто Рико, пилотът получава заповед от местните власти да кацне. Подчинявайки се на заповедта, пилотът усеща студеното дуло на пистолет в главата си. „Мога да пилотирам този шибан самолет не по-зле от теб“ – казва през зъби Рубироса. Направо за епизод от филм за Джеймс Бонд! И така, като по чудо, самолетът успява да стигне до целта си. В началото на 1961 г. насилието ескалира неконтролируемо, неоправданата жестокост, с която Трухильо се разправя с противниците си, води до организиране на убийството му. Новият президент Балагер освобождава Рубироса като инспектор по дипломатическите мисии.

Париж 1965, краят
След смъртта на своя бос Руби се връща в Париж заедно с Одил. Макар и вече на 54, той е на всеки турнир по поло – с лъснати до блясък ботуши, червена каска и панталон с остри ръбове. Дава интервюта, в които споделя, че Господ го е лишил от деца, защото му е дал много жени. И че смята своята сексуалност за дарба.
Вечерта на 4 юли 1965 е забележителна: неговият отбор Чабао ла Пампа печели за пети и последен път турнира по поло Пари Оупън. На галавечерята Руби, уморен до смърт, но щастлив, пие шампанско направо от бутилката, а в три сутринта на масата остава Даниел Дарийо без новия си съпруг.
В 7,30 на другата сутрин, след безброй блъдимерита, шампанско и ром, той с бясна скорост подкарва ферарито си по улиците на Париж. Мисли за Патриша Кенеди, роднина на Джон Кенеди, най-красивата жена, която е срещал. Когато правят любов, той я гледа в очите. И трябва, трябва да отиде при нея в Палм Спрингс... Катастрофира в едно дърво, експлозията е ужасяваща. Умира на място, в града, където е изживял най-прекрасните си години. Две хиляди души идват на траурната церемония, на която Патриша припада: крале, принцеси, барони, контеси, политици, актриси и актьори, сервитьорки, камериерки, портиери, курви и мошеници. „Той би искал да си отиде точно така, това е неговият начин“, отбелязва опечалената му съпруга.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР