Танци за вещи/ци

За новия тренд при танците - "жива вълна" и "отвъд ограниченията"

Лилия Илиева 27 June 2013

Помните ли Атина – главната героиня във „Вещицата от Портобело“ на Паулу Коелю? Докато танцуваше в един склад, около нея се събираха все повече хора. Танцуваха усещанията си и разказите за танца и за вътрешната им промяна по време на него бяха различни. Без да са чели книгата, Весела Ангелова и Радина Гъдева, вдъхновени от източното знание, са създали нещо подобно. Накратко за новия тренд.

С „Жива вълна“ разперваш крилете на желанието
Весела: Всичко в живота се движи на вълни. И проектите, и взаимоотношенията, и настроенията ни имат начало, подем, спад и различна динамика. С „Жива вълна“ се учим да бъдем в синхрон, да усещаме енергията си, да създаваме вълни за реализацията на идеите ни. Представяме си за какво ще танцуваме и провокираме осъществяването му, движейки се в седем ритъма, отговарящи на пулсацията на седемте чакри. Концентрирайки се върху коренната, се свързваме с нашата стабилност. Втора чакра събуждаме с движения в ханша и активираме сексуалната енергия, необходима за всяко съзидание. Трета чакра отговаря за волята. В четвъртия център, тоест сърцето, се раждат поривите на душата, резониращи с мисията ни. Всичко важно минава оттам. Движим ръцете си, те са свързани с този център, и са като криле на желанието. Гърлената чакра отговаря за способността ни да се заявим. Ритъмът е див. Шести е центърът на интуицията. На фона на по-лирична и бавна музика даваме четка на въображението си и възможност да рисува. Когато всички енергийни центрове работят в хармония, се отваря и коронният, връзката ни с божественото. Там живее просветлението. За него пускам и класическа музика. Първо всеки танцува сам за себе си, после общуваме чрез танца с другите, изследваме способността си за партньорство – умеем ли да сме в синхрон, справяме ли се, ако другият доминира, и можем ли да овладеем собственото си желание за доминиране.

Саундтрак:
1. Leonard Cohen - Here It Is
2. Kottarashky - Opa Hey
3. Timbaland feat Nelly Furtado and Justin Timberlake - Give it to me
4. Alex Clare - Too Close
5. Parov Stelar - Homesick
6. Chambao - Media Luna
7 Bliss - Breath


Медитативни танци за близост с душата
Радина е бивша състезателка по спортни танци, преподавала във Франция и учила метода на 5-те ритъма на Габриеле Рот в САЩ. Казва ни да спрем мислите си и да се освободим от оценките, които даваме на другите. Започваме да танцуваме, свързвайки се с вътрешната ни жена. Усещаме ритъма със стъпалата си, движим се нежно и плавно. Следва танцът на вътрешния ни мъж. Движенията са насечени, агресивни. Усещаме как да отстояваме и заявяваме себе си. През диханието нагоре отиваме към танца на вътрешния шаман. Ключ към усещането за него е гръбначният стълб. Мислено се освобождаваме от ограниченията, от гнева, пускаме нещата да се случват. После танцуваме за вътрешното дете, движим много ръцете си и се забавляваме. Петата енергия е диханието – връзката с божественото. Представяме си, че сме бамбукова флейта, през която се свързват енергиите на Земята и космоса. Самонаблюдаме се – ритмите, в които ни е трудно да танцуваме, са знак за енергията, за която трябва да работим. След като сме се заземили, заявили сме себе си, осъзнали сме, че всичко е игра, освободили сме се от желанието да контролираме и сме изчистили мислите си от всички идеи и предразсъдъци, завършваме с тишина. Осъзнаваме безграничността и разширяваме границите си. Така се казват и танците – „Отвъд ограниченията“.

Саундтрак:

1. Rokia Traoré - Kèlè mandi
2. Yann Tiersen - Summer of 78 
3. Benji Boko - Screw That
4. GOTAN PROJECT - La Gloria
5. Vas - Ceremony of Passage
6. Dead Can Dance - Yulunga
7. Gabriele Roth Trance - The mirrors
8. The Real Tuesday Weld - Me&Mr. Wolf
9. Wim Mertens - Often A Bird
10. Bliss - A Hundred Thousand Angels
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР