Ню Орлиънс

The Big Easy

Адриана Попова 25 June 2013

Не са много местата в Щатите, където можеш да седнеш с бира в ръка на стъпалата точно под надписа „Не сядай на стъпалата“. Добре дошли в Ню Орлиънс, където карнавалът продължава месец, пиенето – цяла година, а джазът – вечно!

Наричат го The Big Easy, защото в него правилата не се приемат сериозно, само купонът е на живот и смърт. Но пък кой й се връзва на смъртта – с толкова пиене, джаз и вуду магии дори тя не изглежда страшна и нюорлиънци умират да се подиграват на жителите на Калифорния за здравословните им мании и желанието да живеят вечно, амин. И друга хубава черта на града край Мисисипи – цените са наполовина от нюйоркските.
Фотографката Блага Димитрова беше там, донесе купища снимки и разкази, подреди изложба за карнавала Марди Гра на Моста на влюбените в София и дори доведе автентичната нюорлиънска брас формация The Paulin Brothers в пет български града. Блага от години работи по проект „Без граници“ за живота на различни музиканти по света. А в Ню Орлиънс има неприлично много и неприлично добри музиканти. На всеки ъгъл. Най-добър сезон за посещение – пролет и есен.

Където ангелите слушат джаз
На Френчмън Стрийт почти всяка врата е на джаз клуб. През деня по ъглите свирят страховити музиканти и черните им ноти могат да накарат и ангелите да слязат на земята.
най-знаменито място: Preservation Hall, близо до Бърбън Стрийт – няма нищо за пиене, нищо за ядене, публиката седи на земята, за тоалетна ви пращат в отсрещните заведения, но какъв джаз само!
новият Сачмо: така наричат Кърмит Ръфинс. Той е истинска легенда в града, има собствен клуб Kermit’s Treme Speakeasy Restaurant Easy, в който отива всяка сутрин, за да приготви собственоръчно основното ястие за вечерта.
най-добро място за госпъл: католическата църква St. Augustine в чернокожия квартал Треме.

Карнавалът
Най-голямото събитие в Ню Орлиънс – карнавалът Марди Гра, привлича всяка година тълпи от цял свят. Цял месец преди великденските пости улиците са пълни с маскирани хора, от пищно украсените платформи хвърлят към зяпачите огърлици в традиционните за Марди Гра цветове – виолетово, което символизира справедливост, зелено – като послание за вяра, и златно – символ на сила. Преди огърлиците били правени от чешко стъкло, а сега са от рециклируема пластмаса. В най-стария квартал на чернокожите Треме маскирани като скелети групи будят хората още в 5-6 сутринта с викове: „Ставайте, животът е кратък!“ Ако не уцелите времето на карнавала, може да попиете от колорита му, като посетите Марди Гра Уърлд – огромни халета, в които са изложени най-колоритните платформи. Дотам се стига с бусче от центъра на града.

Маршрути за напиване
В центъра на Бърбън Стрийт кръчмите са една до друга, влизате, излизате, докато краката или приятелите ви държат. За ужас на пуританите в Ню Орлиънс се пие и на улицата, от тротоарните барове можеш да си купиш алкохол в т.нар. Go Cups – чаши, специално декорирани с цел да прикрият алкохолната истина в тях. В много от баровете се пуши.
коктейлът: „Хърикейн“ – 2 вида ром, много лед и малко лимон. Емблематичната за Ню Орлиънс напитка е родена в ирландския бар Pat O’Brians на Бърбън Стрийт, но може да се поръча из целия град.

Креолската кухня
Може да я опитате на Френч Маркет. Характерно за нея е, че винаги се започва със запръжка от масло и брашно. Целина, лук и чушка са светата троица на подправките, а пърженото пиле е must have.
гъмбо – тази супа е визитната картичка на нюорлиънската кухня. Първоначално африканските роби я правели само от бамя, те нямали право да ядат месо. После започ-нали да добавят към нея риба, пиле, морски дарове, пушена наденица.

Вуду: кости и чалма от боа
Блага попада на магьосницата Priestes Miriam, студиото й Voodoo Temple е между Треме и Френския квартал. Тя е любимка на Никълъс Кейдж, който известно време живее в Ню Орлиънс, кани я на сватбата си. Мириам гледа на кости. Боата е участник във вуду ритуала – стилизирана като чалма, тя изсмуква лошата енергия. „Беше си ме страх, но магьосницата ме хареса и дори реши, че съм нейната българска дъщеря. Накрая каза да й платя колкото намеря за добре. Оставих й 40 долара“ – разказва Блага. В сувенирните магазинчета по Бърбън Стрийт е пълно с чайове, огърлици, музика на тема вуду. Студиата на истинските магьосници обаче са встрани от туристическия кич.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР