На Джани, с любов

Миланската Скала рядко е събирала толкова знаменитости, както за грандиозното шоу, с което на 15 юли бе почетена паметта на един невероятен артист и гений, Джани Версаче.

09 August 2007

„Спектакълът в Скалата е най-хубавият подарък, който можех да направя за моя брат, каза Донатела Версаче, преди да обяви началото на балетното шоу „Благодарим ти, Джани, с любов”.

Режисьор на балета, съставен от потпури от спектаклите, за които Джани е правил костюми, е близкият му приятел Морис Бежар. Двамата работят заедно над балетни спектакли цели 13 години. Така една неизвестна за широката публика страна от щедрия талант на дизайнера бе представена по блестящ начин. Освен с Бежар, той е работил и с режисьора Боб Уилсън и хореографа Уйлям Форсайт. Кулминацията на тържествата в храма на оперното изкуство беше завършена с модното ревю, което последва балета.

Топмоделите от 90-те носеха блестящите, съвършени рокли на Джани Версаче, всяка една от които е шедьовър, достоен за световния музей на модата. Клаудия Шифър, Валерия Маца, Наоми Кембъл, Джесика Алба, Надидже изглеждаха като богини в неговите творения – така, както Версаче си представяше жената. Сред гостите бяха най-богатите фамилии на Италия, представители на дизайнерските кланове – Ферагамо, Фенди, Мисони, самият Лагерфелд, крупни индустриалци, принцове и принцеси, актьори и музиканти като Рупърт Еверет и Гери Халиуел. Донатела Версаче, хванала за ръка дъщеря си Алегра, наследничка на Дома Версаче, Санто Версаче и изпълнителен директор на компанията Ди Ризио, видимо развълнувани, посрещаха гостите. Гала-вечерята беше не по-малко бляскава от нощта на Оскарите. Кметството на Милано също отдаде почит на гения – една от улиците на града ще носи името му.

Смъртта на Версаче, застрелян на 15 юли 1997 г. на мраморните стълби пред разкошната си къща в Маями, разтърси света не по-малко от убийството на Джон Кенеди, Джон Ленън и лейди Даяна. Извършителят – 25-годишният хомосексуалист, се самоуби десет дни след това. Сестрата Донатела пое съдбата на модната къща, оценена на 800 млн. долара, в свои ръце. Нейната задача беше изключително трудна, защото Джани носеше божествената искра на ренесансовите художници, той измисляше нови форми и цветове, даваше началото на нови тенденции в модата, диктуваше стил. Той успяваше да събере „в едно парче плат” стилове, епохи и култури, експериментираше със скъпоценни камъни, кожа и каучук в колекциите си висша мода.

След смъртта му Домът Версаче мина през много трудности и кризисни моменти, но днес, 10 години по-късно, отново диктува стила. Донатела успява да прави по 12 колекции всяка година и да изненадва винаги с нещо ново. Вдъхновение за мъжката линия през есента и зимата например е личният секретар на папа Бенедикт ХVI. Донатела е голяма почитателка и организаторка на партита в цяла Европа и винаги е придружавана от звезден антураж. Звездите носят нейните рокли на Оскарите, на своите сватби и на най-престижните модни събития. Сред инвестициите на компанията е суперлуксозният „Палацо Версаче” в Австралия. Дори VIP стаитe на дубайския хотел „Бурж ал Араб” са обзаведени от италианската модна марка. В Дубай се строи хотел на Версаче, който щр биде готов следващата година. Висша мода, колекции прет-а-порте, мебели, аксесоари, козметика - знаменитото лого e символ на лукс, престиж, звезден блясък.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР