Аюрведа

Как да използваме храната и подправките, за да сме здрави? Потърсихме отговор в древната наука за живота

Диана Шингарова 27 May 2013

Как да използваме храната и подправките, за да сме здрави? Потърсихме отговор в древната наука за живота – аюрведа. Използвахме знание, трупано и проверявано през хилядолетията, за да приготвим истинска, прясна и полезна храна. Вижте как се прави „течното злато“ на индия – гхи – и как умело сме го използвали в две невероятно вкусни рецепти.

базовата рецепта за приготвяне на пречистено масло гхи
Чрез термична обработка от маслото се изпарява водата и се отделят белтъчините. Това, което остава, е 100% мазнина – полезна, лесно усвоима, с вълшебен вкус и аромат. Структурата на мазнините в гхи позволява те бързо да се превърнат в енергия за тялото, без да се складират. Лечебното масло е богато на антиоксиданти и различни мастноразтворими елементи. Подходящо е за всеки, който иска здрава имунна система, добро храносмилане, подвижни стави, бистър ум и концентрация. Необходими продукти за 1 доза: 500 г качествено безсолно краве масло. Изберете малка тенджерка с двойно дъно. На слаб огън разтопете маслото. Отделете пяната в купичка. Маслото малко по малко ще започне да добива цвят на кехлибар. Когато напълно се избистри и добие сладък апетитен аромат, е готово. Гхи може да се ароматизира с подходящи подправки.
придайте вкус на живота
Историята на подправките е шарена и пълна с интересни факти. През Средновековието богатите плащали много, за да се сдобият с екзотични подправки, и по това било оценявано благосъстоянието на дома. С малко повече познания и вие ще се наредите в листата на топготвачите.
   Кардамон Подобрява храносмилането и придава приятен аромат. Действа благотворно върху нервната система, снема напрежението и извежда от състояние на депресия, стимулира работата на мозъка.
   Индийско орехче – натурален стимулант за сърдечно-съдовата система. Тази подправка обаче трябва да се използва много внимателно, тъй като по-големи дози от нея могат да бъдат токсични.
   Канела Подобрява храносмилането. В малки количества стимулира кръвообращението и има изразен антиоксидантен ефект. Подобрява състоянието на косата и укрепва зъбите.
   Карамфил Мощен антиоксидант. Преди новата ера китайците го използвали, за да се отърват от лошия дъх. Всеки, който имал аудиенция при императора, трябвало предварително да сдъвче няколко карамфилови пъпки.

Гаджар Халва
„Гаджар“ на хинди означава морков, а „халва“ – нещо сладко. Този божествен десерт е оранжев, сладък, хранителен и много приятен. Традиционно се сервира за празници като малко парченце с красива форма, но може да се поднесе и в купички. В цялата ни колекция това е десертът, който изисква най-много време, но повярвайте, заслужава си. Необходими продукти за 12 порции: 1 кг моркови, 1 л прясно мляко, 1 ч.л. смлян кардамон, ½ ч.ч. гхи, ¼ ч.ч. филирани бадеми, ¼ ч.ч. стафиди, ½ ч.ч. кокосови стърготини, 1½ ч.л. смлян карамфил, щипка черен пипер смлян, 1/3 ч.ч. кафява захар. Настържете морковите на ситно ренде. Сложете млякото да заври и поставете в него морковите и кардамона. Варете, докато сместа се сгъсти. Разбърквайте постоянно, за да предотвратите загаряне. Отместете от котлона. В отделен съд разтопете гхи и сипете ядките и стафидите да се позапържат. Добавете кокосовите стърготини, карамфила и черния пипер. Прибавете това към морковите, сипете захарта и продължете да готвите всичко заедно. Бъркайте, докато десертът остане само на масло. Ако го сервирате веднага, разсипете го в купички и декорирайте с ядки. Но може и да го оставите да почине няколко часа, разстлан в тавичка. След това го разрежете на ромбчета и украсете по ваш вкус.
Хранителна стойност за 1 порция:
КАЛОРИИ 233
MАЗНИНИ - 16 г (60%)
БЕЛТЪЧИНИ - 4 г (7%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ - 19 г (33%)
ФИБРИ - 3 г


грис халва
Традиционната аюрведична грис халва е много различна от тази, с която сме отраснали. Тя е пухкава, ароматна, с пленяващи подправки, хрупкави ядчици и божествена консистенция. Дори приятелите ни, които се мръщят на идеята за грис халва, мигновено я харесват. Необходими продукти за 8 порции: ¾ ч.ч. кафява захар, 600 мл вода, 1 пръчка канела, 5 пъпки карамфил, 3 шушулки кардамон, ¼ ч.ч. счукани орехи, ¼ ч.ч. стафиди, половин индийско орехче настъргано, 100 гр гхи или 125 гр масло, грис колкото поеме (около 200–250 гр). В тенджера загрейте водата заедно с канелата, карамфила и кардамона. След като заври, добавете захарта. Махнете сиропа от котлона, отстранете кардамона и добавете половината от стафидите и индийското орехче. В друга голяма тенджера разтопете маслото и добавете гриса. Бъркайте енергично, докато получите светлокафяв цвят и разкошен аромат. Добавете ядките и стафидите и продължете да бъркате още 1–2 минути. Махнете от огъня, внимателно добавете сиропа и разбъркайте. Възможно е да пръска! Върнете на котлона и гответе, като непрестанно бъркате, докато сместа не започне да се отлепва от стените на съда. Отстранете канелата. Сервирайте десерта топъл, като декорирате с ядки.
Хранителна стойност за 1 порция:
КАЛОРИИ 329
MАЗНИНИ - 14 г (40%)
БЕЛТЪЧИНИ - 4 г (5%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ - 43 г (55%)
ФИБРИ - 1 г


Ако искате да опитате сами да сготвите тези и още много други аюрведични рецепти, вземете новия пети том от „Изкуството на истинската храна – АЮРВЕДА ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ“. Тази „Златна колекция“ от 25 изпитани и любими рецепти ще отвори сетивата ви за нови подправки, кулинарни знания и вкусни пътешествия.Ако искате да опитате сами да сготвите тези и още много други аюрведични рецепти, вземете новия пети том от „Изкуството на истинската храна – АЮРВЕДА ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ“. Тази „Златна колекция“ от 25 изпитани и любими рецепти ще отвори сетивата ви за нови подправки, кулинарни знания и вкусни пътешествия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР