Клайв Оуен прави любов на светло

Англичанинът, за когото Холивуд беше планина, а стана хълм, снима филм след филм и е все така побъркващо секси

02 February 2007

В началото на 90-те Клайв бе изстрелян сред звездите с ролята на прелъстителния измамник Стивън Крейн в сериала "Играчът", излъчен и у нас. Въпреки грандиозния успех Оуен най-безцеремонно заяви, че го напуска и ще се снима само в кинопродукции. Актьорът добави, че усеща как, ако остане, за публиката оттук нататък завинаги ще си бъде Стивън Крейн. За съжаление цели десет години след спирането на "Играчът" той участва предимно във второкласни филми и играе второстепенни роли. Но Оуен винаги е бил твърдоглав и винаги е искал да бъде повече актьор, отколкото звезда. 

 Роден в малкото и, както той го нарича, "клаустрофобично" градче Ковънтри, Клайв остава без баща на 3-годишна възраст. Баща му, кънтри певец, напуска семейството си и Оуен е възпитан от втория си баща - обикновен продавач на билети на жп гара. Актьорът и до днес не обича да говори за миналото си, а когато таблоидите разкриват самоличността на родния му баща, заявява, че това за него е много емоционална тема, но сега вече е от другата страна на бариерата и разбира много по-добре нещата.

 Клайв е на 24 години, когато играе Ромео в Шекспировата пиеса "Ромео и Жулиета" и точно той, който винаги е заявявал, че мрази клишетата за драматичните любови, се влюбва в партньорката си Сара-Джейн Фентън, която играе Жулиета. Връзката между двамата е не по-малко драматична, макар че Клайв предлага на Сара-Джейн брак още на следващата година след запознанството им. Те се разделят и събират няколко пъти и едва през 1995 г. се женят. "В началото и аз бях от онези момчета, които навсякъде тръбят, че никога няма да се оженят, но след последната ни раздяла и последвалото я събиране реших, че трябва да сложим край на това, че не бих могъл да издържа още веднъж подобно нещо и че явно ни е писано да сме заедно докрай", разказва Оуен.

 Междувременно актьорът става голяма тв звезда с "Играчът", а после за дълго потъва в забвение, като участва в нискобюджетни и независими кинопродукции и театрални спектакли. Най-забележителното му постижение от този период е ролята му в пиесата "Отблизо", която години по-късно режисьорът Майк Никълс ще претвори във филм - модерна и горчива история за връзките и любовта, с която Клайв, със своето мрачно обаяние, стоманени очи и разтапящ поглед, отново се завръща в редиците на най-желаните мъже от екрана. Всъщност за него казват, че никога не е осъзнавал своя сексапил и това е най-сексапилното в него.

 В Холивуд Оуен е забелязан след участието си във филма "Крупие". "Американският" му период започва с "Greenfingers", "Госфорд Парк", но Клайв става звезда от първа величина едва с участието си в блокбастъра "Самоличността на Борн" и с ролята си на крал Артур в едноименния филм от 2004 г. След това предложенията към него заваляват едно след друго - филмовата адаптация на "Отблизо", "Извън релси", "Човек отвътре", "Син Сити"... Снима се във великолепните рекламни филми на BMW, създадени от най-добрите съвременни режисьори, става рекламно лице на Lancome срещу 2,5 милиона британски лири и голям почитател на мъжките костюми на Армани - самият Джорджо Армани създава няколко модела лично за актьора.

 Сега Клайв просто не може да си поеме дъх от работа, но двамата със Сара-Джейн и дъщерите им Хана и Ив продължават да живеят в Лондон и нямат намерение да се местят в Лос Анжелис. Клайв обича да повтаря, че е първо баща, а после звезда, но признава, че често се чувства виновен пред децата си: "Дъщерите ми забравиха как изглеждам. Снимам 6 филма един след друг и това означава да се прибера в къщи чак през 2008. Благодарен съм на Сара-Джейн, която се отказа от професията си и се посвети изцяло на децата ни".

 Оуен е известен с тежкия си характер и оскъдните си интервюта. Ревниво пази личния живот и семейството си и единствената информация за това, което се случва в леглото му, можем да почерпим от думите: "За любовта какво да ви кажа? Обичам да я правя на светло".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР