Адел

"Мамо, момичето ти се справи"

Адриана Попова 06 May 2013

Веднага след като церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ приключи, спечелилата статуетка за песента си Skyfall Адел отиде в заведение за хамбургери. Защото е Адел – момичето, на което не му пука много за модерните мании като бъди-слаб-или-изчезни-от-погледа-ми. На 24 години английската поппевица вече е събрала почти всички смислени награди, 20 млн. долара и една торба с емоционални приключения, извоювала си е статута на звезда. Но откъде тръгва всичко?

Книгата „Адел: биография“ на Марк Шапиро (ИК „Сиела“) започва с разказ за детството на едно момиченце, отглеждано от самотна майка в Тотнъм – бедния работнически квартал на Лондон. За хората от Тотнъм казват, че мечтаят за три неща – да не попаднат в затвора, да не умрат млади и да не родят дете преди да са готови за това. Баща й Марк Евънс е огромен уелсец, работник по корабите, който се разделя с майка й, когато Адел е на 3. Връзката на родителите й е белязана от бурно влюбване, „бърза“ бременност, раждане и още по-бързо охлаждане след това. Адел обаче не може да прости на баща си липсата му и когато след години той дава интервю за в. „Сън“, придружено от нейни детски снимки, тя е бясна: „Ако някога срещна баща си, ще му се изплюя в лицето. Той няма никакво шибано право да говори за мен.“ Майка й Пени Адкинс е от друго тесто. Може да е дъщеря на бакалин, но се записва да учи изкуство. Аферата с Марк слага край на амбициите й, но тя е човекът, от когото Адел е наследила артистизма си.

Майка и дъщеря се местят от едно общинско жилище в друго, а Пени се опитва да върже двата края, работейки като масажист, мебелист, секретарка. На 4 години Адел вече проявява страст към музиката и майка й й купува китара втора ръка. На нея малката се опитва да свири мелодиите, които слуша на стария им грамофон. Вече знае и каква иска да стане: майка, синоптичка и балерина. Тръгва на училище и веднага го намразва. Доста едра е, а съучениците й могат да бъдат жестоки. Учителите също не я печелят. Майка й се омъжва, когато Адел е на 11. Този път и двете са щастливи с избора. Малко след като завършва гимназията за артистични деца „Брит“ Адел хлътва до уши. Първата й любов обаче няма как да е щастлива – момчето е бисексуално и й изневерява и с двата пола. От разочарованието и болката ще се родят първите три авторски песни на Адел. Това са Hometown Glory, Daydreamer, My Same. Записва демо на трите парчета, неин съученик ги пуска в My Space и това е първата стъпка към шеметната й кариера на певица и към раждането на дебютния й албум Adele 19 (19 са годините й). Определят го като упражнения по соул, блус и песимизъм. Той я превръща в новата музикална звезда на Великобритания. Адел по-късно ще признае „приноса“ на бившето си гадже за написването на песните с думите „Използвах го повече, отколкото той мен.“ За да промотира албума, звукозаписната компания, с която е подписала – „Екс Ел Рикордингс“, – й организира амбициозно турне в Щатите, Европа и Азия. Първият от 51 концерта е през май 2008 г. Адел обикаля Щатите с раздрънкан автобус и с екип от „6 смърдящи момчета“. Спят по мотели, където делят стаите с хлебарки, Адел и пие доста. Но не само умората прекъсва турнето й. По това време тя изживява раздялата си с тайнствен мъж номер 2. И досега не е ясно кой е, спекулациите са, че това е британският музикант Слинки Уинфийлд. За него се знае, че е с 10 години по-възрастен, със спокоен темперамент, не обича клубния живот. Той открива пред Адел света на пътешествията и книгите. В пика на връзката им тя му праща есемеси през 10 секунди, когато не са заедно. Приятелите й я намират променена. Но започва турнето и емоциите вече не се изливат в целувки, а в караници. Адел обвинява себе си за раздялата им и дълго остава под влиянието на този енигматичен мъж. Смята, че той е любовта на живота й. И отново пише песни. Така започва раждането на втория й албум Adele 21. Затваря се задълго вкъщи и пие по 4 бутилки вино на вечер. Докато текат записите на песните, Адел научава, че бившият й се е сгодил. Тогава написва на един дъх Someone Like You.

Освен със своя секси контраалт и прочувствените си песни, Адел печели публиката и с искреността си. В интервютата, които дава, открито споделя емоционалните си проблеми. Дори се шегува, че папараците не я преследват, защото не крие нищо. Все пак в началото на кариерата си набива един особено нахален тип с фотокамера. Забавлява се ужасно, когато американците намират нейния кокни говор за изискан британски акцент. Излиза на концерти с бутилка бира в ръка, обожава чикън макнъгетс и нощите из клубовете, показва среден пръст, когато водещият на Британските музикални награди я прекъсва. Способна е да изхарчи огромни суми за маркови чанти. С колекция чанти на Chanel й се извинява Карл Лагерфелд, когато тя се обижда от думите му, че има красиво лице и божествен глас, но е прекалено пълна. Отказва да пее на сватбата на Кейт и принц Уилям, защото вече се е уговорила с приятели за барбекю. Слага първите две грамита, които печели, на лавица в... тоалетната си. Влиза в рекордите на Гинес, оглавявайки безмилостно класациите. Държи се като хлапачка, каквато си е. Когато разбира какви данъци дължи за Adele 19, казва, че й идва да си купи пистолет и да стреля. През март 2011 тръгва на турне „На живо с Адел“, отново 51 концерта, но го прекъсва. Този път проблемът е повече от сериозен. Гласът й. Първо установяват кръвоизлив, после полип на гласните струни. Не може да мине без операция. В това време таблоидите й „помагат“ със заглавия като „Адел е болна от рак“ и „Адел пред самоубийство“. Американски лекар я оперира успешно, ще трябва да мълчи обаче 6 седмици, за да се възстанови. Шест седмици без дума за бъбривата Адел са истинско мъчение, но тя намира изход. На телефона й инсталират програма, която трансформира текст в думи. Първото нещо, което излиза от „устата“ на телефона й, е хубава кокни ругатня!

Голямата въпросителна е дали Адел ще може отново да пее. Вечерта на истината е на наградите „Грами“ за 2012. Тя е номинирана в 6 категории. Печели ги и пее превъзходно. Другата голяма новина е появата й на червения килим с новата й любов – Саймън Кънеки. 37-годишният мъж също е британец, но коренно различен като произход от Адел. От богато семейство, завършил е „Итън“, работил е в света на финансите, приятел на богаташи и аристократи. Обаче е с леви убеждения, които го подтикват да напусне света на големите пари и да основе фондация, бореща се за осигуряването на чиста вода за Третия свят. Двамата с Адел се запознават точно на концерт на фондацията му. По това време той още е женен за дизайнерката Клеъри Фишър, от която има 5-годишна дъщеря. Адел отново е ужасно влюбена и заявява, че иска да роди първото от своите 5-6 бебета. Прави го през ноември миналата година, когато двамата със Саймън стават родители на Анджело.
След години на мизерия, на емоционални сривове и несигурност сега животът на бившето бедно малко момиче изглежда прекрасен. Както каза самата Адел от сцената на „Грами“: „Мамо, момичето ти се справи.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР