Алкална диета

Звездите полудяха по нея

18 April 2013

Откакто миналата година излезе книгата Honestly Healthy на Наташа Корет и Вики Едгсън*, пътеводител в света на здравословното хранене, звездите полудяха по нея. Виктория Бекъм, винаги първа във всичко, се втурна да изпробва алкалната диета и сподели в интервюта, че това е истинска революция в храненето, която премахва необходимостта от мъчителните гладувания. Хранителния си режим промениха и Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу. „Когато поддържате в тялото алкална среда, имате по-чиста кожа, по-добра концентрация и блестяща коса, а и отслабвате безболезнено – споделя Наташа пред „Дейли мейл“. – Не е ли точно това, за което мечтае всяка жена?“

Какво означава алкална диета
Хората, които често се разболяват от грип и настинки или чувстват постоянна умора, обикновено имат киселинна среда в организма си. Съвременни изследвания доказват, че някои вируси и кандида бактериите не могат да оцелеят в алкална среда. Твърди се, че и раковите клетки не могат да съществуват при повишена алкалност. За да постигнем добро здраве, се препоръчва 80% процента от храните ни да са алкални.

Диагноза „кисела жена“
Ако започваш деня си с кафе и цигара, продължаваш с бисквити, вафлички, чипсове и го завършиш с пържола и вино, скоро ще се превърнеш в „кисела“ жена. За съжаление по-голямата част от храната, която обичайно консумираме, е киселинна – месо, млечни продукти, риба, яйца, захар, кафе, чай, алкохол, преработени храни. При следването на режим, при който 70-80 процента от храната е алкална, започваме да усещаме тялото си много по-здраво и енергично. Първите признаци са стопяване на излишните килограми и изчезването на пъпки и петна по кожата.

Кои са алкалните храни

високоалкални: хималайска сол, краставица, спанак, магданоз, броколи, маруля, всички кълнове
умерено алкални: авокадо, чушка, зеле, целина, чесън, зелен фасул, лук, ряпа, домат, лимон, боб, леща, аспержи, морков, тиквички, пресни картофи, червено цвекло, зехтин
неутрални храни: сливи, череши, диня, овесени ядки, ориз, сладководна риба, соево мляко, масло, ябълка, кайсия, банан, къпини, грозде, манго, портокал, праскова, ръжен хляб, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия
висококиселинни: захар, черен пипер, алкохол, кафе, натурален сок от кутия, телешко, пилешко и свинско месо, морски деликатеси, яйца, млечни продукти

Как да започнем
С пречистване от 1 до 3 седмици. Детоксът изключва консумацията на газирани напитки, захар, подсладители, фъстъци, бели брашна, шоколад, алкохол. Естественият процес на пречистване се подпомага от 2 л вода на ден и сок на прясно изцедени зеленчуци или плодове. В менюто се включват пълнозърнести брашна, кафяв ориз и киноа, които са богати на фибри, както и зелени салати и кореноплодни зеленчуци – истинска „четка“ за червата. След този процес на подготовка може да се премине към алкална диета.

Как го правят известните
По най-мързеливия начин, разбира се. На Роби Уилямс, както и на актрисите, които живеят в Лондон, им доставят прясно приготвена алкална храна. Кетъринг услугата се осъществява от Honestly Healthy food, която авторките на книгата за алкалната диета основават и поддържат. Някои от рецептите с изчислено съотношение на алкални и киселинни храни може да видите на сайта им www.honestlyhealthyfood.com. Или да си поръчате оттам книгата Honestly Healthy с рецепти и илюстрации.

*Наташа Корет е известен гурме шеф готвач, фокусиран върху вегетарианските органични храни. Нейни са рецептите за алкалните ястия в книгата. Вики Едгсън пък е водещ британски нутриционист и терапевт.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР