Висок ток, висок морал

Няма какво да се лъжем – лятото на 2009-а е абсолютен триумф за високите обувки, издигащи до нови висини всеобщата мания за разкош.

Кристина Симидчийска 07 July 2009

И ако някога целта им е била да подчертават изяществото на стойката, то днес се оказват безграничен извор за игра със стила, предизвикателство към силата на гравитацията и класическите правила за структурата на изработката...

За добро или лошо, този сезон почти всички дизайнери решиха да изненадат публиката, създавайки необичайни обувки, с още по-чудати и замайващо високи токове или платформи. Футуристични или екзотични (а защо не и двете!), те са напълно способни да отвлекат мрачните мисли от досадните напомняния за икономическата криза и да предизвикат ярък огън на страст в очите на отегчените модни фенове. И ако въпросът с височината на обувките е повече от ясен (колкото по-високо, толкова по-добре), то с дизайна им нищо не е еднозначно: от ярките неонови цветове, „стъпващи“ върху гладка блестяща кожа или висококачествен атлаз, през трептящите пера и пристегнатите около глезена кожени каишки до екзотичните решения от змийска и крокодилска кожа, често комбинирани с мекото въздействие на текстила или оптическата илюзия на плексигласа.

В резултат на грубата фрактура и преливащите нюанси на змийската кожа на подиума преобладават еднотонните на пръв поглед модели, но има и ярки изключения – като приличащите на мозайка „произведения“ на Louis Vuitton, които дори получиха името Spicy Sandal заради богатата си украса от перли, мъниста, пера и разноцветни блестящи камъни. Идеите за екзотични елементи стигнаха дотам, че вместо ток някои дизайнери почерпиха вдъхновение от собствените си лога, ледените блокове на Исландия, карнавала в Рио, графити манията, първобитното и африканското изкуство... Е, вече знаете посоката – стъпвайте смело!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР