Роза, жасмин и пачули

Луксът на натуралните аромати

Елка Влаховска 19 March 2013

В неприветлива зимна привечер влизам в столичния магазин за чиста козметика „Шипка“. Прекрачвам в съвършено различен свят – лепкавата градска мъгла, изпълнила дробовете ми, се измества от аромати на лавандула, роза, пачули. Усещане за безгрижие и лекота отваря сетивата ми за следващия етап: желанието да опозная нещо, което е вълнувало въображението ми, но не е достигнало близо до мен – тайната на етеричните масла.

От февруари в т.нар. лаборатория в сутерена можем да се отбием и да сътворим крем за лице или тяло, да изберем масло за ароматната лампа в дома или за релаксиращата вана, или освежител за дрехите в гардероби и шкафове. И всичко да бъде с качеството на натуралния природен продукт, отгледан без пестициди и химикали.
 „Можеш да дойдеш във всеки удобен момент да смесиш няколко базови с няколко етерични масла и да направиш нещо за себе си. Това е като дегустацията на вино, само че обучение в необятния свят на ароматите“ – казва Калина Петрова, собственик на магазин „Шипка“.

За празника
Да започнем романтичната вечер с вана. Във водата капваме според настроението 2–3 капки етерично масло от грейпфрут или от сандалово дърво, или от пачули. По-луксозна комбинация е миксът от жасмин, лавандула и кедър във ваната.
За масаж на тялото може да добавим към базово масло от жожоба капки от три есенции – лавандула, кедър и сандалово дърво. Този ароматен микс едновременно успокоява сетивата и отваря духа за приключения.
За настроението в романтичната вечер допринася и богатата на ароматни масла свещ с роза и нероли. Ароматите не са двигателят на едно събитие, но са изключително въздействащ фон за настроението, емоциите и спомените. В ароматерапията винаги се намесва и психологията.

Час по ароматерапия с Калина
Закон в ароматерапията е какъв аромат те привлича. Това, което харесва на носа ти, обикновено влияе добре и на тялото ти. Младите хора обичат палави, игриви аромати, които са силни, но бързо изчезват, като лайм и грейпфрут например. Бергамотът е универсален, харесва се на жени и на мъже. Сандаловото дърво се свързва със спокойствието и с унасянето на сетивата, но може да бъде и афродизиак. Етеричното масло от джинджифил има детокс свойства при масаж или при вдишване. Съчетанието му със здравец пък се използва при антицелулитните масажи.
Лавандулата балансира сетивата и дава усещане за хармония. Ментовите аромати са свързани със събуждане, със скок. Розата и жасминът са дълбоко женствени и дават усещане за щастие и разкош.

За дома
Приятно ухание дава ароматната лампа. Свещта нагрява водата, капваш в нея 2–3 капки етерично масло и то се разпръсква във въздуха. За ароматизиране на шкафове и гардероби можеш да разтвориш няколко капки етерично масло във вода или в зърнен алкохол. Сипваш в спрей и пръскаш. Удобни са и старинните флакони за парфюм с помпичка.

Повече информация на www.shipkaorganics.tumblr.com и www.shipka.bg.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР