Д-р Даниела Данчева, моята любима инвалидка

Спала-неспала, тя скача в ранни зори и нахлузва протезите.

Ваня Шекерова 26 April 2007

Спала-неспала, тя скача в ранни зори и нахлузва протезите. Прави го ловко като факир, без чужда помощ. За нея е малко по-трудно всичко онова, което всеки от нас прави сутрин - тоалет, закуска, обличане. За близо 20 години с протези е изчислила, че й трябват между час и половина и два преди излизане.

За днешния ден изборът на облеклото на Дани е дело на стайлинг консултантите на Макс Мара. Тъй като първият й ангажимент е среща с кмета Бойко Борисов, облеклото й е малко по-различно от обичайното спортно - бяла шемизета, черен сукман и елегантно бежово сако в райе. В качеството си на председател на Асоциацията на шофьорите инвалиди Дани участва в работата на общинската комисия за издаване на карти за преференциално паркиране на инвалиди.

 Настоява Бойко Борисов да разпореди събирането на глобата от 100 лв. от здрави шофьори, паркирали на места за инвалиди. Натиска го в буквалния смисъл на думата - във вълнението си така стяга хватката на ръката си с пръсти от титан около тази на Бойко, че се налага после той да я успокоява, че от каратето има и по-сериозни травми .

Шегата настрана, новите правила за преференциално паркиране, включително и налагането на глоби за нарушението им, бяха разработени и приети от столичния общински съвет с най-активното участие на д-р Данчева. Макар че и сега нейният кокетен червен опел продължава да става жертва на вездесъщия паяк...

Следващата й спирка е парламентът - тя не просто се отбива тук, за да й се радват германците, а има работна среща с групата депутати за взаимодействие с хората с увреждания, представлявана от Деница Димитрова от НДСВ. Д-р Данчева работи яко и сериозно за синхронизиране на всички български нормативни актове, касаещи инвалидите, с европейското законодателство. Помага й великолепният немски - завършила е немска гимназия, ползва и английски, да не говорим колко сръчно се справя със сърфирането в интернет. „Ние в това отношение сме и от Албания по-назад, да не говорим за Румъния, приличаме на средновековна каторга." Толкова за мнението й по въпроса за правата на инвалидите у нас.

Дани привлича съмишленици сред журналистите. Преди години самата тя водеше предаването „Всички хора са различни" по радио Нет. Сега материалите и интервютата, свързани със социалната политика и живота на инвалидите, са част от работата й с медиите. С редакторката на в. „Дневник" Ива Рудникова я свързват разговори в ефир на тема толерантност и различие още от времето на радио Нет, днес това приятелство „работи" за каузата на инвалидите.

Пътят на д-р Данчева всеки ден минава през работилницата по протезиране, където тя заедно със своя приятел и колега, ортопеда д-р Владислав Иванов, консултира десетки инвалиди. Протезите, които се изработват тук, са от най-добрите - модулни, подобни на тези, които носи Даниела . Лошото е, че социалното министерство поема нищожна част от стойността им и инвалидите са принудени да ги плащат от собствения си джоб. Мнозина си „купуват" правото да се движат като здрави и читави хора с цената на разпродаване на имуществото си.

Най-голямото удоволствие за д-р Данчева е шофирането - качи ли се в колата, черните мисли излитат от главата й. Пее с цяло гърло зад волана и разтоварва умората и стреса. Когато се готви за поредното рали, тя отива да завърти няколко скоростни обиколки на картинг-пистата в Студентски град. Аз съм й била навигатор поне в две ралита, кара екстремно, но спазва всички знаци с изключение на ограниченията на скоростта. Любопитно е, че е взела шофьорска книжка, когато вече е била с протези. Още в мига, в който седнала зад волана под зоркия поглед на инструктора, тя подкарала така, че той възкликнал: „Ама ти си роден шофьор, караш така, сякаш си го правила цял живот!"

В края на деня Даниела е обещала на баща си да напазаруват . Тя живее с него врата до врата и не се знае кой на кого повече разчита - 93-годишният адвокат закопчава най-дребните копченца по дрехите, с които Дани не може да се справи, връзва косата й на опашка. Тя му е личният шофьор и лекар, както и шеф готвач, а той реже продуктите и изпълнява чирашките задачи в кухнята. Дани пере дрехите, чисти, мие чиниите - казва, че "най-обича като счупи или разсипе нещо, да хване прахосмукачката и парцала". Като всяка делова жена, смята, че къщната работа е губене на време и предпочита да плаща на домашна помощница. Не, не е от глезотия, а защото всяка елементарна операция като простиране на дрехи например на нея й отнема пет пъти повече време, отколкото на мен.

Виж, танците й се удават - Даниела е музикант, свирила е на ударни инструменти и пиано. Между другото, има сестра близначка, която е цигуларка и живее със семейството си в Канада. Обича латинотанците от времето, когато е пътувала с филхармония „Пионер" на турне в Бразилия и не прощава на нощните клубове винаги, когато има настроение и вечерта й е свободна. Има си и партньор, Сашо , неин бивш колега от радио Нет, на когото Дани е любимата лична инвалидка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР