Легенди за страстта

Ароматен прочит на три известни любовни истории

Василена Цанова 13 March 2013

„Това е най-доброто нещо, което едно момиче може да бъде на този свят - красива малка глупачка.“ Великият Гетсби

Отдавна се тръби за модерните филмови версии на „Великият Гетсби“ и „Ана Каренина“ наред с екранизацията на връзката между Ърнест Хемингуей и Марта Гелхорн. Потопете се до последна капка в тяхната атмосфера, като напоите кърпичките си с подходящите ухания. Готови сте да пролеете няколко сълзи за горчиво-сладките приключения на главните персонажи.

Дейзи Бюканън и Гетсби – идеалистите
Утопичната представа за любовта е присъща само на неизлечимите мечтателки. Дейзи например гледа света през розови очила. За нея винаги е пролет, а наоколо летят пеперуди и водни кончета. Точно както във вселената Feerie Spring Blossom на Van Cleef&Arpels. Също като игривата фея от флакона притежателката му е настроена романтично. Докато нотките на черешов цвят и личи олицетворяват прекрасно деликатния й характер, букет от магнолия и божур, обрамчен от дива малина, дава кокетлив израз на бляновете й. Флоралната чувственост на Delicate Rose от Trussardi е не по-малко достойна за жената тип Дейзи. Чудесното съжителство на закачливо юзу с изтънчени лотос, роза и жасмин изразява женствеността във всичките й прояви – крехкост и непредсказуемост, магия и жизнена енергия. Преди развоят на събитията да се захароса напълно, прибавяме в картината декадентския Fan di Fendi Extreme. В композицията няма никакъв екстрийм, само правилното съчетание на дързост и разкош на квадрат. Нищо чудно, че  пристрастяващите нотки на абсолют от индийска тубероза и от ванилия, комбинирани с акорд на мека кожа (закъде без фирмената съставка на къщата?) замайват мъжките глави. По-добър допинг едва ли можеше да се измисли.
Парадирайки с огромното си богатство, Гетсби се надява да спечели сърцето на своята избраничка. В начинанието би му импонирало и нещо нематериално. Например Guilty Black Pour Homme на Gucci, което преведено на парфюмериен език, означава виновен до доказване на желанието. Кой знае, ако се доверите на съблазнителната комбинация зелен кориандър-лавандула-портокалов цвят-пачули, възлюбената ви може да избере вас, вместо да остане при съпруга си.

Ана Каренина и Вронски – обречените

Не позволявайте изборът на кльощавата англичанка Кийра Найтли да помрачи представите ви за героинята на Толстой. Докато чакате лентата да излезе, представяме ви Hypnotic Poison Eau Secrete на Dior, тайна покана за любовна среща на място, скрито от света. Аурата му е измамно свежа (полъх на цитруси), зашеметяващо фатална (ванилия, запазен знак на оригинала) и изтънчено чувствена (нероли от Тунис). Бутилката в драматично червено предизвестява трагичния край. Отреден на безстрашните жени, Guilty Black на Gucci завладява с безочливост (що се отнася до страстта). Хората завистливо ще шушукат, усетят ли мириса на сочни червени плодове, розов пипер, люляк и пачули. Лошата във вас обаче не се интересува от чуждото мнение, забравила отдавна какво значи понятието „твърде много“. Неконвенционалният Hugo Red на Hugo Boss вдъхновява мъжете да рискуват и да нарушават правилата, затова би паснал като ръкавица на Вронски. Двата контрастни акорда – „плътен хлад“ (грейпфрут, ревен) и „течна горещина“ (кедър, амбра), напомнят за първоначално жарките и постепенно изстиващи чувства на героя към злочестата му изгора.

Марта Гелхорн и Хемингуей – реалистите

Небрежното и естествено излъчване е нормално за военен кореспондент, какъвто е Марта. Подобно впечатление оставя Eau de Lacoste, улавящ простичкия лукс и усещането за чист памучен плат върху кожата. Бял ананас (каквото и да значи това), цитруси, цветове на портокал и жасмин самбак пресъздават не само свежестта на непретенциозната материя, но и непринуденост на сетивата. Навярно подобно усещане за чистота би привлякло прочутия любовчия Хемингуей. Четирите брака го правят същински homme fatale, призван за Le Beau Male на JPG. Неслучайно ментата в композицията (известен сексуален стимулант) е свръхдозирана. Смесена с див пелин, тя увеличава силата си десетократно. Лавандула и нажежаваща страстта мускусна основа допълват студено-топлото уравнение, разгръщайки напълно мъжкия еротичен потенциал. Моряшкият костюм на бутилката е съвсем „по мярка“ на запаления по риболова писател.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР