Матю Фокс - звездата от Lost

Представете си, че сте на борда на самолет. Представете си, че катастрофирате. Сега си представете как се събуждате на самотен остров и виждате над себе си висок, красив, синеок и тъмнокос млад мъж

Ирина Иванова 26 April 2007

Той ви взима на ръце и ви пренася на безопасно място, миг преди да падне горящото крило на катастрофиралия самолет. И то щеше да падне право върху вас, ако не беше този мъж. Колкото и да сте уплашена и ранена, вие сте готова да попитате за телефонния му номер. Защото колкото и да сте уплашена и ранена, сте наясно, че точно такъв мъж ви трябва. Такъв - като доктор Джак Шепърд. Или за по-кратко - Джак от "Lost". Съжалявам, дами! Мъжът, който ни трябва, за пореден път се оказва герой от филм.  Защото Матю Фокс - актьорът, който изпълнява ролята на Джак - уви, няма нищо общо със своя персонаж. Или поне не много.

В Колумбийския университет все още помнят името Матю Фокс, защото той участва в прословутия мач на "Колумбийските лъвове" - това е университетският футболен отбор - който слага края на рекордната злощастна поредица от 44 загуби за отбора. Години по-късно Матю ще сподели, че това е един от най-щастливите дни в живота му - денят, в който е вкарал гол за своя отбор и е чул воя на трибуните.

Другият е пак от този период - по време на следването си актьорът среща своята бъдеща съпруга - италианката Маргарита Рончи, с която са заедно вече 19 години и имат две деца.

Всъщност Матю учи икономика в университета. Баща му е възпитал тримата си сина (бъдещата Lost-звезда е средният) изключително строго и ги е научил на желязна дисциплина. "Татко мразеше телевизията и, честно казано, не съм гледал телевизия до 15-годишна възраст", признава Матю. Затова пък добре си уплътнява времето до тази възраст. "Моят роден Уайоминг е странно място. Децата още от съвсем малки живеят като възрастни и непрекъснато нещо те кара да преминеш "границите." Така на 12 години аз за пръв път пих алкохол, на 13 пропуших - тютюн, после марихуана, а на 14 за пръв път правих секс. Оттогава не съм спрял с нито едно от трите."

След дипломирането си обаче Матю бил на път да зареже упадъчния начин на живот и започнал да прави кариера на Уолстрийт - намерил си работа като борсов агент. "Нямах костюм и взех един назаем от мой приятел, само че ми беше късичък и тесничък. Бързо разбрах, че Уолстрийт не е за мен. Попаднах наистина в света на Гордън Геко (това е култовият герой на Майкъл Дъглас от филма "Уолстрийт" на Оливър Стоун) - там всички бяха обути в еднакви обувки."

По това време Матю има гадже, а майката на гаджето му работи в модна агенция и му предлага да си пробва късмета в този бизнес. Матю и там се задържа за малко, преди всичко, защото по всякакъв начин го притискат да се откаже от любимите си пороци. "За мен цигарите и алкохолът са свързани със социалното общуване. Любимото ми нещо е да пия с хора, които обичам и на които държа. По всякакъв начин ги предизвиквам да се напият. Това ми се струва единственият начин на другата сутрин да знам повече за тях. А ако ми се сърдят, че съм ги оставил да се напият, им казвам: Слушай, човече, това сигурно са единствените няколко часа в живота ти, когато си бил истински."

Матю Фокс се отдава на телевизията и киното. Първият му пробив е участието му в тийнсериала "Party of five", който конкурира по успех такива хитове като "Бевърли хилс 90210" и "Мелроуз Плейс" и в който Фокс се снима близо десет години - до 2000 г. Следва роля в по-малко успешния "Haunted", а през 2004-а идва звездният миг на актьора. Продуцентите от ABC го канят на кастинга за "Lost" и първоначално го пробват за ролята на лошия Сойер. Един от тях обаче - Джей Джей Ейбръмс, е силно впечатлен от Матю и му предлага пробни снимки и за главната роля - тази на Джак Шепърд. И когато по-късно му връчва суперсекретния сценарий на сериала, Матю вече е наясно - Джак Шепърд е негов. Още пилотният епизод на Lost изстрелва сериала на едно от първите места по зрителски интерес, а критиците го определят като най-плашещия сериал след "Туин пийкс".

Сега Матю Фокс е на 39 години и обмисля дали да не откаже цигарите. "Не знам дали ще успея. В мен бушуват сили, за които никой, освен жена ми, не подозира. Сили, които бих могъл да опиша с думи като "първичност", "бруталност" и дори "насилие". Но Маргарита знае, че те са част от мен и тази част дори й харесва. И двамата сме с огнен темперамент, много се караме и непрекъснато си крещим. Това, според мен, е тайната на нашия дълъг брак."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР