Къде богатите не плачат

Богатите и успешните изглежда развиват особен инстинкт за откриване на интересни места, където – обратно на поговорката, не им се налага да плачат.

Адриана Попова 25 July 2008

 Богатите и успешните изглежда развиват особен инстинкт за откриване на интересни места, където – обратно на поговорката, не им се налага да плачат.

Те разказват пред EVA за някои свои открития.

Гала и Кремена Халваджиян

Венето – едно много женско пътуване

Разказва Гала: С Кремена пътувахме три дни с кола из областта Венето, тръгнахме от Венеция. Посоката избирахме чисто по женски, емоционално, без да гледаме карти – тук свием наляво, тук надясно. Избягвахме големите градове. Така се озовахме в две приказни градчета – Сан Даниеле и Кастелфранко. Много живописни, с малки площадчета, църквички, с прекрасни хотелчета. Нямахме проблем да си намерим място за спане без предварителни резервации. Областта е известна с прошутото си, както и с просекото – свежо пенливо вино. Хапвахме в малки семейни ресторантчета с истинска италианска кухня, опитахме трюфели, ходихме в няколко изби. 

как да стигнем: с кола натам пътувайте с: приятели, може и семейно, ако децата ви са пораснали

сувенири: това е Италия – обувки, за Бога! Просеко

 Денис Ризов, бас китарист на група „Ахат", телевизионен и музикален продуцент

флорида - забавления по американски

В района на Тампа Бей на Мексиканския залив плажовете са огромни, с палми, водата е топла и плитка с метри. Юли и август е най-горещото време, но пак става за почивка. Има всякакви атракции - плажни спортове, хиляди яхти. Над улиците прелитат фламинго. В Тампа е огромната зоологическа градина Bush Gardens, направена така, сякаш си в Африка. На 100 мили от Тампа е Дисниуърлд. Мястото за купон в града е Ibor City - това са бивши фабрики за пури, които сега са превърнати във „фабрика" за забавления. В продължение на 3 мили се точат барове, ресторанти, студиа за татуировки - 400-500 най-различни заведения.

 В близкия град Сейнт Питърсбърг е Музеят на Салвадор Дали, там са повечето от най-известните му картини. Нещо като символ на Тампа е хотелът „Дон Сезар" www.doncesar.com, розов като фламинго. Той е построен през 1928 г. в испански стил, в него са отсядали Скот Фицджералд и Ал Капоне. Той е на самия бряг, с хубав плаж отпред, с барове край басейните. По плажовете на Тампа Бей винаги можеш да срещнеш известни хора. Аз съм виждал Том Круз.

как да пътуваме там: без кола във Флорида сте загубени, за 120 долара на седмица може да наемете прилично возило. натам пътувайте с: семейството и децата си сувенири: морски звезди, сладки ароматизирани пури, които ти свиват направо на улицата, лакирани алигаторски глави (в случай, че харесвате алигаторски глави)

 Ирена Комитова, издател на сп. PREMIUM Lifestyle и организатор на LUX ONLY

КАУАЙ - АЛОХА ОТ ОСТРОВА НА ДЖУРАСИК ПАРК

Вземете един глобус, сложете маркер върху България, после мислено го прободете и ще стигнете до Хавайските острови. Те са общо 8, един от които – Ни’ихау, е „забранен” за съвременната цивилизация. Ако искате да видите как живеят жителите му - без ток, течаща вода и коли, можете да сторите това само от въздуха, като наемете хеликоптер.

Още на сутринта след пристигането на Мауи идете на плажа, за да се гмуркате около прочутия коралов Wailea Reef. Там живеят най-прекрасните цветни риби на света, а огромните морски костенурки ви позволяват да плувате с тях. 

След един чудесен ден се полага вечерята да е в Лахайна Грил – признаван за ресторант №1 на острова през последните 15 години.  Собственикът му се оказа швейцарец, който лично поздравява с „добре дошли” всички свои гости.

От Мауи, с полет през Хонолулу, се стига до Лихуе, главния град на острова-градина Кауаи. Тук трябва да наемете хеликоптер, защото само от въздуха може да видите водопада, станал известен от филма „Джурасик парк”, само така може да летите вътре в кратера на вулкана Уай’але’але - най-влажното място на планетата, където вали 350 дни в годината, и да се полюбувате на изключителния Уаймеа Каньон, наречен Гранд каньон на Тихия океан.

Непременно отделете време да се научите да танцувате хула, но след като сте купили за мъжете традиционна хавайска риза, а за жените пъстроцветно парео или рокля. 

как да стигнем: маршрутът е София-Франкфурт-Сан Франциско, Сан Франциско-Кахулуи (о-в Мауи) - общо 30-часово пътуване „от врата до врата“ натам пътувайте: с приятели, с любовта на живота си сувенири: строго традиционни са нанизите от живи орхидеи, огърлиците от шушулки, миди, раковини и бижутата от корали и таитянски перли. В никакъв случай не взимайте парче от застинала лава, тя носи лош късмет, ако напусне Хавай

Любо Василев, собственик на ресторант MOTTO, Opera, Spaghetti Company, Mascara

Ню Йорк – адресът на купона

В Ню Йорк е добре да се отиде от септември нататък, защото през лятото е много влажно. Обикновено отсядам при приятели – при племенника на Кристо Явашев Владо, в апартамента на Жан-Клод. Този апартамент се намира до хотел Gramercy Park, бутиков хотел на Ян Шрагер – един от собствениците на легендарното Студио 54 и мой идол. Шрагер е създал жанра „бутиков хотел“. В последните години тренд място стана Meatpacking District.

 Купонът от Сохо се премести натам – страшно много клубове, барове, ресторанти. В Сохо много добър е Balthazar – брасери, в коeто можеш да направиш сметка от 2000 долара: от чийзбургери по 8 долара и бутилка „Шато Марго“ за 1600 долара, това е много американско. В него обикновено си поръчвам телешки стек. Идеалното място за кафе и бърз сандвич отново е в Сохо – Dean&Deluca, гурме супермаркет с кофи шоп вътре, там се събират хора от агенциите за модели. За разходка и почивка, когато си уморен, е Сентрал Парк – без конкуренция.

как да пътуваме там: метро и само метро натам пътувайте с: всякак, с приятели, със семейството си сувенири: i-pod, компютър, всичко на Apple, при този курс на долара е направо задължително, стъклена сфера със сняг и Статуята на свободата, фанелки на отборите „Ню Йорк Янкис“, „Никс“ или „Джайънтс“

 Д-р Катя Паскова,  собственик на център Derma Vita

Мавриций – френска класа

Остров Мавриций е близо до Африка, с буйна тропическа растителност, големи плажове и хубаво море. Бил е френска колония и френските традиции личат по най-добър начин в туристическия сервиз. Бяхме в хотелския комплекс Тауърс Рок – вили на брега на океана. Близо до брега имаше две островчета, до които в определени часове върви лодка – като водно такси. Ако искаш плаж в усамотение, отиваш там. Край тези островчета са изнесени водните спортове – ски, сърф, за да не безпокоят почиващите на брега. Ако искаш да се гмуркаш,  откарват те на специални места – водни резервати с много риба, която не се плаши от хората.

 Друга атракция е обиколка над острова с хеликоптер. Хотелът имаше шезлонги на плажа и като седнеш в тях, ти дават две флагчета. Ако забиеш в пясъка червеното, това е знак, че не искаш да те безпокоят. Синьото сигнализира, че искаш да ти донесат нещо за пиене. Задължително обаче се носят кърпи, напоени с вода от лимонена трева. Слагаш ги върху лицето си и то веднага се охлажда и хидратира. Местните хора са много мили и разходката из острова е напълно безопасна. На Мавриций е добре да се използват слънцезащитни средства със SPF 50 заради силното слънце, което допълнително се отразява от белия пясък.

как да стигнем: самолет София-Франкфурт-Мавриций натам пътувайте с: семейството си, новата си любов

сувенири: екзотични раковини

забележка: сезонът започва от септември, дотогава е дъждовен период

Петя и Иван Тодорови, собственици на винарска

изба Todoroff
Исландия – очаквай неочакваното

От София тръгнахме при 40 градуса, Рейкявик ни посрещна с 5 градуса. Беше през август – най-подходящото време да се отиде в Исландия. Първите ни впечатления бяха, че сме стъпили на Луната: сиво-кафяви скали, пясъци от вулканична прах и лава. На 20 мин. от летището и 45 мин. от Рейкявик се намира Синята лагуна - минерални езера, образувани от гейзери, които изхвърлят вода с температура до 245 градуса. Цветът им е млечносин.

 В езерата е поносимо горещо и можеш да се  потопиш с удоволствие. На дъното им се отлага бяла каша, с която се маже тялото – много е полезна за кожата. Гостувахме във фермата на родителите на наша приятелка. До къщата им имаше джакузи с непрекъснато течаща минерална вода. Това е често срещано при исландските къщи заради многото минерални извори на острова. Ходихме до подножието на действащия вулкан Hekla. В инфо центъра до него има подземна галерия, в която се чува глухият му тътен. С 8-местно самолетче прелетяхме до островите Westman Islands. Единственият град там често е наричан Северния Помпей. Като атракция се пазят затрупаните къщи от вулкана, изригнал за последен път през 1971 г.

 Други атракции, които трябва да се видят, са: Долината на гейзерите, където гейзерът Strokkur изригва на всеки 5-6 минути; водопадът Gullfoss; ледникът Vatnajuokul с триещите се един в друг ледени блокове в езерото под него. В езерото се спускаш със специални колички във формата на патета. Ледът там е на 200 хил. години. Можеш да си отчупиш от него и да си го сложиш в уискито.

как да стигнем: със самолет София – Виена – Копенхаген – Рейкявик натам пътувайте с: приятели с по-екстремна настройка. Дестинацията не е за глезени туристи.

сувенири: бяла козметика с минерали от Синята лагуна, плетени пуловери и шапки от жива вълна с характерни исландски шарки, сувенири викинги.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР