Мартина Навратилова

Защо 52-годишната Мартина Навратилова влезе в джунглата, след като е спечелила всичко в тениса и е натрупала състояние от 22 милиона долара само на корта?

Таня Борисова 24 January 2009

 

Защо 52-годишната Мартина Навратилова влезе в джунглата, след като е спечелила всичко в тениса и е натрупала състояние от 22 милиона долара само на корта? Едва ли от неутолена спортна злоба, защото само допреди 2 г. тя въртеше ракетата и печелеше турнири от Големия шлем. Защо тогава, се питаха всички на Острова, когато Мартина прие да участва в осмото издание на шоуто “Аз съм звезда, измъкнете ме оттук”.

 Британското риалити, епизоди от което бяха излъчени у нас по Нова Плюс, праща знаменитостите в австралийския щат Нов Южен Уелс, където те се борят с изпитанията на природата по подобие на „Сървайвър”. В един от епизодите например легендарната състезателка се катери по коли, завързанИ само с едно въже. Уловката е, че мини купърите падат един по един в езеро. От какъв зор Мартина се подлага на всичко това, вместо да си седи в уютното имение във Флорида и да играе със 17-те си кучета?

Оказва се, че г-ца Навратилова се е скрила в джунглата от поредното любовно разочарование. Тя се чувства много самотна, след края на 7-годишната си връзка с Антоанет Лейтън-Ламбърт. Враждата им стигна до съда, където сега двете водят битка за милиони. Навратилова скъса с Тони преди 8 месеца. Фаталната разправия се разиграла пред къщата им, като всички съседи чули крясъците на Мартина: „Не те искам в живота си и не желая да те виждам никога вече!” Тони била разбита и изтичала надолу по улицата в баровския квартал. Сцена, достойна за „Отчаяни съпруги”.


Отчаяни съпрузи

Тони, която е в средата на 50-те си години, била омъжена за счетоводителя на тенисистката Джефри Ламбърт, но лесбийското й увлечение довело до развод. „Мартина обожаваше да има събеседници за сладки разговори и с Тони прекарваше времето си пълноценно“ – твърдят познатите им. В замяна Тони живеела в палат за 3 милиона долара с гледка към океана. Зад бялата ограда на дома в градчето Нокомис се полюшвала разкошна градина с палми.

 Странно, но Навратилова, която притежава пет имота във Флорида, купила съседния за бившия съпруг Джеф. Всички в квартала били луди по Тони, топъл и щедър човек, готова да помогне на всеки. Тя успяла да разтопи сърцето дори на обикновено сдържаната Мартина дотам, че някогашната №1 в света й посвещава последната си книга за фитнес „Shape Yourself”. Щастливите влюбени си купили и ранчо на 50 км от Нокомис – в Мияка, където се грижели за изоставени животни, включително магаре, коне, кози, овце и крави.

 След разрива между двете ядосаната Мартина продава къщата във Флорида и тази на Джеф, но Тони се бори в съда да запази фермата. Както и при предишната си връзка, Навратилова не давала и цент от приходите си на своята партньорка. Затова сега обеднялата Тони търси обезщетение.

Историята се повтаря

До такова обезщетение в размер на 15 милиона долара се докопва предишната любовница на Мартина – Джуди Нелсън. След раздялата им през 1991 г. тя издава две книги за 8-годишния им романс: „Любовен мач: Нелсън срещу Навратилова” и „Моето пътешествие, след като изоставих съпруга си. Живот на лесбийка”. Може би в момента на Тони й се ще да ги беше прочела, преди да се забърква с Мартина, защото първата книга разкрива непостоянството на тенисистката в личните й отношения.

Шоуто „Аз съм звезда, измъкнете ме оттук!” развърза езика на Джуди, която от 17 г. не говори с Навратилова. „Сигурна съм, че тя ще спечели – отсече бившата миска пред „Сънди Мирър” в първото си интервю по темата. – Мартина обича предизвикателствата и винаги се стреми към победа. Може би хората смятат, че това състезание е под нивото й, но тя просто се забавлява. Освен това е отворена за нови битки.”

През 1984 г. Навратилова предизвиква света, демонстрирайки любовта си към майката на две деца Джуди. Само преди три години талантливата чехкиня е получила американско гражданство и е станала първата спортистка, съобщила официално, че е бисексуална. Въпреки това съжителството й с Нелсън и съвместното отглеждане на децата й скандализира Щатите. Джуди се подлага на всичко това, защото вярва, че ще останат заедно завинаги. Когато всичко рухва, тя печели едно от първите дела, в които се присъжда обезщетение въз основа на признаването, че хомосексуалното им съжителство е било равностойно на брак.

Днес Джуди върти собствена школа по езда и е стълбът на обществото в Аспен, Колорадо. На 63 тя изглежда с 20 г. по-млада, запазила е зашеметяващата си фигура – стегната и загоряла, а прическата и гримът й са перфектни.

Когато среща Мартина, 37-годишната Нелсън е типична южняшка красавица, домакиня, омъжила се на 22 за гаджето си от училище Ед. Изглежда, че за нея семейството е всичко. Ала само изглежда. Решението й да стане любовница и постоянна партньорка на Навратилова предизвиква световна сензация и истински трус в родния й щат Тексас, където хомосексуалните връзки все още са незаконни.

Припомняйки си тези първи страстни дни от връзката си с 11 г. по-младата Мартина, Джуди, която дотогава е имала само хетеросексуални контакти, казва: “Бях невероятно привлечена. Не бях изпитвала подобни чувства към жена, подобно смущаващо въодушевление. Все пак говорим за лекарска съпруга в консервативен град.”

Въпреки това, когато двойката най-накрая се разпада, Джуди разбира, макар и по трудния начин, как нейната любима е станала такава шампионка. “Тя никога не се обръща назад, каже ли сбогом.”

Джуди осъжда състезателката да й изплати половината приходи, натрупани по време на връзката им. Пошлите сцени в съда се превръщат в атракция №1 за медиите, а стоманените нерви на Навратилова, които устояват на всякакво напрежение на корта, тук поддават.

Любовна афера

Малко хора биха предрекли подобен сеизмичен край на тази любовна афера, която започва с невинното представяне: “Мамо, това е Мартина. Мартина, това е моята майка.” 11-годишният събирач на топки Еди Нелсън запознава двете жени през пролетта на 1982 г. Ситуацията изглежда съвсем естествена, тъй като Мартина играе турнир във Форт Уърт, Тексас, където Джуди е подготвила момичетата и момчетата, които подават топките на играчите. Майката на Еди била запалена тенисистка, хванала ракетата няколко години по-рано, докато търсела отдушник от проблемен период в брака си.

По време на този турнир тя изживява щастлив ренесанс със съпруга си - хирурга Ед. “Синът ми вярваше, че много ще се радвам да се ръкувам с Мартина, защото знаеше колко обичам тениса”, връща се назад Джуди. Двете обаче моментално си допадат, разменят телефони и адреси. Тогава Мартина още живее в Далас с баскетболистката Нанси Либерман, която е и нейна треньорка.

През следващите 2 г. новите приятелки поддържат контакт и през март 1984 отново се виждат, когато Навратилова се връща да играе във Форт Уърт. Другарският им обяд завършва с целувка по бузата, а когато Мартина се контузва, Джуди я кани в дома си да се възстанови. Късно вечерта, докато съпругът и синовете й спят, тя се вмъква в стаята на приятелката си и говори с нея до сутринта. „През този период часове наред се изолирахме от другите и обсъждахме чувствата си една към друга”, спомня си домакинята.

Веднъж, докато Мартина била потънала в следобедна дрямка, а Джуди седяла до нея в леглото, мъжът й неочаквано се прибрал от работа. Ед усетил електричеството в спалнята. „Той разбра, че всичко това е нещо повече от дружба. Тогава осъзнах, че краят на нашия брак наближава”, разказва Джуди, която последвала Ед в тяхната спалня и се опитала да му обясни как ненадейно се е влюбила в човек от своя пол. Когато обаче съпругът научил, че са започнали да правят секс, бил „разбит и бесен“.

Гостенката се пренесла в хотел и Джуди продължила да се среща с нея, но без знанието на момчетата си – Еди (13 г.) и Бейлс (11). След два месеца Мартина поканила гаджето си да я гледа на „Ролан Гарос” в Париж. По време на пътуването синовете научили истината за майка си, а униженият Ед освен на тях, казал и на родителите на Джуди. Когато тя се обадила вкъщи, всички плачели. Родителите й я обвинили, че това разкритие ще ги убие. „Децата бяха изпаднали в истерия и крещяха в слушалката да се прибирам. Сърцето ми кървеше. Те бяха малки и толкова наранени.” 

Страхът обаче не попречил на Джуди да вземе решение, което променило живота на всички. „Мартина седеше до мен по време на този разговор от хотелската ни стая. Посъветвах семейството си да се държи и им заявих, че трябва да остана при Мартина, защото в този важен момент от живота си тя има нужда от мен.” Тенисистката имала толкова голямо влияние върху Джуди, че тя не разбирала колко грубо се държи с близките си.

Когато г-жа Нелсън най-накрая се прибрала вкъщи, тя съобщила на всички, че вече няма да живее с тях. Взела къща наблизо, за да може да вижда синовете си, а майка й и баща й, които преглътнали резервите на методистката си църква към лесбийките, се нанесли при нея. Така те наглеждали имота по време на дългите отсъствия на Джуди. През следващите 7 г. тя се потопила в чергарското съществуване на Мартина, почти не пропуснала турнир или тренировка на приятелката си, задоволявайки всичките й емоционални и физически нужди.

 Джуди пазарувала и приготвяла само здравословни ястия (след като заживява в САЩ, Навратилова се пристрастява към „Макдоналдс” и драстично напълнява – 75 кг при ръст 173 см, губи позиции в класацията и след това следи изкъсо менюто си). Всеотдайната любовница също резервирала полети и хотели, пренасяла навсякъде завивките на Мартина, за да може тя да чувства у дома си.

След първите им 8 месеца заедно влюбените си разменили халки на церемония в църква в Австралия, където си почивали между двата сезона. Те дори подписали документ, че ако нещо се случи на някоя от тях, ще разделят парите, спечелени през съвместното им съжителство. След това всяка година двойката ходела на ваканция в Антигуа заедно със синовете на Джуди.

 Освен това се сдобили с няколко къщи, кипрели се с дизайнерски дрехи, наслаждавали се само най-добрата храна, а знаменитости като актьора Дон Джонсън и тогавашната му съпруга Мелани Грифит били сред първите им приятели. Любовниците подхванали и общ бизнес с тенис облекла. Така потокът от пари не секнал, дори когато за две унизителни години Мартина станала първата №1 в света, която заради сексуалната си ориентация нямала нито един рекламен или спонсорски договор. Между 1984 и 1991 г. тя е №1 в ранглистата, триумфира с 10 от 18-те си титли на сингъл от Шлема, грабва 71 от рекордните си 167 купи и при двата пола, печели 109 поредни мача на двойки с Пам Шрайвър.

Кралицата на красотата и мускулестата, приличаща на мъж състезателка били хит във всяка страна, която посещавали. Медийният интерес достигнал своя връх, когато 33-годишната Мартина печели деветата си рекордна титла от „Уимбълдън” и последна от Големия шлем в кариерата си на сингъл. Шампионката побеждава тъмнокожата Зина Гарисън (САЩ) и се хвърля в публиката, за да разцелува Джуди.


Ел връзки

Тази проява обаче не може да скрие пукнатините, които започват да се появяват във връзката им. „Мартина беше страшно напрегната, защото оперираха и двете й колена и се боеше, че никога няма да достигне предишната си форма. Още вярваше, че тенисът е целият й живот. Аз пък не знаех какво да правя със своя, преживявах криза на средната възраст. 17 години бях омъжена, после отгледах децата си и за първи път от колежа насам не знаех с какво да се захвана”.

Като капак Навратилова открито флиртува със ски инструкторка, заради която Джуди й вдига скандали. В крайна сметка новото увлечение измества старото. „Един ден тръгна на турнир и не се върна. За да я защитят, мениджърите й блокираха кредитните ми карти и членството ми във фитнес клуба.”

Джуди е съсипана, но я крепи надеждата, че Мартина ще размисли. Тя обаче е затръшнала тази врата, и когато го разбира, „съпругата” й си наема адвокат и търси правата си в съда. Там Навратилова обвинява Джуди и семейството й, че са били златотърсачи и твърди, че единственото, на което се е съгласявала, е да дели парите си от общия им бизнес, но не и тези от корта. Разплаканата знаменитост настоява, че не е чела сватбения договор. Джуди отговаря, че тя би трябвало да има същите права като жена в една хетеровръзка, изоставила собствената си кариера (преди това тя имала ресторант), за да подкрепя партньора си.

 В цялата тази война Навратилова проявява момент на слабост. В разгара на разправиите се обажда на Джуди за Коледа през 1991 г. Споделя, че синовете и родителите на Джуди й липсват и пита дали може да се отбие с подаръци. До сдобряване не се стига, но Мартина осъзнава, че това, което е имала с Джуди, й липсва. Бракът на собствените й родители рухва, когато тя е на 3, а после майка й Яна се омъжва за Мирослав Навратил. Той е първият й треньор, а и човекът, чиято фамилия носи. По-късно Мартина научава, че истинският й баща е правил опит за самоубийство, когато тя е била на 8.

След като съдебната битка приключва, Джуди не проговаря на Мартина. Договорената сума не е официално оповестена, но всички знаят, че става дума за 15 милиона долара. Освен това Джуди запазва къщата в Аспен, която двете са построили за около 1 млн. След раздялата тя дочува, че Мартина лекува безплодието си при италиански специалист и иска да зачене. Бебе така и не се появява, а надеждите на Навратилова да осинови такова заедно с PR-специалистката в областта на модата Тони Лейтън-Ламбърт също са погребани след раздялата им. 

Джуди пък никога вече не попада в прегръдките на мъж, а най-голямата ирония на съдбата е, че три години излиза с любовницата на Навратилова от периода 1979 и 1981 г. – писателката и сценаристка Рита Мей Браун (64).

„Проблемът с Мартина е, че не я е грижа за човека до нея, ако собствените й чувства към него са се изпарили. Просто иска някой друг и добро прекарване с него. Като дете е”, обобщава пред списание „Тайм” Рита, която също като Джуди е запалена по ездата и се е парила с Навратилова. Когато е зарязана от нея, Рита Мей й вади пистолет. Сега обаче двете отново са приятелки. Всъщност Джуди единствена от ексгаджетата не общува с тенис легендата. В момента е сама, но единствено в интимен план. С бившия си съпруг е първа приятелка, родителите й отдавна са й простили, и много се гордее със синовете си – 38-годишният Еди е адвокат, а Бейлс – бизнесмен. „Седна ли на бира с момчетата, научавам невероятни неща за мен и Мартина. Много пъти им се е налагало да ни защитават пред приятелите си, за тях Навратилова беше герой.

 Истината е, че с нея прекарах най-хубавото време в живота си и ми отне 15 години, за да свикна с мисълта, че няма да се съберем – признава Джуди. – Откакто се оттегли от тениса, тя се посвети на благотворителни каузи за изоставени деца, животни и защитаваше яростно правата на гейовете. Получи пилотски лиценз, написа детективски романи, подреди изложба в Прага, нарече Джордж Буш „по-лош от комунист” и заради него си върна чешкото гражданство. Сигурно се чуди как така е спечелила всички битки, а е загубила точно тази срещу хората, които са значели най-много за нея.”

В джунглата обаче Мартина може да зарови всички тези чувства. А треторазредните й съперници, сред които има тв водещи, футболни съпруги и певци от момчешки групи, вероятно никога няма да разберат, че под самоувереното й поведение се крие разбито сърце.

P.S. В крайна сметка Навратилова завърши втора в „Аз съм звезда, измъкнете ме оттук!”, като загуби финала от точно два пъти по-младия от нея лондонски актьор Джо Суош от сапунения сериал „ЕastEnders”. Кралицата от корта не успя да стане и Кралица на джунглата, въпреки че събра максималния брой точки от последното изпитание – на лицето й беше сложена стъклена каска, в която водещите пускаха хлебарки, скакалци и две змии. Мартина издържа, дори когато гадините я полазиха по цялото тяло и започнаха да хапят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР