Канелата - новият хит за отслабване

Каква е здравословната дневна доза и с какво да комбинираме ароматната подправка?

Мариана Антонова 29 November 2012

Един от последните хитове за отслабване е канелата. От какво се получава този ефект? Каква е здравословната дневна доза? С какво да комбинираме ароматната подправка, за да постигнем максимални резултати? Каква е връзката между нея и метаболитния синдром? На тези и на други въпроси, свързани с канелата, отговаря д-р Георги Гайдурков, ръководител на консултативен център за безлекарствена терапия “Санитас”.

Д-р Гайдурков, доста жени отслабват с канела и твърдят, че има ефект. Доколко е полезна канелата за здравето ни?

Преди всичко канелата е отличен антисептик (пребиотик) и благоприятства развитието на добри бактерии (пробиотици) в стомашно-чревния тракт. От друга страна, като ароматно вещество тя се излъчва през бронхите и кожата, там също действа антисептично и в този смисъл има и известно противогъбично действие. Освен това е добър антикоагулант, намалява слепването на тромбоцитите и възпрепятства образуването на тромби.

Така предпазва от инсулти, инфаркти и дори тромбози. И още - снижава кръвното налягане. Затова при хипертонична криза се препоръчват по 1-2 чаени лъжички. Но нека се спрем на отношението на канелата към визията, килограмите и отслабването. Свързано е с едно нейно свойство, което има отношение главно към кръвната захар. Mеханизмите, по които действа, тепърва се изучават, допълват и коментират. Но е факт, че канелата намалява кръвната захар.

Една от теориите е, че се дължи на веществото проантоцианидин (най-могъщия известен антиоксидант), което се съдържа в нея. То повишава чувствителността на нашите клетъчни рецептори към инсулина и кръвната захар се нормализира много по-ефективно. Това действие на канелата е пряко свързано с т. нар. метаболитен синдром - бича за хората от съвременната цивилизация. Статистиката сочи, че дори и в тези, които не страдат от него, има елементи от заболяването.

Метаболитният синдром се изразява в наднормено тегло, нарушен въглехидратен толеранс (близко до преддиабет), високи инсулинови нива. Последствията са повишен холестерол, често завишено кръвно налягане. Клетките на съвременния човек буквално и фигуративно са затлъстели, мудни и неподвижни и не така чувствителни. Кръвната захар се снижава, косвено намалява гликемичният индекс на храните. Всичко това съдейства да се снижи рискът от метаболитен синдром и наднорменото тегло като част от него.

Какъв вид канела да ползваме - естествена или на таблетки?

Най-добре е да се ползва в естествен вид, като прясно смляната (на корички, които смилате вкъщи) е най-ароматна. Освен това за качествена се смята по-светлата на цвят.

Каква е най-адекватната дневна доза, която можем да приемаме?

Експерименти с диабетици показват, че половин чаена лъжичка на ден в рамките на месец снижава кръвната захар над 20 процента. Така че дневната доза е около половин чаена лъжичка на ден. Ако предозираме канелата, тя може да дразни стомашно-чревния тракт и да предизвика гадене, дори повръщане. Освен това може да свали твърде ниско кръвното налягане и да предизвика сънливост, отпадналост, забавяне на реакциите.

Как препоръчвате да ползваме канелата?

В нашата кухня тя по традиция се ползва в сладкиши. За разлика от нас на Изток поголовно ползват канелата в солени ястия. Бих предложил на българските жени също да слагат щипка канела примерно във варена леща. Няма да е натрапчива, но ще придаде много оригинален привкус.

Ако смятате да ползвате канела всеки ден, би могло да бъде като запарка - с 250 мл вряща вода заливаме половин ч. л. канела на прах, постоява минута-две преди пиене. Най-добре е да се пие сутрин на гладно, защото тогава е най-токсичният период на човека и е необходимо нещо да раздвижи нашата обмяна и да почисти стомашно-чревния тракт, за да може после храната да се усвои добре.

Какво е мнението ви за най-популярната рецепта за отслабване - канела с мед?

Леко съм резервиран, защото е известно, че медът има висок гликемичен индекс. Канелата го компенсира донякъде, но качествата й биха се изявили в пълнота, ако е без него. Изобщо каквато и захар да ползвате, завишавате гликемичния индекс. Разбира се, ако не можете без подсладител, изберете захар с нисък гликемичен индекс.

Примерно петмез от фурми или палмова захар, което всъщност е изсушен и стрит на прах палмов сироп с минерали, витамини и ензими. За мен обаче канела без подсладител е по-добрият вариант. За вкус можете да я комбинирате с резенче джинджифил. Двете подправки са синергични, т.е. заедно действат още по-силно. Или пък с няколко капки лимон.

Мнението ви за друга популярна комбинация - канела с кисело мляко?

Че е по-вкусна, така канелата по-лесно се приема. Но с киселото мляко не бива да прекаляваме. Ако е до няколко лъжици, не е проблем, защото в такова количество то е пробиотик. Но чаша-две за деня вече е много. В българската традиционна кухня киселото мляко е било табу 200 дни в годината, т.е. в дните на пости. Защото в прекалена доза дава слуз, в която прекрасно виреят патогенните микроби, вдига лошия холестерол и краде дори калций.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР