Натали Портман

И чистата истина за щастието

Ирина Иванова 28 November 2012

2011 г. определено бе „годината на Натали Портман“. Малко преди да навърши 30 години, тя взе „Оскар“ за ролята си в трилър драмата „Черен лебед“, сгоди се за гаджето си, хореографа Бенжамин Милпие, и роди първото си дете – сина си Алеф. А на 4 август 2012 г. двамата с Бенжамин най-после сключиха брак „Сякаш затворих един цикъл – споделя актрисата. - Сега не само работният график, но и животът ми е пълен. Бенжамин и Алеф са моята сбъдната мечта.“ В момента Натали се готви за снимки с новия бог в света на киното – режисьора Терънс Малик, носител на „Златна палма“ на миналогодишния фестивал в Кан. И продължава да се занимава с благотворителност. Натали е лицето на линията грим Diorskin Nudе, както и на парфюма Miss Dior. За да пресъздаде чувствеността и естествеността на тази линия, актрисата не се поколеба да позира гола за рекламната фотосесия. Един цвят от палитрата червила Diorskin Nude носи „нейния“ номер – 169, сбор от рождените дати на любимите й хора. Приходите от продажбите на този номер червило отиват изцяло за фондацията Free The Children, която се занимава с образованието на жените и децата от Третия свят.

Натали винаги е страдала от комплекса на „доброто момиче“ – страхотно сплотено семейство, невероятна кариера в киното, където играе още от 12-годишна във филма на Люк Бесон „Леон”, диплома по психология от Харвард. Никакви скандали, никакви гаджета, никакви драми. Работи върху дипломната си работа, когато Джордж Лукас я кани за ролята на принцеса Падме в блокбастъра „Междузвездни войни: Епизод 1“ и Натали става и световна суперзвезда.

“за” и “против” Йерусалим

Натали винаги е избягвала филмите на еврейска тематика, макар че признава, че чете по двайсет сценария на ден за холокоста. Бяга от тази тема като от огън, въпреки че прадядо й по бащина линия е загинал в Аушвиц. Пише и публикува обаче текст, посветен на родния й град Йерусалим и изпълнен с противоречиви чувства. Обожава Йерусалим и го мрази, нарича го „специално и трагично място, наситено с особена духовност и страст, но дълбоко и фатално объркано“. Тя живее там до тригодишната си възраст, след което заедно с родителите си се премества в САЩ, в Лонг Айлънд. Почти всяка година обаче семейството прекарва известно време в Йерусалим. През 2004 г. Натали остава там няколко месеца, за да опресни познанията си по иврит. „Най-поетичният и вълшебен език на света. Знам, че на иврит думата „свят“ се корени в дума, която означа „изчезнал“ и „скрит“. Това е таен език и в града също има някаква тайнственост. Може би идва от факта, че е разположен едновременно в пустинята и на морето. Или пък от уханието на подправките. Когато си в Йерусалим, трябва просто да се оставиш ароматът да те води и ще излезеш точно на пазара за подправки.“  Сега, когато вече има дете, Натали твърди, че се чувства два пъти повече еврейка. „Евреите обожават децата. Винаги съм искала да имам много братя и сестри, защото съм израснала само дете в еврейско семейство – много рядко срещано явление. В същото време, докато учех в Харвард, видях, че 70% от студентите там са сами, без братя и сестри. Мисля, че моята кариера нямаше да е такава, каквато е, ако не бях едно дете. Родителите ми никога нямаше да допуснат само едното им дете да е звезда.“

“за” и “против” Ню Йорк

Дълги години Ню Йорк е нейният град. „Ходиш с кецове, живееш в някакви очарователни „дупки”, висиш из баровете, купуваш си джинси през ден – това е мания за нюйоркчани. Да си купиш джинси е все едно да отидеш на неделна литургия. Обаче го правят небрежно.” През 2008 г. тя напуска Ню Йорк и се премества в Лос Анджелис. Първо, защото в Ню Йорк непрекъснато й е студено. Второ, заради тогавашното си гадже Деванда Бернхард, музикант, който експериментира с фолклорни мотиви и инструменти и напук на всички от своята порода го прави в Ел Ей, а не в Ню Йорк. Това е една от малкото й „документирани” от папараците връзки. Името й е спрягано с тези на мексиканския актьор Гаел Гарсия Бернал, на американеца Джейк Джиленхал и дори на милионера Нат Ротшилд. Натали не се обяснява пред журналисти относно сърдечните си дела. „Това е един от най-добрите съвети, които получих от нашите. Те ми казаха: не говори за личния си живот, защото ако го направиш веднъж, никога няма да можеш да спреш.” В крайна сметка Деванда и Натали се разделят. „Аз съм завършила Харвард, а той си е хипи“, обяснява тя на майтап раздялата им в Шоуто на Дейвид Летерман. Остава да живее в Лос Анджелис обаче „заради природата и дърветата“. „В Ню Йорк природата ми липсва. Тук можеш да отидеш в парка или да се събереш с приятели на вечеря в задния двор. Просто има повече пространство.“

Вегетарианството

Натали е вегетарианка от 9-годишна. Тогава баща й, който е лекар, я взема със себе си на конференция, в която става въпрос за тестовете върху животни. През цялото време тя мисли за кучето си Нудъл и никога повече не докосва месо. По-късно минава на изцяло вегански режим, но когато забременява, отново включва в менюто си яйца и млечни продукти. „Слушам тялото си, а то ми каза, че в този момент има нужда от тези храни, така че реших да не го лишавам. Щеше да е прекалено егоистично. В крайна сметка не става въпрос само за мен, а и за детето ми. Натали винаги е била известна със „зеления” си лайфстайл. Дори когато става въпрос за дрехите. „Имам 40 тишърта и поне 20 чифта джинси. За какво са ми?! Искам да си купя чифт кецове, да ги нося до скъсване и едва след това да си купя друг чифт“, разсъждава тя. За червения килим обаче красивата актриса винаги може да разчита на страхотните дрехи на Родарте, Албер Елбаз за Lanvin, Зак Поузън (който я определя като своя муза).

Най-важната роля в живота й

Натали и Бенжамин се срещат на снимачната площадка на „Черен лебед” през 2009 г., на следващата си правят бебе и през юли 2011-а се появява синът им Алеф. Бенжамин е балетист и хореограф и Натали твърди, че е луда по тялото му. В „Черен лебед” героинята й е влюбена в героя на Бенжамин, но той предпочита Мила Кунис пред нея. Затова в благодарствената си реч на “Оскарите”, когато държи статуетката с една ръка, а с другата прикрепя доста наедрелия си вече корем, Натали се обръща към публиката в залата с думите: „Виждате, че той все пак прави секс с мен.” После благодари на Бенжамин, че й е дал „най-важната роля в живота й”, и го нарича „моя красив любим”.

Благотворителността

Сътрудничеството между Dior, Натали и Free The Children продължава вече втора година. “Възползвам се от щедростта на Dior и работим заедно - казва тя. - Миналата година построихме училище в Кения. В тази страна две трети от необразованите деца са момичета. Всички приходи от продажбата на „моето“ червило в палитрата на Diorskin Nude - №169, отиват за Free The Children. Така жените могат едновременно да се насладят на удоволствието от използването на нещо луксозно и в същото време да помогнат на други жени, които не са родени с такива привилегии. Много съм горда да свържа името си с марка, която е едновременно символ на елегантност и на щедрост.”


Блиц Натали Портман

Как се чувствате като посланик на Dior вече втора година?
Dior за мен е символ на шик и женственост, марка с невероятна история и да бъда част от това е голям комплимент за мен.
Защо не обичате да носите много грим? Повече грим означава повече свободно време и го използвам само за специални случаи, когато искам да съм ослепителна и изтънчена. Но във всекидневието обичам да се чувствам естествена, да съм себе си.
Кой е вашият любим продукт от гамата Diorskin Nude? Фон дьо тенът Diorskin Nude е наистина естествен, усещаш го като своя кожа, защото е много лек. Обичам и черната спирала Diorshow Newlook – по принцип гримирам повече очите, отколкото устните си.
Как майчинството промени вашите ритуали на красотата? Държа всичко, което използвам, да не съдържа химикали и да е наистина чисто - бебето поема всичко от кожата и ръцете ми. Знам, че Dior обръщат голямо внимание на тези неща, и съм спокойна.
Какъв беше вашият ритуал за красота по време на бременността? Мажех си корема всеки ден с органично масло от тиквено семе.
Кой е най-добрият съвет за красота, който някой ви е дал? Да не си изтънявам или удебелявам веждите много.
Коя е любимата ви разкрасителна процедура? Много харесвам акупунктурата като метод за релаксация – ясно е, че когато си отпочинал, изглеждаш по-добре. Обичам да ходя на масаж и на маникюр. В Париж посещавам Dior Institute.
Каква е вашата дефиниция за съблазън? Да влезеш във връзка с другия човек и да си естествено елегантна.
Кои са трите неща, без които не пътувате никога? Паспортът ми, моят Kindle за електронни книги и балсам за устни Dior.
Как върнахте формата си след раждането? Правя упражнения. Харесва ми да танцувам, просто за забавление. Тичам от 3 до 5 пъти седмично и обичам да плувам.
Какъв съвет за красота ви даде майка ви, когато бяхте малка? Майка ми просто искаше да съм добър човек. Никога не ми е давала подобни съвети. Нейната майка обаче я е засипвала с такива, без тя да ги иска. Баба ми все още е много красива, обича грима и бижутата. Майка ми също е много красива, но е по-небрежна.
Любимият ви парфюм за вечер? Точно сега всички портокалови дръвчета са цъфнали в градината ми и това е невероятен нощен аромат.
Вие сте ревностна вегетарианка. Влияе ли храненето на външния вид? Абсолютно. Кожата се влияе изключително много от храната и количеството вода, които приемаш. Вегетарианка съм от 9-годишна, а имах и период на веганство, тоест без млечни продукти, яйца и дори мед. Тогава кожата ми изглеждаше още по-добре. По време на бременността си обаче се върнах към по-мекото вегетарианство.
Какво правите във вашето всекидневие за околната среда? Всичко в нашата къща е органично. Зеленчуците, плодните дръвчета и билките в градината ни са отгледани по естествен начин, без торове и химикали. Караме кола хибрид и сме вегетарианци. Когато имаш дете, започваш да мислиш за тези неща.
Как протича един ден на Натали Портман? През по-голямата част от деня играя с детето си, пея му или сменяме памперси. Приготвям храната - ориз, паста или зеленчуци. Следобед имам срещи или телефонни разговори за моята продуцентска фирма, чета сценарии, после пак игра с бебето или сме в басейна.


Miss Dior Le Parfum
е по-интензивен, тайнствен и страстен от предишните интерпретации. „Носът“ Франсоа Демаши усилва ориенталската фасета, за да подчертае изискаността му. Елегантен, опияняващ, с шипрови нотки, с лек аромат на цитрус и  цветна симфония от абсолют българска и абсолют турска роза. Чувствено пачули, топъл амбър и сладка винилия опияняват като глътка отлежал коняк. „Тоалетът“ на легендарния флакон заслужава внимание - пепит, завърнал се в модата с неотслабващото вдъхновение на 50-те години и легендарния new look. Dior нямаше да е Dior, ако беше пропуснал да отдаде почит на ароматния аналог на женствения силует със заоблени извивки, наречен от Кармел Сноу от Harper's Bazzar революция. Чувствен и възхитителен като вечерна рокля, Miss Dior Le Parfum е кутюрно въплъщение на сагата Miss Dior и висшата парфюмерия. Браво, Dior!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР