Д-р Георги Гайдурков

Не може да спрем толкова естествен процес като потенето и това да не се отрази пагубно на организма

Мариана Антонова 08 October 2012

Д-р Гайдурков, в западната специализирана преса се появиха твърдения, че дезодорантите провокират рак на гърдата. Какво е вашето мнение по този въпрос?

Интуицията отдавна ми подсказва, че дезодорантите са рискови за рака на гърдата. Особено тези, които спират потенето. Защото това е естествена реакция на организма за очистване от отрови и би било лудост да я блокираме. А кожата е  отделителният орган с най-голяма повърхност. Така че според общобиологичната логика не можем да спрем толкова естествен процес като потенето и това да не се отразява пагубно на организма. Още повече химически блокиран. Защото за да се спре дейността на потните жлези, дезодорантите съдържат алуминий, който се натрупва в органите, и парабени, които са доказано канцерогенни. Т.е. отравянето става двойно. Алуминият може да предизвика редица заболявания. Най-известното е мозъчна алуминиева деменция. В наскоро публикувано проучване д-р Филипа Дарбър от Великобритания твърди, че 60% от раковите новообразувания се появяват в горния външен квадрант на гърдата, където обикновено пръскаме най-интензивно и концентрацията на веществата от дезодорантите е най-голяма. Известно е, че тези вещества не остават само по повърхността на кожата, а преминават и в кръвта.

Имунологът д-р Крис Макграт пък е забелязал, че по статистика случаите с рак на лявата гърда са повече. Обяснява го с това, че силната ни ръка е дясната и затова дезодорираме по-обилно лявата подмишница. Не съм водил статистика, но мога да кажа, че почти всеки ден при мен идва по една жена с рак на гърдата. А аз приемам максимум 10 души дневно. Ракът на гърдата като че ли стана пандемия. Не е само от козметичните продукти, разбира се, но и те допринасят болестта да става все по-масова.

Все пак, ако попречим на потните жлези да отделят токсини, организмът има механизми да ги изхвърли чрез друг отделителен орган.

Така е. Все едно стоим на брега на море, в което водата е замърсена. То изхвърля на единия плаж боклуци, ние ги връщаме обратно и в края на краищата ще ги видим на съседния плаж. Така обаче пренатоварваме други отходни органи. Да кажем, пикочните пътища. Започват инфекции, образуват се камъни. Казано фигуративно, замитаме боклука в друго ъгълче на нашата къща, вместо да го изхвърлим. Никой не го прави със собствения си дом, а ние го правим с тялото си.

Вярно ли е и че пластмасите, част от опаковката и на дезодорантите, също провокират рак на гърдата? 

Пластмасите също постепенно проникват в тялото ни, а те имат естрогеноподобно действие като това на женските полови хормони. Известно е, че ракът на гърдата е естрогенозависим. А когато при жената има хормонален дисбаланс и особено хиперестрогенемия, рискът от това заболяване е много голям.

Защо са толкова страшни парабените?

Главно заради естрогеноподобното действие, което провокира не само рака на гърдата, но и най-тежкия тумор - този на кожата. Той тръгва от бенки, активирани от тези химически вещества. Д-р Джон Ли има интересна публикация за т. нар. синдром на естрогенното доминиране. Заради парабените по ирония на съдбата даже защитните лосиони, които трябва да ни предпазват от рак на кожата, също са канцерогенни, и то повече, отколкото слънцето. Слънцето е опасно, когато стоим цяла година в офисите и през август изведнъж се подложим на ярките му лъчи.

Тогава собствените ни подкожни мазнини прегарят и все едно получаваме пържена мазнина с всички канцерогенни вещества - алдехиди, кетони, химиците дори откриват в нея силно токсично бойно отровно вещество. Слънцето обаче не е страшно, когато го ползваме с мярка и се излагаме на лъчите му постепенно от ранна пролет, както е било естествено за човека. Така през август кожата ни вече ще има т. нар. тъмни очила и няма да има риск да изгори подкожният мастен слой. Затова бих предложил, вместо да ползваме слънцезащитни лосиони с парабени, да се излагаме бавно и постепенно на слънце още от пролетта.

Все пак в днешно време да не ползваме дезодорант е абсурдно.

Да, изпотяването под мишниците ни притеснява, защото е придружено с неприятна миризма. Но точно тя говори, че отровите трябва да напуснат организма. Друг е въпросът, че ако храненето ни е добро, потта има неутрална миризма. Лошата се получава, когато консумираме много животински продукти и се отделят урея, креатини, пикочна киселина, азотни съединения и т. н. Всеки може да го тества. Затова трябва да обърнем внимание на вътрешната си хигиена. Но безспорно голямата алтернатива е биокозметиката. За мен това е бъдещето. Вярно е, че засега е по-скъпа, но когато търсенето стане по-активно, производството ще се повиши и тя ще стане достъпна за повече хора. 

Д-р Георги Гайдурков е ръководител на консултативен център за безлекарствена терапия „Санитас“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР