Купонът в бяло продължава

Америка полудя по ризлинга, а техните „лудости” обикновено приемат размерите на световна мода.

Яна Петкова, винен експерт 17 September 2012

Америка полудя по ризлинга, а всеки, който поне малко познава американците, знае, че техните „лудости” обикновено приемат размерите на световна мода. Кои са сортовете, с които да направите уникалната си винена кампания? Показваме ви ги по най-апетитния начин – чрез  характерните за всеки от тях аромати и вкусове.



Ризлинг - Riesling
Дели титлата „Цар на белите сортове” с шардонето и е много разнолик: от костеливо сух през деликатно поръсен с пудра захар до величествено десертен. Винаги убийствено стегнат, свеж и сочен. Костилковият плод преобладава в ароматния профил и всичко поляга върху леглото на минералността. Добрите ризлинги идват от Германия, Австрия и Елзас. Имат потенциал за отлежаване, който кара някои червени вина да изглеждат като руси бебета в сравнение с тях. Наравно с бордо и шампанско е еднo от вината на руския царски двор.














Грюнер Велтлинер - Gruner Veltliner

Местният бял австрийски сорт е наричан GruVe от американците поради непроизносимото му на пръв поглед име. Оттук до Groovy и световната слава има само една малка стъпка. Точно това е грюнерът: артистичен, бохемски, прекрасен и от няколко години буквално в устата на всеки винен ценител по света. Грюнери, и то наистина много добри, има на нашия пазар от реколта 2004 насам, а въпроси от рода на „В Австрия изобщо прави ли се вино?” понамаляха. Прави се, и то какво.















Пино гри - Pinot Gris

Ако опитате пино гри с превръзка на очите и при подходяща температура, няма да можете да кажете дали пиете бяло или червено вино. Унгарците наричат сорта „Сив монах”  (Szurkebarat) и за мен той е точно това: интелигентен, влиятелен, ненатрапващ присъствието си, но дърпащ конците зад много успешни комбинации между вино и храна. Идвайки от Елзас, може да покаже феноменална минералност и учудващо дълголетие, а от Северна Италия - скоклива свежест.














Повече за виното на www.divino.bg, www.vinoto.com, www.project-aw.com, www.vinexcellence.com, www.wineacademy.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР