Слънцеядите

Възможно ли е да спрем храната завинаги? Появиха се така наречените соларни хора, които буквално ни скандализираха.

Мариана Антонова 16 September 2012

Възможно ли е да спрем храната завинаги? Дори не си го мечтаем. Знаем какво се случва с болните от анорексия. Появиха се обаче така наречените соларни хора, които буквално ни скандализираха. Защото твърдят, че си набавят необходимата енергия единствено от слънчевата светлина. Двама от тях дори посетиха България - индиецът Хира Манек, който не яде вече 11 години, и австралийската писателка Джасмухин, на слънчево хранене от 1993 г. Медиите откриха и български соларен последовател - 59-годишния таксиметров шофьор Иван Стойчев, отказал яденето на 15 юли 2009 г. Дошло ли е време да повярваме, че може да се храним, без да ядем? Статистиките за броя на соларните хора по света са противоречиви - 8000, 10 000, 20 000, но едно е ясно - малко са, обаче ги има. Някои заклеймяват практиката им като изключително опасна. Говорят за случаи, в които техни последователи са починали от глад и изтощение. Има и други - като доктора по медицина от Филаделфия Маури Пресман, който смята, че тази нова опитност ще ни превърне в нова раса, по-съвършена духовно и физически. „Хиляди години могат да минат, но хората ще се хранят със светлина и това ще бъде голям успех“, е пророкувал духовният учител Петър Дънов. Според него времето, в което ще започнем масово да се храним със светлина, ще бъде след 2100 г.
Е, докато то дойде, не е лошо да се опитаме да се научим на толерантност към слънцеядите. Може би това наистина ще бъде бъдещето на потомците ни.

Задаваш на всички, които се качват в таксито ти, въпроса защо ядете. Какво ти отговарят?
Повечето казват, че не знаят. Дори се чудят защо им задавам този въпрос. След това започват да разсъждават, че яденето ни зарежда с енергия и затова трябва да ядем. Има обаче други енергии, далеч по-качествени. Примерно слънчевата. А ние търсим някаква вторична от растения от замърсени почви и от незнайно как отгледани животни.

Все пак в природата освен нас и животните ядат. Ние сме единствените, създадени от Господ със здрав разум. Шегувам се обаче, че много от хората са се превърнали в маймуни, защото действията им са свързани с маймунски мозък. Не че не знаят как да го направят разумно. Просто така им е по-удобно.

Разкажи ми за себе си. На 59 години съм. В момента съм таксиметров шофьор. Роден съм в последния ден на зодия Лъв. Тъй като дядо ми по майчина линия е бил търговец и земевладелец, а аз растях във времето на социализма, не си правех илюзии, че мога да бъда нещо друго освен работник. След 8-и клас учих 2 години за стругар и нямах 17 години, когато застанах зад струга. Доставяше ми удоволствие. Аз съм стругар и по призвание.

Как така изведнъж реши да се храниш само от слънчевата светлина? Като връщам лентата назад, си давам сметка, че не е било изведнъж. Още през 1970 г., когато започвах да работя, разбрах, че яденето те кара да мързелуваш, и започнах да пропускам обеда. Правил съм го, без да знам, че е полезно. Същевременно се интересувах от парапсихология, от езотерика. Учех се да медитирам, да отварям третото си око. Винаги съм се стремял към нещо по-различно, което умеят малко хора. Не съм свикнал да бъда в стадото. Искам да бъда извън него.

Следващата ти стъпка към природосъобразен живот е била, когато през 2003 г. си отказал цигарите. Бях жестоко зависим от тях. Пушил съм 36 години, започнах на 14 г. Докато в един момент си дадох сметка, че пушенето е ужасна зависимост, при това абсолютно глупава, излишна и вредна. Как можеш да бъдеш здрав, когато си зависим от цигари, алкохол, наркотици, кафе, дори и от храна.

Спрял си цигарите, но си качил килограми.
Дълго време успявах да поддържам нормално тегло, но на петата година станах 120 кг. Костната ми система не можеше да ги издържа. Трябваше да се отърва от тях. В България според статистиката има 2 млн. души с наднормено тегло, а както знаем, потенциалът на всички болести е свързан с него. 2008 г. от март до септември ядох предимно домати. Правех си салата с див чесън - естествения антибиотик в природата, овкусявах със зехтин и малко сол. Никакъв хляб, никакво месо. Ефектът беше изключително добър. Свалих килограмите и се чувствах перфектно. Имах достатъчно сили, мускулатурата ми се запази, просто тлъстините изчезнаха. Така че вече се бях подготвил за голямата промяна.

На 15 юли 2009 г. си спрял окончателно яденето. Малко преди това у нас пристигна индиецът Хира Манек, който популяризира по света соларната практика. Бях чувал за слънчевата светлина като енергия, но информацията ми беше малко. Когато прочетох в един столичен вестник за какво става дума, си казах, че за мен точно сега е моментът да започна да ползвам тази система. Продължих на домати още 15-20 дни и спрях окончателно яденето. Без въобще да се колебая. Щом го е направил човек, значи ще мога и аз. В интерес на истината наруших препоръките на Хира Манек и с риск да си увредя очите гледах много дълго слънцето. Не го препоръчвам на никого. Освен това доста бързо спрях да ям. Това също не го препоръчвам.

Не е ли вредно слънцето?
Не, когато го гледаме до час след изгрев и час преди залез. Тогава преобладават инфрачервените лъчи, които са по-щадящи за очите и от които се черпи слънчева енергия. Виж, аз не агитирам никого да прави това, което правя. За себе си така съм преценил, рискувал съм и засега смятам, че съм спечелил.

Има ли някакви изисквания при ползване на соларната методика?
Добре е да умеете да медитирате. Медитацията дава възможност да се съсредоточиш и да забавиш максимално дишането. По този начин енергията от слънцето се приема много по-качествено. Когато приемам слънцето, е достатъчно преди това да си затворя очите и да се настроя за медитация. Тогава ги отварям и започвам.

Какво по-точно се случва, докато гледаш слънцето? Най-общо казано, настройваш енергийната си система към слънчевата. Очите на човека имат уникалната способност да превръщат светлината в биоелектрохимични импулси, които захранват тялото с необходимата енергия. Биохимичните импулси провокират отварянето на третото око. А то е каналът, чрез който епифизата общува с душата. След пубертета епифизата почти спира да произвежда мелатонин и клетките започват да стареят. Енергията на слънчевата светлина я кара да продължава да го произвежда, а той подтиква клетките да се регенерират. Според соларните хора човек може да живее над 350 години. Както живеят тибетските монаси. Той така и е програмиран по принцип от Бог.

Мисля си, че соларна практика трябва да се започва под наблюдение. Кой ще наблюдава? Лекарите я отричат. Ние просто сме си сложили главата в торбата.
Не се ли страхуваше, че като не ядеш, ще умреш? Доктори, с които споделях какво правя, бяха категорични, че на 50-ия ден от началото на отказа ми от ядене ще получа срив на имунната система и ще умра. Аз им отговарях, че няма, защото моята интуиция е много силна и тя ми казваше, че ще живея. Само един млад медик, който беше чел много по тези въпроси, ме успокои: не се плаши, нищо няма да ти стане, само внимавай да не си увредиш очите. Защото аз, въпреки че бях много сигурен и нахъсан, все пак си имах едно наум. А и колегите ми мислеха, че ще умра, тъй като започнах да свалям рязко килограми. Вкъщи реагираха по-умерено, знаят, че обичам да експериментирам, че съм рискувал страшно много в този живот и че кажа ли нещо, то става, че за мен няма препятствия.

Защо наричаш това, с което се храним ние, ядене, а не хранене?
Защото храненето трябва да ни зарежда с енергия. Учените от масачузетския университет са създали система, чрез която измерват енергията на хранителните стоки от потребителската кошница на средния американец. И са установили, че над 80% от тях нямат енергия, мъртви са. За сметка на това са изключително канцерогенни. Според друга статистика на земята живеят 1 млрд. диабетно болни, над 60% от тях нямат шанс да се излекуват. Основната причина за болестите е безразборното и некачествено ядене.

Какъв е твоят отговор на въпроса защо хората ядат? Заради първобитен панически страх да не умрат от глад. Така този т. нар. панически глад се е превърнал в зависимост. Изчислих, че до 55 години, когато се отказах, съм изял 100 тона ядене за над 3 млн. долара. Амортизирал съм организма си с продукти, в които има минимална доза енергия и провокират болести. Не виждам никаква логика да продължавам да го правя.

Защо тогава имаме храносмилателна система? Тя е като резервен парашут. Според моите виждания древните хора са се хранели чрез светлината и стомахът им е бил колкото юмрук. Научили са се да ядат тези, които са оцелели по време на ледниковия период и са живеели в пещерите. Липсата на светлина ги е принудила да ползват храносмилателната система. Макар че то няма храносмилане. Има химична реакция. С годините до такава степен са усъвършенствали тази химична реакция, че са успели ежедневно да се разболяват от всякакви болести - ракови, панкреатитни и т. н. На практика днес 50% от хората са болни, което е изключително много.

Няма ли да закърнеят органите от твоята храносмилателната система, след като не ги ползваш? Ами да закърнеят. Това не ме бърка. Ако медицинската наука пожелае, съм готов да направя експеримент със себе си и да се освободя от моите черва. Не ми трябват. Минал съм на по-високо енергийно ниво и в никакъв случай няма да се върна обратно.

Добре де, не ти ли липсват витамини, минерали? В светлината я има цялата Менделеева таблица. Всичко, което ми е необходимо, си набавям от нея. А и нали ти е ясно, че за да си набавиш необходимите витамини, примерно от спанака, трябва да изядеш огромни количества.

Как се чувстваш физически? Човек трябва да отстоява вижданията си, затова не проявявам излишна скромност. Скромен е само просякът, за да го съжалят и да му дадат милостиня. Имам най-сериозни и основателни причини да се смятам за един от най-здравите хора на планетата.

Има ли по-високо енергийно ниво от това, на което смяташ, че си в момента? Има. Джасмухин, австралийка, най-компетентната жена на земята, която беше у нас, се храни с прана, т.е. приема светлинната енергия във вид на плазма чрез чакрите, откъдето тя директно отива до всяка клетка. Това е най-висшата форма на задоволяване на човешките клетки с енергия. Когато започнах соларната практика и отказах яденето, увеличих пиенето на вода до 5 л на ден. Джасмухин не употребява и вода, защото в праната има всичко. Следващият етап за мен е да мина на това енергийно ниво.

Ти ли си единственият соларен човек в България?

Всъщност не. Проблемът е, че не се познаваме. Хората у нас, които практикуват соларната система, се страхуват да се покажат и да се обединят, за да не ги набедят, че са луди, мошеници или секта. Една диетоложка вече ме нарече в телевизионен ефир в мое отсъствие сектант.


Световноизвестни соларни хора

Хира Ратан Манек
Хира Ратан Манек вече 11 години се храни със слънчева светлина и твърди, че тялото няма необходимост от нищо друго. Той започва да гледа слънцето през 1992 г. През 1995 г. след поклонение в Хималаите престава да се храни. Доводът: ние живеем за сметка на вторичната слънчева енергия, която поемаме, като се храним с растения. Това, на което трябва да се научим, е да поглъщаме тази енергия направо от първоизточника.
2010 г. Манек се подлага на едногодишен медицински експеримент в реномирана индийска клиника, за да даде възможност на лекарите да разберат какво се случва в неговото тяло. Експериментът продължава 411 дни. През това време той пие само гореща вода в периода 11-16 ч. Изолиран е в отделно помещение, наблюдаван е денонощно от медицински екип. Според традиционната медицина при продължително гладуване човек става мрачен и раздразнителен, логиката на мисленето му се нарушава, след 8-10 седмици възможността за смърт е съвсем реална. На 401-ия ден от гладуването си Манек изкачва планината Шатрунджа. При това е с добро самочувствие, интелектът му е съхранен, не изпада в депресия.
Обяснението: Получаваната през очите слънчева енергия захранва тялото. Като ретланслатор служи епифизата – жлезата при „третото око“, която, произвеждайки мелатонин, регулира биоритмите, циклите на сън и бодърстване, забавя стареенето и метастазирането на някои тумори. Чрез серотонина епифизата участва и в психическата дейност и е пряко отговорна за екстрасензорните възприятия. Обичайните размери на жлезата са 8 на 11 мм. При 66-годишния по време на експеримента Манек тя е доста по-голяма, като нивата на мелатонина и на серотонина са в норма. Д-р Судхир Шах, един от ръководителите на експеримента, заявява публично: „Предполагаме, че празният стомах е нещо, с което може да се свикне напълно.“

Австралийската писателка Джасмухин
В превод името, което си е избрала, означава аромат. Тя е основателка на новата религия „бретарианизъм“ - начин на живот, при който цялата храна се получава от праната във въздуха. Книгите, които издава, са с такава духовна насоченост: „Хармоничното изцеление“, „Духовният резонанс“, „Законът на любовта“, „Храната на боговете“ и т. н.  Джасмухин не яде от 1993 г. Преди това 20 години била вегетарианка. Посветила е много години на развиване на своята духовност и интуиция. Твърди, че по време на дълбока медитация вижда ангели и духовни наставници, приключили своя жизнен път на земята. Благодарение на контактите си с тях, които нарича космическа телепатия, Джасмухин ръководи международни общества, устремени да оказват положително влияние върху развитието на човешкото съзнание.


Николай Николаевич Долгорукий от Запорожие

Той не яде от август 2003 г. „Гледам слънцето от 5 сутринта. Моят рекорд са 13 часа. Ходя по земята бос, спя и зиме, и лете на открито или в едно съоръжение с форма на пирамида. Преди пиех мляко, какао, сега само вода, в която, преди да кипне, сипвам чаена лъжичка мед. Пия десетина такива чашки на ден. И това е всичко. Енергията на слънцето и космоса се съчетават. Аз чувствам как кръвта ми се обновява... Нямам тайна. Готов съм да се подложа на медицински изследвания, които да дадат възможност да се изучи нашият феномен. Готов съм да споделя знанията си, но не с хора, които проявяват празно любопитство, а с такива, които искат действително да се променят.“


Как се става слънчев човек съветите на Хира Манек

 - За соларната практика няма ограничения за възраст, раса или религия. Не е необходимо рязко преобръщане в обичайния начин на живот, нито принудително гладуване – тази опитност идва от само себе си.

- През първия ден гледайте слънцето 5 секунди, през втория – 10, на третия – 15, и т. н. Особено важно е да не измъчвате очите, за да не повредите зениците.

- Още по-важна е вътрешната нагласа. Мислено си повтаряйте как слънчевите лъчи навлизат през очите ви, оттам в мозъка и после в цялото тяло. Помолете светилото да ви даде енергията си, за да бъдете здрави и хармонични.

- В слънчевата светлина са всички аспекти на дъгата и вие приемате едновременно свето- и цветотерапия. Ако някои от цветовете на енергията не достигат на тялото, те ще бъдат мигновено попълнени.

- Вярвайте, че болестите ще изчезнат, а космическата енергия ще храни тялото и регулира процесите в него. Стресът или депресията ще изчезнат. Ще се стопят напрежението и страхът. Ако такава е била целта ви, не удължавайте времето, в което ще приемате слънчевата енергия. Ако искате да вървите напред, продължавайте с по няколко секунди всекидневната терапия. След шест месеца ще можете да гледате без напрежение в слънцето по 15-20 минути. За това време физическите болести ще изчезнат напълно.

- След като преодолеете 15-минутната бариера за гледане в слънцето, ще започнете да усещате, че апетитът изчезва. Когато достигнете съзерцаване по 30-35 минути, мозъкът ще започне да съхранява слънчевата енергия и да се храни с нея. Ще откриете нови възможности – способност за ясна визуализация на образи или състояния, виждане на аури и вътрешни състояния. На този етап можете да спрете ежедневното гледане на слънцето, защото енергията вече се е натрупала във всяка клетка.

- Някои предпочитат да тичат боси под слънцето 40-50 минути дневно. Те усещат освобождаване от вътрешния дискомфорт и пълна свобода, психосоматичните болести изчезват. Около тялото се образува енергийна защита и дори най-силният враг няма да може да ви навреди.

- Когато гледате слънцето по час след разсъмване и по час преди залез, трябва да стоите боси върху гола земя, пясък или прашен път. Мястото, където сте, не трябва да попада в сянка.

- Не гледайте слънцето непрекъснато. Достатъчно е да поглеждате в него и да запазвате визуалния му образ в съзнанието си. Отпуснете се до състояние на релаксация.

- Ако възникнат очни проблеми, гледайте директно в слънцето 1 секунда, после затворете очи и го наблюдавайте с „третото око“. Когато мисленият образ изчезне, погледнете в слънцето отново. Правете го, докато мисленият образ не се запазва 5-6 минути. За това време проблемите с очите ще изчезнат и вие ще преминете към нормалната практика. Слънцето не влошава зрението. При спазване на метода диоптрите намаляват, дори изчезват напълно.

- Хората, които не издържат на слънчевите лъчи, могат да си поставят превръзка от бял плат на очите или да ползват очила от черен картон с пробити множество малки отвори.

- Като допълнително средство за слънцелечение може да използвате слънчева вода. Поставете питейна вода в шише от прозрачно, безцветно стъкло на слънце. Когато водата се загрее, тя вече е заредена с енергия за 24 часа.


За повече инфо
0877 261581, Иван Стойчев


Внимание! Редакцията на сп. EVA смята, че спирането на хранене при започване на соларна практика е изключително опасно за вашето здраве.  
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР