Зимна приказка за кожата

Имало едно време две кандидатки за ръката на Християн Стоте принцеси от шоуто “Благородник търси жена“

Свобoда Сидерова 09 February 2012

Имало едно време две кандидатки за ръката на Християн Стоте принцеси от шоуто “Благородник търси жена“. Русата била с обърнати джуки ала фолк певачка, но с повяхнала и загрубяла кожа, която постоянно се лющела, зачервявала и била опъната като на барабан. Черната, също като грозната Бети от едноименния сериал, носела очила и брекети, но кожата й била за чудо и приказ – гладка, еластична и сияеща. На коя мислите пристанал плейбоят? Във всеки случай не на тази с големите цици (винаги има риск друг да ги мачка), а на Бетито. Причината била прозаична – нямало да харчи много пари за мазила. Не знам какви поуки си извлякохте дотук, но приказката продължава.

анализирай това
Битува мнението, че през зимата кожата променя типа си. От мазна става нормална, от нормална – суха, от суха – чувствителна. Студът наистина забавя разпределянето на себум по повърхността и обновяването на клетките. В резултат хидролипидният слой изтънява и кожата изглежда суха и без тонус. А сега помислете колко време прекарвате навън. Ако отговорът е „малко“, не си струва да „прехранвате“ кожата. Ако е „много“, ревизирайте съдържанието на тоалетната масичка, като наблегнете на подхранващите средства. Друг често срещан мит е равенството между суха и дехидратирана кожа. Първата изпитва дефицит от междуклетъчни липиди, т.е. мазнини, втората – от влага. И накрая любимият ми: влагата в хидратантите кристализира. Хайде де! Водата замръзва при 0 градуса, а температурата на кожата дори в студ е не по-ниска от 35.

истината е в хидратацията
Лющенето невинаги е признак за хиперчувствителност, а за дехидратация. Съдете сами - през зимата способност-та на кожата да задържа влага намалява с 25%. Ето защо нормализирането на водния баланс е от съществено значение. Напоследък дори се наблюдава хидратиращ бум, който измести на втори план подхранването. Някои козметолози съветват да минете на по-плътни овлажнители. От гела - на крем, от крема – на интензивен SOS балсам. Но това не значи, че гелът овлажнява по-зле от крема. Количеството активни съставки е еднакво, просто по-плътната текстура създава на повърхността щит срещу вредната околна среда. Много марки лансират няколко версии едновременно. Серията Hydra-Chrono+ на Lierac например предлага успокояващ крем, хидратиращ гел-крем, освежаващ матиращ флуид, богат подхранващ крем и балсам за незабавна хидратация, като продуктите съдържат и защитни съставки. Идеален вариант са и средствата, комбиниращи подхранване и овлажняване - като Watercress Ultra Nourishing Moisturising на Korres. Докато екстракт от пореч засилва способността на кожата да задържа влага, пептиди от ориз и масло от карите я снабдяват с хранителни вещества.

съставът на подхранващия крем - по-важен от текстурата

Мазната текстура не означава непременно добро подхранване. Предозирането на липиди може да доведе до слепване на мъртви клетки, които придават безжизнен вид на кожата, лишавайки я от блясък. Да не говорим, че подобна текстура не се котира. Всички търсим приятно усещане от допира на крема, което да компенсира дискомфорта от сухотата. Затова по-важен е съставът. Мастните киселини са незаменими за клетъчното оцеляване. В подхранващия крем за очи на Estee Lauder например те са извлечени от семена от дървото кукуй, синя боровинка и камелина. За L’Occitane няма по-добро средство от естествения балсам от карите. Богато още на витамини А и Е, маслото предпазва кожата от вятър и студ. Неслучайно свръхбогатият крем на марката съдържа 25% от масленото вълшебство, а защитният - „само“ 15%. Патент на Clarins е аминокиселина, която стимулира микроциркулацията, а оттук и оптималното подхранване за свеж и здрав вид.

от генетика до роза сатен
Сухата кожа вече не е съдба. За да подобри качеството й, Lancome се съсредоточи върху геномиката и протеомиката. Първата изучава активността на гените, втората – произвежданите от тях протеини. Благодарение на това белите престилки успяха да идентифицират 10 гена и 8 протеина, характерни за сухата кожа. Коктейлът от 5 вида серамиди в крема Genifique Nutrics засилва защитните й функции и възстановява нарушенията в повърхността й. Не е за вярване, но 94% от тествалите го жени чувстват кожата си вече подхранена. Dior си постави задачата да я направи също толкова устойчива на климатични промени, колкото е роза сатен от родовото имение на мосю Диор в Нормандия. Нектарът от митичното цвете прави кожата кадифена и сияйна като листенцата, от които е получен.

SPF – сега и вовеки веков
Десетилетия наред за дерматолозите ултравиолетът е враг №1 на младостта. Добре, че природата ни е снабдила със синтезиращи меланин (пигмент) клетки, които обаче обезвреждат не отговорните за стареенето UBA лъчи, а само малък спектър от UVB. Лошото е, че използваните филтри заемат много място в слънчевите продукти, което пък намалява активността на останалите съставки. Затова някои марки предпочитат защита до SPF 20 или 15. За нуждаещите се от допълнителна, особено високо горе в планината, където UV лъчите се отразяват от снега, са средствата със SPF 50+, които се нанасят върху обичайния зимен крем. 30-милилитровата „манерка“ на Avene например се побира в джоба на якето и е подръка в буквалния смисъл, дори да се спускате от връх Тодорка. Хрумката на Bioderma – съчетаване на оптимална защита с активиране и удължаване на естествения тен, също заслужава внимание.

начало на нов beauty живот
Дори хидратацията не го стимулира така както пилингът. Още повече че зимата е перфектното време (слънцето не е така активно) за елиминиране на мъртвите клетки и даване път на младите. Ако спите на тъмна възглавница, на сутринта ще забележите светли люспички върху нея. Те обаче са едва 1%, другите 99% остават на лицето. Обновяването на кожата е ключово за Clinique (спомнете си 3-степенната система – почистване, излющване и овлажняване), така че появата на новия нощен хидратант с ексфолиращ ефект Turnаround беше предизвестена. Формулата на Micro-Abrasion на Lierac с 25% алуминиеви кристали е вдъхновена от салонното микродермабразио. Dermabrasion Anti-Age на Darphin разчита на 4 вида натурални частици - от жожоба, силиций, перли и вулканична лава, - които правят кожата гладка като бебешко дупе. При чувствителна кожа използвайте гомаж (кремообразен скраб), който не се мие, а се рони с пръсти. Препоръчваме ви Life Radiance на Decleor за двоен блясък.

едно нанасяне = продължителен ефект
Колкото повече се увивате в топли дрехи, толкова повече кожата изсъхва. Разбираемо е, ако грижите за тялото не са приоритет през зимата. Това не значи да ги пренебрегвате, още повече че има средства, които гарантират продължителен ефект. С лосиона на Garnier например забравяте за сухотата и дискомфорта в течение на цели 7 дни. Тайната е оптимизиращ хидратацията бифидокомплекс. Действието на крема на Vichy трае 48 часа дори след, забележете, душ. Формулата съдържа 23% подхранващи съставки, сред които масла от макадамия и карите. Технологията Hydra IQ на Nivea на основата на глицерин и глюкоза активира дейността на аквапорините - каналчета, по които водата циркулира между клетките. Преведено на разбираем език, означава оптимизиране на доставката и разпределение на влага отвътре.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР