Модерният човек е уморена маймуна*

Защо медикаментите са лошо лекарство и кои храни вършат по-добра работа

подбор Мариана Антонова 23 January 2012

„Не очаквайте винаги да бъдете любезни, мъдри и уравновесени. Понякога е нормално да се почувствате раздразнени и гневни. Безполезно е да се чувствате виновни за отрицателните си емоции.“ „Съзнанието лекува тялото“


Защо медикаментите са лошо лекарство и кои храни вършат по-добра работа ни обясняват в книгата си „Как да се лекуваме с храна“ (ИК Enthusiast) диетологът Патрик Холфорд и журналистът Джером Бърн. Диабет, хормонални проблеми, депресия, безсъние, астма, екзема, сърдечносъдови заболявания или трудности със запаметяването се провокират от неправилно хранене, твърдят авторите, проучили солиден научен материал, и могат да бъдат преборени с подходяща диета. Шокиращи факти за спрени от производство медикаменти, както и практически съвети как да променим начина си на живот, за да живеем здравословно - с това книгата е много полезна за широк кръг от хора.
Тези теми се развиват и в книгата“Революцията в здравословното хранене“ (ИК AMG publishing), продадена вече в повече от милион екземпляра. Според д-р Джени Бранд-Милър, Кей Фостър-Пауъл и д-р Стивън Колагиури панацеята за крепко здраве е избор на храни с нисък гликемичен индекс, ако го превърнем в неразделна част от живота си. Чрез тези храни не само ще се избавим от диабет, наднормено тегло, натрупване на мазнини в коремната област, затлъстяване на черния дроб и дори проблеми с венците и зрението, но и ще избегнем изброените заболявания.

„Вие сте ключът към собственото си изцеление. Вие сте ключалката, която трябва да бъде отключена. Всичко необходимо се намира във вас.“ „Изцеление от извора“


Добрата новина, която Ина Сигъл ни съобщава в „Посланията на тялото“ (ИК “Хермес”), е, че собствените ни мисли и чувства са в състояние не само да ни разболеят, но и да ни изцелят. Авторката е съставила практически наръчник, който ще ни помогне да установим връзка със собственото си тяло и неговия лечебен потенциал. Тя ни учи как да се освободим от токсичните ефекти на определени емоции и представи. Как да премахнем причината за болестта, като използваме позитивни утвърждения, визуализация на светлина и цвят. Как от пасивен свидетел да се превърнем в активен участник в лекуването на главоболие, болки в гърба, тревожност, проблеми със сърцето, наднормено тегло и др.
Дейв Марковиц, авторът на „Изцеление от извора“ (ИК AMG publishing), признава, че като повечето хора и той до неотдавна е подхождал към здравето и болестите от традиционната гледна точка: чувстваш се зле, ходиш на лекар, вземаш рецепта, чувстваш се по-добре. Впоследствие обаче ограниченията на медицината стават все по-очевидни за него и той открива способността си да работи с енергиите на тялото. Така създава метода за самолечение „Изцеление от извора“, чиято цел е човек да открие, разбере и изкорени скритите причини за болката и болестта.
Всеки от нас е в състояние да лекува и да се лекува дори когато не подозира за тези си способности, твърди и Матю Манинг в „Съзнанието лекува тялото“ (ИК Colibri). Неговата книга е не само пътеводител към добро здраве и самочувствие, но дори и към щастие. Авторът ни научи как да се вслушваме в онова, което ни казва тялото, и как да пробудим лечебните си сили.


* Отговор на дете, участвало в анкета на тема оптималното хранене във Великобритания, „Как да се лекуваме с храна“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР