Ски на пет глетчера

Някои колекционират ретро коли, други – кибритени кутийки, но какво ще кажете да започнете да колекционирате глетчери

Адриана Попова 03 January 2012

Някои колекционират ретро коли, други – кибритени кутийки, но какво ще кажете да започнете да колекционирате глетчери? Австрийските Алпи излизат с 5 предложения, особено неустоими за скиорите – защото са сравнително близки до България и защото предлагат перфектни условия за каране. И петте предложения са в Тирол – зимния рай в сърцето на Алпите. Всеки от глетчерите – Каунертал, Пицтал, Зьолден, Щубай и Хинтертукс, притежава собствено очарование, но ги обединяват естественият сняг върху вечния лед, дългите писти, достатъчното модерни лифтове за каране без висене по опашки, вкусната храна и забавленията.

Каунертал
магнит за младата публика, рай за сноубордисти и скиори свободен стил, специалните забавления са в снежния парк, прочут с партитата си. Акцент: спиращата дъха панорама от платформата за наблюдение на лифта Карлесйох на 3108 м. Само оттам се вижда триъгълникът, образуван от трите алпийски държави - Австрия, Италия и Швейцария.

Пицтал най-високият глетчер в Тирол (3440 м), изкушава освен с класически писти и с център за ски бягане и идеални трасета за спускане с шейни. Акцент: за коледните празници селцето Плангерос се превръща в приказно място с украсените си прозорци, църковната служба в гората и пасторалните пиеси, които се играят за всички гости.

Зьолден ще ви изненада със супермодерната архитектура на новия лифт Гайзлахкоглбан, всяка от кабините му ще побере цялата ви компания, стига да не сте повече от 28 души! Акцент: трите панорамни платформи, известни като Биг 3, и ресторант „ТреМила“, до които може да стигнете с новия лифт.
 
Щубай
разположен „пред портите“ на алпийската столица Инсбрук, традиционно ориентиран към семействата. Ски гайдът ADAC го обяви за „най-добра област за семейна почивка в Алпите“ заради детските градини, разнообразието от по-леки писти и специализирания детски ресторант. Акцент: ресторант „Шауфелшпиц“ с висша кухня – на 4 февруари догодина там ще тече фестивалът „Вино&гурме“; ресторант „Айсграт“, където ще ви сервират най-високопланинската прясна паста в света – произведена е в местната работилница.

Хинтертукс не предлага „нищо повече“ от 100% гарантиран сняг през цялата година. Точно така, това е единствената целогодишна ски област в Австрия. Акцент: може да си наемете камера за каската и да запечатате уникалното си майсторско каране. Вечерта ще получите филма си на DVD.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР