Млечният път

Акцентът този сезон e почти прозрачната перлена, млечна, алабастрова кожа като на порцеланова кукла

Свобoда Сидерова 20 December 2011

Valentino

Бледата сияеща кожа без нито едно петънце и следи от акне е не само фон за ярките устни или тъмните smoky eyes, но и пътеводна звезда за козметолозите

Замисляли ли сте се как мъжете оценяват външността ни? Критериите им за младост далеч не включват бръчките, а равномерния тен без петна. Това сочат данните от изследване на научния център P&G Beauty и Института за зоология и антропология Gottingen. Учените фотографират жени над 40 години, дублирайки кадрите на всяка от тях. На единия с фотошоп премахват бръчките, а на другия – петната. Оказва се, че „близначката“ с равния тен и бръчките се възприема като 5 години по-млада от другата с петна, но без бръчки. Нямате навика да ползвате крем със SPF? Лошо (е, сега вече убедихте ли се в ефекта му?), но поправимо, особено ако имате подръка новите коректори anti-dark spot, т.е. срещу петна.    
Хиперпигментацията официално е призната за проблем №1 в сферата на красотата. Статистиката е безпощадна: 2 от 3 жени са загрижени от появата й. Сред причините са не само UV лъчите, хормоналният дисбаланс и стареенето, но и стресът, възпаленията и  някои травмиращи процедури. Раздразнената кожа започва да синтезира меланин (пигмент), проявяващ се под формата на петна. 

микронизиране, транспортиране и регулиране на меланина са трите кита на равномерния тен. Доскоро изсветляващите технологии включваха UV защита, ексфолиране и блокиране синтеза на меланин. Отскоро белите престилки се фокусираха върху способностите на кожата сама да намалява съществуващите вече петна. Технологиите ново поколение микронизират натрупания пигмент, превръщайки го в почти невидими частици. Втората стъпка е транспортирането им до повърхността с цел елиминиране. Третата е регулиране повторното „пълнене“ на меланиновите капсули. Първи крак повлякоха от Clinique (към „изтребителя“ Even Better Clinical Dark Spot Corrector на всякакви несъвършенства, включително и белези от акне, марката лансира и дневен хидратант и фон дьо тен със същото име), последвани от Darphin.

екзотична флора слага кръст на хидрохинона 
Преди за дерматолозите по-добро избелващо средство от хидрохинон 4% нямаше. Звездата му залезе, след като от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата) го забраниха като опасен. Clinique откри не по-малко ефективна и нетоксична съставка. Става дума за екстракт от азиатско растение, който блокира синтеза на меланин. Раздробяването на натрупания пигмент на „дребосъци“ е поверена на екстракти от мая и  дървесна гъба, използвана в китайската медицина. Грижа за „излъскването“ на репутацията, разбирайте разчистването на пигментиралите клетки от повърхността, има салициловатa киселина. Любопитното е, че и Darphin използва същата дървесна гъба за „миксатор“ и салицилова киселина за „чистач“. 

витамин С и коленчица бележат ерата на просветлението

Освен с коригираща тена технология (глюкозамин и витамин С) серумът  Idealist Even Skintone Illuminator на Estee Lauder радва и с елемент от макияжа. Три вида оптични частици озаряват кожата. За да блокира синтеза на меланин, Clarins комбинира химично съединение от фармакологията с екстракт от коленчица. Растението пионер (наричат го така, защото вирее в едни от най-запустелите и безплодни райони), познато още като „разбивач“ на камъни, се справя перфектно и с петната. Серията White Caviar Illuminating Systeme на La Prairie е истинска бяла магия. Безпрецедентният проясняващ тена комплекс включва тетрапептиди, градински кресон, женско биле и витамин С. Последният се оказа печеливш билет и за Decleor, и за L’Occitane. Екстракт от паричка (прилича на маргаритка) допълва мощното му изсветляващо действие.

назаем от дерматологията
Аптечните марки са фенове на познати от дерматологичния пилинг киселини, но в концентрация до 10%. Есенцията от програмата на Lierac например включва по 5% гликолова и млечна, кремът Melascreen Depigmentant на Ducray - азелаинова и гликолова. Освен на ексфолиращото действие на гликолова киселина 6% „писалката“ на Bioderma разчита още на комплекса WO, който действа на 5-те механизма на хиперпигментацията.      

комплексен подход
Нали не мислите, че с изсветляване на петната и потискане синтеза на меланин борбата приключва? В най-добрите традиции на марките избелващите комплекси са обогатени с антиоксиданти - екстракт от корен на куркума (Clinique и Darphin), екстракт от ориз и витамин Е (Estee Lauder), лиственица (La Prairie). Тъй като безопасността на продуктите е от съществено значение, не са забравени и успокояващите съставки. Decleor например залага на “божествена трева“ от Мадагаскар, Estee Lauder и Darphin – на тинтява.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР