Аз съм хормонално щастлива жена

Моето не е диета, казва телевизионната продуцентка Александра Иванова, която написа и книга – „Размерът има значение. Размерът на талията“

Адриана Попова 21 March 2017

Снимка: Александър Нишков

Александра Иванова, която познаваме като продуцент на телевизионното шоу „Огледала“, а сега е отговорен редактор в интернет телевизията Пик ТВ, беше една пълна жена. Кантарът допреди две години е безмилостен – 100 килограма при ръст 165 см, които натежават още с мигрени, нервни сривове, раздразнителност, безсъние, дори прединфарктни състояния. В тролея й отстъпват място като на бременна. В очите на дъщеря си Алекс вижда, че е загубила уважението й, колкото и да се опитва да е успешна в работата си и у дома като майка. Някъде в бермудския многоъгълник между компютъра, студиото, хапването на крак от близката лавка, торбите за пазаруване и ютията забравя да бъде жена и губи вниманието на мъжа си. А в миналото е била не просто с хубаво тяло, тя е момиче каучук, наследница на акробатична фамилия.

И тогава застава пред Огледалото. Оттам я гледа Сашка – дебела и уморена жена. И Алекс решава, че е време за промяна. През първите 3 месеца сваля 18 килограма, 12 през вторите и така до 58 кг, които задържа и досега. В този път й помага д-р Огнян Пелов с дългогодишна практика в ЮАР и Канада, чиято система Healthy Beauty & Energy е базирана на традиционното българско хранене. Тя включва овче и козе сирене, месо, пача, свинска мас, масло, зехтин, люти чушки, салати от обичайните български зеленчуци, плодове, вода, вино, чай, кафе. Това не е диета, не се изисква да броите калории и да теглите продуктите до грам, в нея няма нищо екзотично, тя не се опитва да ви продаде нищо. Но изключва бялото брашно, олиото, захарта и маргарина, сладкишите, безалкохолните, натуралните сокове. За това как промени живота си с удоволствие Алекс написа книга, която се превърна в читателски хит – „Размерът има значение“ (ИК „Милениум“). Ето какво ни разказа лично отслабналата Александра Иванова:

Първото, което правиш, е да застанеш пред огледалото и да осъзнаеш, че имаш проблем. И когато осъзнаеш, че ти предстои да легнеш болна, че ще си досадна на децата си, които ще трябва да ти сменят памперсите, и че мъжът ти се заглежда по други жени, защото не си му секси, но че имаш възможност да си енергична, усмихната и да водиш нормален полов живот до последните си дни, не е трудно да вземеш решение. 

Първото, което трябва да спрем, са консервантите, оцветителите, лекарствата, всичко, което не е естествено за тялото ни, което е отрова за него. Нашите тела не са създадени за някои неща. Предците ни не са яли например толкова много въглехидрати. А маслото, месото, белтъчините, мазнините, комбинацията от витамини, от фибри, нормалните храни трябва да ги ядеш, защото тялото е създадено да ги преработва. Трябва да уважаваме тялото си, да имаме такова поведение към себе си, което подхранва и душата, ума, не само стомаха. Когато всичките тези неща са задоволени, то ще се справя по-добре. Трябва само да му дадеш шанс. Моето тяло се справи, дори кожата ми, която стана „излишна“ след отслабването, се прибра сама, без козметични операции. 

Ние не се замисляме колко перфектни са нашите тела. И започваме да им налагаме волята си. Едно от най-големите клишета, които искам да разбия, е, че хубавите неща стават с много усилия на волята. Че отслабването, спирането на цигарите има нужда от воля. Всяко насилие върху тялото е обречено на неуспех. Но ако осъзнаеш, че правиш нещо изключително естествено за себе си, тогава не ти трябва воля. 

Много е модерно да дадеш на някого рецепта. Нашите предци не са си носили тефтерчета, в които пише: яж една круша или пет маслинки, или 130 г тофу. Ние сме венецът, родени сме от онези, които са били по-здравите, по-издръжливите, победителите в естествения отбор. Говорим за хилядолетия назад, през които организмът ни се е усъвършенствал. Но при предците ни не е имало индустриални организации, които се стремят да ти продадат нещо. Причината аз да успея е, че се доверих на система, която не ми продаде нищо. Нито козметика, нито съвети, нито програми, нито чайове, нито добавки, нито витамини. А ме накара да се върна към това, което съм. 

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Илиана
27 March 2017, 22:07

И още нещо - авторката неспирно повтаря, че трябва да се върнем към менюто на дедите си, но забравя, че дедите ни са били православни християни, а не празноглави позьори с иноземни схващания. Защо да се върнем към телесното им меню, а не и към духовното??? А към телесното меню е спадал и постът, затова българите са били толкова здрави. Спряха да постят и нацията се поболя. В болниците има повече хора от църквите - та всеки сам да си прави изводите.

1
Илиана
27 March 2017, 22:04

Книгата е някаква досадна микстура от полутеософски бълнувания, будистки брътвежи и авторови никому неинтересни разсъждения. Полезната част е в последните десетина страници и затова книгата трябва да струва не десет лева, а 1 лев. Освен това авторката е фиксирана на тема секс. Голямо разочарование.

ТВОЯТ КОМЕНТАР