Луис Басат идва в България

24 November 2016

В края на ноември у нас идва Луис Басат за  серия от културни и образователни събития, обединени в проектa “Луис Басат и креативността”. Те включват изложба на съвременно каталунско изкуство в Националната галерия, книга и лекция за креативността. Обединяващата личност е човекът, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка - Луис Басат.

За първи път лектор от такава класа в областта на рекламата ще изнесе лекция в България на тема “Креативността”, на която могат да присъстват студенти, рекламисти, визуалисти, дизайнери, режисьори, журналисти и медиатори. По време на лекцията - 30 ноември в Аулата на Софийски университет, ще бъде представена и книгата на Басат “Креативността”, която излиза на българския книжен пазар от издателство Colibri.

Родът на Луис Басат тръгва от Шумен. През 1912 семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу и се установява в Барселона. Именно Луис Басат е човекът с български корен, който застава начело на екипа, ръководил церемониите за Олимпийските игри в Барселона. Той е доскорошeн президент на групата “Басат Огилви Иберия” и нейн творчески директор за Европа, основател на Института за творческо развитие “Басат Огилви”, носител на над 400 отличия в областта на рекламата и номиниран за най-влиятелен рекламист на 20 век. Луис Басат е доктор хонорис кауза на Европейския университет в Мадрид, ревностен фен на футболен клуб “Барселона” и един от кандидат-президентите на клуба.

Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуния, събирана в продължение на 48 години. Koлекцията съдържа над 3000 оригинала, сред които има произведения на автори като Чиида, Миро, Тапиес, Домингес, Агилар, Клаве, Гиноварт. За първи път част от тази колекция ще бъде показана извън Испания - в "Квадрат 500" на Националната галерия от 29 ноември 2016 до 15 януари 2017.


Програма на събитията:
29 ноември,18 часа - Национална галерия (Квадрат 500), откриване на изложбата “Колекция Басат - 1950-1979. Съвременно каталунско изкуство”
30 ноември, 17 часа - Аулата на СУ “Св. Кл. Охридски”, лекция на Луис Басат на тема “Креативността”. Лекцията на Луис Басат може да бъде гледана на живо тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР