Food for Mood

Ах, храната! Тази неразривна връзка между кухнята и психичното ни благополучие е нещо, което дори най-изисканият гурман не може да игнорира

25 July 2024

Снимка: pexel

Ах, храната! Тази неразривна връзка между кухнята и психичното ни благополучие е нещо, което дори най-изисканият гурман не може да игнорира. И не само защото харчим цяло състояние за органични продукти и изискани ресторанти, но и защото това, което похапваме, има пряко въздействие върху настроението ни.

В лудницата на ежедневието, докато се втурваме от среща на среща и едва имаме време да преглътнем нещо набързо, учените и лекарите ни напомнят колко важно е да се грижим за нашата психика чрез правилното хранене. Нищо чудно, че стресът, тревожността и депресията се намърдват в живота ни, когато сме заобиколени от висококалорични, мазни и преработени храни, типични за градския живот.

Да оставим бодипозитивизма настрана за момент – наднорменото тегло е сериозен проблем, често предизвикан от неправилно хранене. Нискокачествената храна, бедна на жизненоважни хранителни вещества, води до недостиг на микро- и макроелементи, които са необходими за нашето здраве. Мнозина от нас ядем по-малко зеленчуци и пълнозърнести храни, което се отразява негативно на нервната ни система.

Храна за психичен баланс

Но нека се насладим на „вкусната“ страна на нещата. Как точно това, което хапваме, влияе на нашето настроение и емоционално състояние? Връзката между храната и психичното здраве се корени в чревните бактерии и мозъчните химикали. Вярвате или не, 95% от серотонина – хормона на щастието – се произвежда в стомашно-чревния тракт. Недостигът на „добри“ бактерии може да намали производството му, причинявайки лошо настроение и тревожност.



Повечето проучвания показват, че определени диети могат да намалят симптомите на депресия и да имат терапевтичен ефект. Например средиземноморската диета, диетата DASH и диетата MIND (предпазва мозъка и помага за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 53%) включват риба, морски дарове, зехтин, пълнозърнести храни, ядки, плодове и зеленчуци и дори умерена консумация на червено вино. Само си представете – една чаша вино вечер може да е част от вашия здравословен план!

Разликите между тези диети също са интересни. Средиземноморската диета например не включва горски плодове и листни салати, докато MIND се фокусира върху тях. Диетата DASH акцентира пък на нискомаслени млечни продукти.

И трите вида хранене имат превантивни ефекти срещу тревожност, стрес и предотвратяват отслабването на когнитивните функции с възрастта и риска от развитие на неврологични разстройства. Яденето на нездравословни храни може да има обратен ефект: увеличаване на вероятността от развитие на психични заболявания, разстройства и техните симптоми.

Какво може да причини начинът на хранене?
• Умора: липсата на магнезий, цинк, витамини B6, B9, B12, Омега-3 и витамин C в диетата ви може да ви кара да се чувствате изтощени. Черешите, ягодите, зехтинът, зеленолистните зеленчуци и мазните риби са вашите нови най-добри приятели.
• Стрес и депресия: захарта и подсладените напитки са враг номер едно, увеличавайки риска от депресия. Научно доказано е!
• Нарушения в паметта и концентрацията: неконтролираното хранене и наднорменото тегло могат да засегнат паметта. Ферментиралите храни като кефир и кимчи, както и ограничаването на калориите подобряват когнитивната функция.

За да се чувстваме добре както психически, така и физически, трябва да се храним балансирано. Не забравяйте за фибрите, протеините и мазнините и намалете простите въглехидрати и захари. И още нещо в списъка със задачи – движението и физическата активност са ключът към здравословния начин на живот. Но, ах, колко е важно и какво слагаме в чинията си!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР