Шерше ла фам

редставяме ви няколко жени, верни на завещаното от Марсел Пруст: „Ако да помечтаеш малко, е опасно, лекарството е не да мечтаеш по-малко, а повече“

13 July 2024

Фразата клише от детективските истории „шерше ла фам“ (търсете жената), с която се насочва вниманието към пътя за разшифроване на загадката, е точно толкова френска, колкото и звучи. Произходът ѝ се свързва с френския писател Александър Дюма-баща и романа му „Мохиканите на Париж“.

„Във всяко действие има заплетена жена. Затова, когато някой донесе нов случай, казвам: „Търсете жената“, пише Дюма, а фразата литва лекокрила през вековете, за да напомня, че разковничето винаги
е в Ева.

Представяме ви няколко жени, верни на завещаното от Марсел Пруст: „Ако да помечтаеш малко, е опасно, лекарството е не да мечтаеш по-малко, а повече“.

Даяна - Дама купа

С наближаването на рождения ѝ ден, по традиция социалните мрежи, водещите арт институции на Острова, медиите, както и пресслужбата на кралското семейство изваждат от архивите или непубликувани кадри на покойната „принцеса на народа“, както я бяха нарекли британските таблоиди, или сензационни разкрития, свързани с миналото и трагичния ѝ край.

През 1988 година тя позира в студиото на легендарния британски фотограф Дейвид Бейли, за когото се носят слухове, че настройва модела, камерата и самия себе си поне пет часа преди да направи финалното щрак. В черно-белия портрет на Даяна си личи как прецизно е наместван всеки детайл.

В този период от живота си принцесата вече е наясно за изневярата на съпруга си Чарлз, събира късовете на прободеното си сърце и от „срамежливата Ди“, както я наричат медиите, се превръща в решителна жена, която обмисля перфектно ходовете си. Лесно ранимата Даяна, типичен представител на зодия Рак, е преминала през дълъг период на промени.

За всичко това разказва книгата на журналиста и писател Андрю Мортън „Даяна. В търсене на любовта“, издадена у нас от „Ентусиаст“. Когато е представена за първи път пред читатели през 1992 година, тя предизвиква истинска истерия в медиите и в аристократичните среди. В нея са включени и ценни интервюта с Джеймс Хюит – някогашния любовник на Даяна, иконома ѝ Пол Бърел, прислужника на принц Чарлз – Майкъл Фосет.

Приживе Даяна казва за себе си: „Аз не съм политическа фигура, а двигател на хуманитарни инициативи. И винаги ще остана такава. Хората си мислят, че във всяко важно и отговорно действие трябва да има мъж, но ще останат изненадани, че в по-голямата част от случаите жените са тези, които променят ситуациите в живота!“.

Даша Жукова-Ниаркос - Дама каро

Точно преди пет години сватбата на красивата Даша и Саврос Ниаркос – наследника на гръцки корабен магнат и най-голям конкурент на Аристотел Онасис, е причината временно да се прекратят полетите в небето над ски курорта Сент Мориц, за да се отвори коридор за прииждащите частни самолети. Две години по-късно създателката на Музея за съвременно изкуство в Москва – Garage Museum – Даша Жукова, ражда и първото им дете Филип.

Животът на Даря (Даша) Александровна Жукова е като роман на Франсис Скот Фицджералд. Стремглаво излита в звездна орбита в момента, в който става съпруга на руския олигарх Роман Абрамович (2008–2018), известен и като колекционер на всякакъв вид трофеи – арт, спортни, модни и архитектурни. Тогава тя е просто съпругата на Абрамович и следва неговия ритъм на живот, дори скъсва контактите със семейството и с приятелите си.

Ситуацията се променя, когато в политически аспект Абрамович става персона нон грата и се установява в Дубай. Нестабилността в живота му се отразява пагубно и на любовта им. Даша напуска семейното гнездо, но запазва много от имотите и най-вече ценната си арт колекция, с която пътува из целия свят.

Сред приятелите ѝ са бившата съпруга на принц Кирил – Росарио, актрисата Гуинет Полтроу и сестрата на Ставрос – Еужения. Именно тя е причината Ставрос и Даша да погледнат на себе си с други очи и да разберат, че освен че са близки приятели от поне десет години, могат да бъдат и нещо много повече.

В настоящия момент Даша преживява истински розов период не само в личния си живот, но и в професионалните си проекти – от участие в инвестиционни фондове, подкрепящи изкуството, културата и архитектурата, до планиране на турнето на частната ѝ арт колекция, в която има истински трофеи – Франсис Бейкън, Герхард Рихтер и Кусама. В последно време госпожа Ниаркос се увлича и от литература, свързана с духовното пробуждане, и изразява желание да посети страната на един от любимите ѝ духовни водачи – Петър Дънов.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР