Долината Дуро в Португалия: вино, история и зашеметяващи гледки

Какво да не пропуснете, ако се отправите натам?

eva.bg 12 July 2024

Разположена в северната част на Португалия, долината Дуро е толкова очарователно място, колкото дори не можете и да си представите.

Нейните извити хълмове, осеяни с идеално подравнени лозя, разкриват криволичещи гледки към реката, които се простират докъдето погледът стига.

Долината Дуро е смятана за най-стария лозаро-винарски регион в света. Създадена е именно с тази цел. Долината е мечта и убежище за винените ентусиасти и идеално място за всеки, който жадува за бягство сред спокойствието на природата. Богатата кулинарна традиция и топлотата на хората я правят още по-привлекателна дестинация.

Какво да не пропуснете, ако се отправите натам?

São Salvador do Mundo

Гледката на São Salvador do Mundo позволява на посетителите да се насладят на цялото великолепие на долината Дуро наведнъж. Разположена високо на брега на реката, тази локация предлага широка панорама към водата и терасовидните лозя. Това е и чудесно място за посрещане на залеза. На върха има и малък параклис.

Археологически парк Côa Valley

Археологическият парк в долината Коа, разположен на около час път с кола от сърцето на региона Дуро, предлага поглед към миналото не само на Португалия, но и на цялото човечество. Музеят и галерията на открито са дом на обширна колекция от палеолитни скални образувания, някои от които датират отпреди 30 000 години.

Обиколка с лодка

Имайте изцяло нова гледна точка към долината, като си подарите обиколка с лодка по реката. Има няколко местни оператора, предлагащи такива обиколки, от бързи речни пътувания до многодневни круизи. Можете да избирате и между малки плавателни съдове, включително класически дървени лодки и красиви платноходки.

Пътуване с историческия влак

Пътувайте назад във времето с историческия влак на Дуро. Маршрутът, който минава между Регуа и Туа, обхваща бреговете на реката, предоставяйки красиви гледки от петте вагона.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sandeman Porto (@sandemanporto)

Най-добрите винарни

Quinta do Seixo, разположена по бреговете на реката, се простира на близо 250 акра. Винарната е добре известна със своя модерен център за винопроизводство, който се съчетава с традиционното отглеждане на лозя. Гостите могат да дойдат на обиколка и дегустация.

Quinta da Pacheca произвежда вино от 1738 г., което я прави една от най-старите винарни в долината Дуро. Тук гостите могат да изберат традиционните дегустации, да резервират пикник за обяд или вечеря сред лозята, а ако дойдат през есента, ще опитат реколтата от зехтин. Къде да отседнете? В една от масивните бъчви за вино, превърнати в глемпинг места.

Quinta das Carvalhas започва да произвежда вина през 1759 г. Тук гостите могат да поемат на обиколки с екскурзовод, които включват изкачване на хълмистия пейзаж за 360-градусова гледка към долината Дуро и научаване на всичко за историята на лозарството и производството на портвайн.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sandeman Porto (@sandemanporto)

Кога да посетите долината Дуро?

Според местните всеки сезон притежава свое очарование и има какво да предложи. Сезонът на гроздобера, който продължава от септември до октомври, е особено привлекателно време за посещение, тъй като лозята греят в есенни цветове, а много винарни предлагат специални събития и преживявания.

Ако трябва да избирате, най-оптималното време за посещение обикновено е между късна пролет и ранна есен (от май до септември), когато дните са слънчеви, дълги и топли. Ако искате да удължите пътуването си до края на октомври, ще хванете и сезона на реколтата от маслини.

Как да стигнете до долината Дуро?

От Порто е около 1,5 до 2 часа път с кола по магистрала A4 и път N222. Пътят N222 се смята за един от най-живописните за шофиране в света заради зелените си хълмове и изобилието от гледки. От Лисабон можете да стигнете до долината Дуро за около 3,5 часа.

Можете да ползвате и влак. Linha do Douro (линията Douro) е през гарите Сао Бенто или Кампаня в Порто до Починьо, минавайки през Регуа, Пиняо и Туа. Линията е също известна със своите живописни пейзажи.

Как да се придвижвате из долината Дуро?

Най-лесно е да наемете кола от Порто или Лисабон, тъй като нещата за разглеждане в долината Дуро са доста разпръснати. По този начин можете да видите всички забележителности според свой собствен график.

Ако не искате да шофирате по тесните криволичещи пътища, можете да наемете частен местен екскурзовод, които ще ви покаже и някои скрити съкровища.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР