Дюлята – този плод на любовта

Богата е на антиоксиданти, подсилва чревния микробиом и става за маска за лице

eva.bg 29 August 2024

Гърците наричали дюлята „ябълката на плодородието“ и „плод на любовта“. А знаете ли, че ако си направите маска за лице с дюля, ще помогнете на чувствителната си кожа?

Дюлята е богата на витамин C, витамини от групата B, мед, калий, калций, желязо, магнезий, пектин.

Дюлите предлагат богат запас от антиоксиданти, които могат да намалят метаболитния стрес и възпалението, като същевременно предпазват клетките ви от увреждане на свободните радикали.

Дюлите отдавна се използват в традиционната медицина за лечение на различни храносмилателни разстройства. Последните изследвания показват, че екстрактът от дюля може да защити чревната тъкан срещу увреждане, свързано с възпалителни заболявания. Ранните изследвания показват, че растителните съединения в дюлите могат да помогнат за предотвратяване и лечение на стомашни язви.

Дюлите могат да облекчат различни симптоми на алергия, като потискат активността на определени имунни клетки, отговорни за алергичните реакции.

Някои от най-честите симптоми по време на ранна бременност са гадене и повръщане. Изследвания показват, че дюлите могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

Няколко проучвания разкриват, че дюлите имат антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на свръхрастеж на някои вредни бактерии, като Е. coli и S. aureus. Освен това една дюля съдържа 15% от препоръчителния дневен прием на витамин С, който е от съществено значение за здрава и добре функционираща имунна система. Един плод осигурява също и 6-8% от препоръчителния дневен прием на фибри. Адекватният прием на фибри поддържа добрите бактерии, живеещи в храносмилателния ви тракт, известни като чревен микробиом. Поддържането на здрав чревен микробиом намалява възпалението и подобрява устойчивостта към инфекции, причинени от вредни бактерии в храносмилателния ви тракт.

За разлика от по-популярните плодове, дюлите рядко се консумират сурови. Дори когато са узрели, те са много твърди и имат силно стипчив вкус. Затова е най-добре да се консумират варени. След като нарежете една дюля, я сложете в тенджера с вода и малко захар и оставете да къкри, докато месестата част омекне. Можете също така да експериментирате с добавяне на подправки като ванилия, канела, джинджифил и звездовиден анасон. Можете да ядете варените дюли самостоятелно или да ги добавяте към овесени ядки, кисело мляко или печено свинско. Също така те са вкусна добавка към сладкиши от типа на пайове. Можете да направите и сладко от дюли. Внимавайте обаче със съдържанието на захар.

А ето и обещаната маска за чувствителна и раздразнена кожа.

Настържете на ситно ренде една малка дюля в дълбок съд. Сварете половин чаша вода и към настърганата дюля добавете 2 с.л. от нея, както и 1 ч.л. овесено брашно. Бъркайте енергично, докато получите гладка, хомогенна каша. Изчакайте, докато маската се охлади. Нанесете я върху лицето, без да покривате зоната около очите. Оставете за 15 минути, след това отстранете с влажен тампон и нанесете крем с овлажняващо действие.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР