За кого са най-опасни жегите

16 July 2024

Снимка: pexel

Горещата вълна не свършва и всички страдаме от високите температури това лято. Необичайно високите и продължителни горещини може да доведат до много здравословни проблеми и са рискови за доста от населението. Ето за кого са най-опасни жегите и защо:

Възрастни хора

Възрастните хора често имат по-ниска способност за терморегулация. Те могат да имат хронични заболявания или да приемат лекарства, които влияят на способността на тялото им да се справя с топлината. Затова и горещото време може да доведе до Дехидратация, топлинен удар, изтощение от топлината.

Малки деца и бебета

Тялото на децата и бебетата все още не е толкова ефективно в регулирането на температурата. Те губят вода по-бързо и са по-податливи на дехидратация.

Хора с хронични заболявания

Заболявания като сърдечно-съдови, респираторни, бъбречни и диабет могат да затруднят справянето с топлината. Някои лекарства също могат да увеличат чувствителността към топлината.

Хора с психични заболявания

Психични заболявания като деменция или психоза могат да затруднят разпознаването на признаците на топлинен стрес или способността да се търси помощ. Съществува реална неспособност да се вземат адекватни мерки за охлаждане и хидратация.

Хора с наднормено тегло

Тялото на хората с наднормено тегло има по-голяма повърхност за охлаждане и може да произведе повече топлина, което затруднява терморегулацията.

Превантивни мерки за уязвимите групи

Хидратация: Пиене на много вода и избягване на алкохол и кофеин.

Охлаждане: Пребиваване в климатизирани помещения колкото е възможно повече.

Леко облекло: Носене на леки и светли дрехи.

Избягване на пикова топлина: Избягване на активност на открито през най-горещите часове на деня.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР