10 уелнес тенденции за 2024

Много повече от СПА ден с релаксиращ масаж и билков чай, днес уелнес включва всички нюанси на грижата за себе си: от правилното хранене до психическото състояние

Люба Вангелова 26 March 2024

В БАНЯТА СЪМ! ЗАДЪЛГО… Колко време прекарвате под душа? Пет минути за бързо изплакване? Приключете с това, ако искате хармония и осъзнатост в ежедневието си. Дайте си повече време. Какво толкова ще правите? Обезкосмяване, ексфолиране, сух масаж, медитация, маска за косата, лицето и тялото… И вместо да пускате струята на душа на най-силна степен, намалете я до минимум, за да може да се образува гъста мъгла от изпарения и влажен въздух. В тези условия ароматите се освобождават най-добре. А и дългите душове не са екологични заради разхищението. Водните ресурси на планетата трябва да бъдат пестеливо използвани, затова врътнете кранчето на минимум.

В ЛЕДЕНИ ВОДИ Изглежда, че тук няма нищо ново: потапянето в леден басейн или скачането в снежна преспа след баня е дългогодишна традиция за много от вас. Но голяма част от уелнес новаците тепърва научават за ползите от няколкоминутното потапяне в студена вода и изобщо за първи път чуват за метода на холандския атлет Вим Хоф. Накратко – ледената баня спомага за укрепването на духа и тялото. Важно! – потапяния в ледена вода е редно да правите след консултация с лекар, също под наблюдението и ръководството на специалист, както и внимателно да следвате препоръките, най-вече относно правилното дишане. По принцип за жените препоръките са различни от тези за мъжете, особено в периода на менструация.



WONDERMIND Тренировката на мозъка е не по-малко важна от тренировката на тялото: това е най-известният познат начин да не попаднем под ударите на безкрайния хроничен стрес. Чрез синхронизиране на работата на мозъка и тялото (посредством медитация или дихателна практика) се справяме по-добре с житейските предизвикателства. Разбира се, психическият фитнес няма да замести посещението при психотерапевт, но ще го допълни добре. Няма нужда да чакате криза, за да се заемете с грижите за емоционалното си състояние. Селена Гомес съвместно с майка си Манди Тийфи и бизнес дамата Даниела Пиърсън (@daniella_pierson) използват тази концепция като основа за тяхната медийна платформа Wondermind (@officialwondermind). Те наричат проекта си „Първата екосистема за ментален фитнес“ и изпращат нюзлетър три пъти седмично със съвети, упражнения и селекция от тематични подкасти.

СПОРТ ОТ 1 ДО 4 МИНУТИ Тенденцията ще се хареса (или ще ги подразни) на вечно оправдаващите се, че нямат време за спортуване. Суперкратките тренировки са много активни и енергоемки, защото се изпълняват бързо. Една минута танци – но в огнен ритъм. Или Табата – изобретението на японския треньор Изуми Табата. Продължава четири минути и включва няколко упражнения с интензивно темпо. Всичко това може да се направи у дома.

КАК ДА НЕ ПРЕГОРИМ Професионалното прегаряне е напът да се превърне в епидемия на 21. век. На този фон работодателите все повече се замислят за емоционалното здраве на своите екипи. Все по-често задължително право на служителя става да не отговаряте на имейли, обаждания и съобщения след работно време. Много компании предвиждат почивни дни за жените по време на менструация. Вече се превръща в нормално да уведомите шефа си за настъпването на менопаузата и да предупредите, че това състояние води до определени здравословни проблеми, с които да се съобрази. Силно се надяваме подобни практики да се разпространят.



ПРО-, ПРЕ- И СИНБИОТИЦИ Според статистиката в Google броят на търсенията за „чревно здраве“ се е увеличил с 331% през последните пет години. Бавно научаваме за ползите от пробиотиците (щамове добри бактерии) и пребиотиците – храни, които подпомагат растежа на тези бактерии и съдържат фибри. А синбиотиците са вече в ежедневната ни доза. Годишните прегледи при гастроентеролог ще станат масови.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР