Гръцко е, като живота е!
За гърците виното не е просто дълг към удоволствието, то е дълг изобщо към живота. То е в сърцевината му – истинската, човешката, земната и небесната. Като във великолепния стих на Одисеас Елитис:
02 August 2023
Гърците правят виното с душата си, с отдадеността, с която танцуват или гледат морето. И то от хиляди години. Така че ако всичко, което знаете за гръцкото вино, опира до вездесъщата и често с компромисно качество рецина, при чиято ферментация се добавя борова смола, откъдето идват и специфичните аромат и вкус, значи тепърва предстои да извървите пътя на истинските ценители на доброто гръцко вино. Да започнем сега!
Семейната винарна Lyrarakis е на около половин час път южно от Ираклион и е основана през 1966 г. Фокусирала се е върху уникални критски сортове – белите Видиано и Вилана и червените Лиатико и Котсифали. Нещо наистина рядко обаче е Дафни. В света има само десетина хектара, засадени с този сорт, и то благодарение на семейство Лираракис, които през 90-те години на миналия век го спасяват от изчезване.
Много не иска човекът.
Да бъде кротък да бъде невинен.
Малко храна малко вино.
Коледа и Възкресение.
Санторини и майсторът Парис Сигалас
Местното съкровище е чувстващият се отлично на бедните вулканични почви сорт Асиртико – най-известният и ценен местен бял сорт на Гърция. Сред неговите най-прочути майстори е Парис Сигалас.

1991 г. е рождена за винарната му Domaine Sigalas. Виното пленява с лимонен цвят и подчертани, характерни за сорта киселини. С интензивен, минерален вкус, аромати на цитрусови и костилкови плодове, с флорални и соленовати нотки, а финалът е дълготраен и запомнящ се.
Вино, което може да оставите да отлежи поне седем години.
Науса и Kir-Yianni, укротителите на опърничавия сорт

Науса, в имението на Йоргос Диамантакос

Повече информация и възможност за поръчки онлайн на www.seewines.com