Цялата истина за халукс валгус

Предвид колко добре позната за всички е темата за халукс валгус (изпъкналото кокалче на пръста на стъпалото), странно e колко много митове се ширят

Люба Вангелова 16 July 2023

Предвид колко добре позната за всички е темата за халукс валгус (изпъкналото кокалче на пръста на стъпалото), странно e колко много митове се ширят. Направихме както трябва в такива случаи – отидохме при професионалиста, за да развенчае заблудите и да потвърди кои са истините за халукс валгус. Отново сме в Пловдив в Медицински комплекс „Св. св. Козма и Дамян“ при ортопеда-травматолог д-р Йовко Червенков. Той е специалист с многобройни специализации в Швейцария и Москва при световно доказани специалисти в областта, с изключително богат опит в корекции на тежко плоскостъпие и на всички видове ходилни деформации, а в работата си използва най-модерните методи и апаратура.

ЗАЩО СЕ ПОЯВИ?

Още в първите минути на разговора се потопихме в същността на темата и узнах отговорите на много въпросителни за този вид деформация на пръстите на стъпалото. Например, важна предпоставка за появата на халукс валгус е начинът на живот. И тук се обособяват две групи според ареала, който обитават. В по-топлите страни не носят затворени обувки или често ходят боси – съответно този проблем е по-малко изявен. Не само обувките и начинът ни на живот са виновни – гените ни имат тежката дума. Тоест, хората в топлите страни, които ходят повече боси, също като нас имат генетична предразположеност, но не ѝ позволяват да се развие, носейки удобни обувки. Както казва д-р Червенков: „Без съвкупност от някои от тези компоненти не се развива деформация“.

СТИГА С ТЕЗИ МИТОВЕ

Дойде ред на развенчаването – може би за много от вас това е по-забавната част, но всъщност никак не е весело. Време е да се заемем сериозно с някои неща, а не да правим компреси със зелево листо.  

„Пречи ми, но не ме боли!“

Днес халукс валгус е изключително добре разбран проблем, а оперативното му лечение няма нищо общо с това, което се е случвало преди 10-ина години – еволюцията е чувствителна. А неглижирането на подобен проблем, въпреки че не е болезнен, може да се превърне в причина за други като развитие на остеоартрит. Затова е препоръчително да се направи навременна консултация. Забележите ли буниони (халукс валгус) в зоната на големия пръст на крака, не чакайте. Ако се наложи лечение, възстановителният период ще е по-кратък, а резултатите ще са много по-добри.

„Операцията е болезнена“

Съветвам ви да не питате за операцията на халукс валгус жена, ако ѝ е извършвана преди 20 години –  ще сравни болката с тази при раждането. Днес няма и помен от това: „В наши дни корекцията се извършва минимално инвазивно за пациента. Техниката, която използвам, позволява по-бързо възстановяване и минимален достъп, необходим за извършване на операцията. Времето, необходимо за корекцията, също е съкратено, а белезите са козметични“, казва д-р Червенков. Днес очевидно болката не е проблем в този вид оперативна корекция. По-скоро говорим за дискомфорт.

„Халукс валгус ще се върне!“

Д-р Червенков потвърди, че основното усложнение при корекцията на буниона е точно този рецидив. Но честотата му е само 7% – нищожно малка в сравнение с останалите 93% шанс за постоянна корекция. Разбира се, значение имат и тежестта на деформацията, качеството на хирургическата процедура или други технически проблеми. Но точно тук идва изборът на отлично подготвения специалист, който да извърши корекцията по начин, осигуряващ перфектен дълготраен резултат.

СИЛАТА НА ФАКТИТЕ

Най-добре е да се опираме винаги на тях. Д-р Йовко Червенков ни запозна с най-съществените и неоспорими факти за халукс валгус.
Деформацията може да е наследствена.
Тесните обувки с остри върхове могат да задълбочат проблема, но не са водеща причина за появата му. Основната такава е наследствеността. Ако вашите родители и/или баба и дядо някога са имали или имат буниони, най-вероятно е и вие да забележите образуванието на ходилото си един ден.
Полът има значение.
Жените са по-честите пациенти – шанс. Те са по-склонни към свръхеластичност в ставите и по-често носят неудобни обувки и натоварването при ходене остава неравномерно разпределено по стъпалото. Резултатът често е деформация на ставата.
Възрастта няма думата.  
Халукс валгус може да се образува на всяка възраст. Основните разлики между юношеския и халукс валгус при възрастни е, че при подрастващите кости корекциите може да са съвсем минимално инвазивни. Но ако се появи рано, не чакайте.

С времето деформацията се задълбочава.

„Веднъж образувал се, бунионът не коригира обратно позицията си, напротив, задълбочава се.“ Така д-р Червенков ми обясни колко е важно да се лекува халукс валгус. Деформацията се търка в чорапите и обувките ви всеки ден. Колкото повече нараства бунионът, толкова по-голяма е болката, която става хронична, а и по-трудно се намират удобни обувки. Заслужава ли си чакането?
Бунионите не са само по големия пръст на крака.

Вярно е, че най-видимо засегнат е първият пръст. Но често ставата в долната част на палеца се измества от мястото си, притиска останалите пръсти и води и до тяхната деформация. Това е не само козметична, но и функционална пречка. Д-р Червенков сподели, че има пациенти, при които водеща е болката (от чукчета, мазоли и т.н) в съпровождащите пръсти. Едно от най-честите съпровождащи състояния при халукс валгус е спадането на свод/сводовете на ходилото. Дори според някои автори това е и първопричината за деформация.

А финалните думи на д-р Йовко Червенков приех като обещание: „Поради своята сложна природа деформацията от типа халукс валгус не може да се лекува ефективно с никакви външни сили и средства. Тези методи не дават желаните резултати, защото проблемите на деформацията се коренят много по-дълбоко в ходилото. Трябва да се отстранят предпоставките за развитието на деформацията. А това се случва само чрез операция. Тя е трайното и ефективно решение. Всякакви други методи само могат да забавят развитието на заболяването. Това е причината индустрията да насочва постоянно силите си за откриване на най-подходящите методи, импланти, подходи и в разработване на различни следоперативни програми. Подобряването на следоперативното възстановяване е главна цел на нас, специалистите.“

СЪВЕТИТЕ НА Д-Р ЧЕРВЕНКОВ
• Сменете обувките си с удобни маратонки или сандали.
• Носенето на стелки, коригиращи деформации в сводовете, може да има добър ефект.
• Широките и удобни обувки не са рискови за развитието на халукс валгус.
• Ежедневните тренировки (стречинг) на ходилата и пръстите също допринасят за еластичността на ставите и намаляват рисковете от развитие на деформация.
• Запомнете: при неглижиране на ситуацията задълбочавате собствените си проблеми.
• Навременната консултация ще позволи плавен подход и степенуване на лечението.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР