Турска Тракия - пътешествие в земята на виното

Лилия Илиева 12 March 2023

Снимка: Лилия Илиeва и пресофиси

Древните траки вярвали, че виното е напитката, която приближава хората до боговете. И ако опитате това, което се предлага в бутиковите винарни, включени в „Пътят на виното на Тракия“ (Thrace Vineyards Route) в Турция, ще усетите удоволствието да отпивате блаженство на глътки.

„Пътят на виното на Тракия“ е най-старият винен маршрут тук, многократно награждаван. Традицията за производство на вино датира от 4000 г. пр.н.е. Климатът, почвите, уменията на лозарите и винарите създават чуден тероар.

Турска Тракия е великолепна дестинация за туризъм и заради красивата природа, историческите забележителности и вкусната храна. Две от най-атрактивните винарни са Barbare и Bakucha Arcadia.



Винарната Barbare

се намира на малък хълм с изглед към Мраморно море до живописното селце Барбарос, недалеч от Истанбул. Има неголяма елегантна хотелска част и дизайнерски биоресторант с тераса с гледка към лозята и морето, в който звучи френска музика. Близостта до морето се усеща от бриза, който освежава въздуха. В същото време в по-голямата част от топлите дни през годината тук е сухо и слънчево. Климатът е близък до този на поречието на Южна Рона във Франция и е много подходящ за класическите френски сортове Сира, Гренаш, Каберне Совиньон, Мерло и Мурведр. Всички те в различен купаж могат да бъдат опитани в десетте био вина, предлагани от винарната.

Името ѝ е вдъхновено от колоритния пират Хайредин Барбароса (Червената брада), адмирал от османския флот по време на управлението на Сюлейман I и султан на Алжир, и от планината Барбарос, по чиито хребети са разположени лозята. Брадатото лице на Хайредин Барбароса е на етикета на десетте вина, предлагани от Barbare. Силно напомня изображението на бога на виното Дионис, който според легендите е роден в тези земи.

Barbare Vineyards са сертифицирани от Ecocert за органично, биодинамично и устойчиво лозарство. Историята на винарната ни разказва дъщерята на създателя ѝ Кан Топсакал по време на дегустацията. Баща ѝ се влюбил във виното Châteauneuf du Pape по време на следването си във Франция. Когато се върнал в Турция, станал успешен корабен предприемач и вдъхновен от своя приятел г-н Арно, собственик на ресторант и винарна в района на Шатоньоф-дю-Пап, през 2005 г. сбъднал мечтата си да създаде бутикова винарна.

Поканил за консултант влиятелния енолог Ксавие Виньон, композиращ най-добрите купажи на повече от 200 винарни по поречието на Рона и консултант на виното Châteauneuf du Pape. От 17 години насам Виньон гостува веднъж месечно, за да наблюдава случващото се в лозята и винарната, а по време на гроздобера присъства за по-дълго.

Винарната произвежда само 1500 бутилки годишно. Гроздето минава през ябълчно-млечна ферментация, за да оформи по-закръглено и пълно усещане за вкуса на виното. И отлежава 36 месеца във френски дъбови бъчви. В избата има 66 бъчви на цена по 1200 евро едната, които се използват максимум 4 години, а после се бракуват и се превръщат в мебели – прекрасни фотьойли и маси, които ще видите и в стаите на хотела, и в ресторанта. Полилеите и лампите, разбира се, са от празни бутилки.

Девет от вината на Barbare са червени, с цвят на гранат и интензивен аромат на черни и червени плодове с различни нюанси – от сладък тютюн или канела, през подправки като черен пипер, до билката женско биле и виолетки.

Единственото бяло вино на Barbare е Совиньон блан, но кой да пие бяло при това прекрасно изобилие на червено?! Ако отидете във винарната, обърнете внимание и на сладкото от грозде сорт Каберне, което ще ви поднесат до сирената при дегустацията. Божествено е! И не се продава. Може да го опитате само там.

Bakucha Arcadia

е също семейна винарна, отново на баща и дъщеря. Имението Arcadia около нея е разположено на 200 хектара в провинцията Къркларели, в долината под Странджа планина, на юг от Синеморец.

Проектирана е като гастрономически оазис сред природата. Собственост е на Йозджан Арка и дъщеря му Зейнеп. Зейнеп е усмихната, гостоприемна жена с буйна коса, пилееща щедро къдрици по раменете ѝ, и с мека хубост. Завършила история във Франция, после се занимавала с реклама, когато се завърнала в Турция.

Посреща ни на входа на хотел Bakucha, построен като модерно шато и разположен в сърцето на имението Arcadia.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР