Тиквеник

04 December 2022

Снимка: Стоян Георгиев

За Деси и Стоян Георгиеви от Goodlife.bg годината наистина е добра, щом  успяват да издадат втора кулинарна книга, в която доразвиват идеята си за вкусно и красиво сезонно домашно готвене. А както казва Деси, някои от рецептите са на високо ресторантско ниво. След „Готви умно“ вече може да се насладите на нова порция рецепти с книгата „Добра година“. Авторите извървяват пълния годишен цикъл и основният им критерий за подбора на рецептите са сезонните продукти. Двамата кулинари споделят своите открития на интересни продукти и комбинации, които правят храната вълнуваща.

Представяме ви рецептата им за:

ТИКВЕНИК

Порции 6-8
600 г печена тиква
3 с.л. кафява захар
¼ ч.л. смлян карамфил
¼ ч.л. смлян кардамон
¼ ч.л. индийско орехче
6 ръчно теглени кори за баница
70 г кафява захар
80 г разтопено масло
2 с.л. мед
250 г сирене маскарпоне
70 г печени орехови ядки
100 г стафиди
4 с.л. коняк

Намачкайте тиквата, добавете подправките и разбъркайте добре. В малка касерола сложете коняка и стафидите и загрейте за 3-4 минути. Оставете настрана, за да се напоят стафидите.

Намажете кора с масло, поръсете със захар и покрийте с втора кора. Намажете с масло и нея, поръсете със захар и сложете в тава. Нарежете на квадрати, няколко от тях нарежете на триъгълници, покрийте с хартия и втора тава и печете 9-10 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна до златисто. По същия начин изпечете и останалите кори.

Разбийте маскарпонето с меда и половината прехвърлете в пош. Дръжте в хладилник до момента на сервиране. В чиния за сервиране сложете 2-3 с.л. от маскарпоне крема, отгоре поставете печени кори и разнесете няколко лъжици от овкусената тиква. С поша покрийте с капки крем и върху тях сложете още един квадрат кори. Отново сложете пласт тиква и завършете с капки маскарпоне крем, добавете един хрупкав триъгълник кори и поръсете с напоените стафиди, нарязани орехи и смляна канела.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР