Торта с рикота и круши
26 January 2025
Вкусни истории и рецепти, сготвени и снимани в живописното село Горна Гращица, Кюстендилско, ще откриете в най-новата книга „Храна за щастие“ на Деси и Стоян Георгиеви от goodlife.bg. Ето и тяхната рецепта за:
ТОРТА С РИКОТА И КРУШИ
Порции 8-10
70 г брашно тип 00, 100 г захар, 100 г бадемово брашно, 4 яйца, 50 г разтопено масло, щипка сол, 1 ½ ч.л. бакпулвер, ¼ ч.л. смлян кардамон. За крема: 3 круши, 400 г рикота, 400 мл пълномаслена сметана, 100 г захар, сок от ½ лимон, 30 г масло, пудра захар за поръсване
Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес. Налейте маслото и разбийте. В купа смесете бялото брашно и бакпулвера и на части добавете към яйцата.
Прибавете бадемовото брашно, солта и кардамона и смесете с шпатула. Разделете сместа (по около 250 г) в 2 намаслени форми с падащо дъно и диаметър 22 см и печете 15-17 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Охладете за 5-6 минути и прехвърлете блатовете върху решетка.
Обелете крушите и нарежете на кубчета. Сложете в касерола, прибавете маслото и лимоновия сок и гответе 10-12 минути на средно силен огън, като разбърквате от време на време.
Прехвърлете в купа и оставете да се охладят. Смесете рикотата със захарта и разбийте зa 3-4 минути с миксер. Добавете крушите и отделения сок и разбъркайте с шпатула.
Разбийте сметаната, прибавете я към рикотата и разбъркайте добре с шпатула. Покрийте с хартия стените на една от формите за печене.
Сложете на дъното единия блат, изсипете крема и разпределете равномерно. Покрийте с втория блат и приберете тортата в хладилник за една нощ. Преди сервиране поръсете с пудра захар и добавете отгоре резенчета прясна круша.