Меренг с плодове
Шепа малини и боровинки се превръща в семпъл, но изненадващ десерт
Мануела Панайотова 02 September 2018
Летните дни са дълги и лениви, а въздухът мирише на слънце, прах и свобода. Днешното ми предложение е за плодове във фунийка или елегантна чаша, според случая, поднесени с топка меренг. Така шепа малини и боровинки се превръща в семпъл, но изненадващ десерт, едно красиво намигане към детството заредено с настроение и отличен вкус.
За меренга използвах 4 яйчени белтъка, 200 г захар, щипка сол, ванилия, 1/4 ч. лъжичка лимонтузу. За сглобяването ползвах готови вафлени фунийки за сладолед, малини, боровинки, листа от мента.
Как го направих: В топлоустойчива купа смесих белтъци, захар, сол и лимонтузу. Разбърках и ги загрях леко на водна баня. Изключих топлината и разбих с миксер, докато сместа стана пухкава, лъскава и с върхове, които задържат формата си. Добавих ванилия и разбих, докато се смеси добре. Шприцовах върху пълни с плодове фунийки и чаши. Изгорих с горелка и поднесох.
Защо ли не го наречем целувка, както си е по български?